Wysłany: 2011-08-30, 19:51 Kontoler SATA3 z którego można bootować
Witajcie!
Czy istnieje obecnie jakikolwiek kontroler SATA 3 (może być z USB3 ale na tym mi akurat kompletnie nie zależy) z którego można uruchomić system?
Mam zamiar dołożyć do swojego hackusia SSD ale wszytkie nowe (w tym Corsair Force GT który chcę kupić) wymagają już SATA 3.
Oczywiście nie muszę dodawać, że opcja z kontrolerem za 800 czy 900zł średnio mnie satysfakcjonuje?
p.s. Co by nie zakładać nowego tematu - czy w wypadku mojej konfiguracji można odpalić Liona? Wiem, że zapewne dźwięk (ALC) bez szans lecz chodzi mi o samą odpowiedź tak/nie - szczegóły doszukam już sam
Jakim cudem to jest SATA III skoro wpina się w PCI-Ex x1?
x1 to 250MB/s w każdą stronę - nie wymagam już aby 4 czy nawet 2 porty były w stanie uciągnąć równoległą transmisję bo w takiej cenie to nierealne ale chciałbym aby jeden port potrafił wyciągnąć te 500MB/s half-duplex chociaż. W przeciwnym przypadku jaki jest sens kontrolera SATA 3 który działa na złączu pozwalający ledwo zbliżyć się do granicy SATA 2.
Czy ja coś pokręciłem czy chinole znowu starają się grać liczbami?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-08-30, 21:25
kiler129, jaki byłby sens robienia kontrolera SATA III który nie wydoli transferu po PCIe ? Karte trzeba tylko wsadzić do PCIe x16, a nie do krótkiego slotu PCIe x1. Trzeba też uważać bo PCIe ma współdzielone kanały i mozna spowolnić grafikę na niektórych mobasach jak masz tylko 2x PCIe x16. Poczytaj sobie temat gdzie ludzie testowali i wypowiadali się na ten temat:
oswaldini, Ten kontroler, to taki "chłyt markietingowy"... kiler129, ma rację że fizycznie nie jest ona dać transferu nawet takiego jak zwykłe SATA II.
Nawet jeśli w/w kontroler ma interface PCI-E 2.0 i włoży się w płytę która obsługuje PCI-E 2.0 to wciąż będzie to "tylko" 500MB/s.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-08-30, 21:37
Zgadza się, ale 500mb/s to już konkretny wynik a najszybsze dyski na SATA III SSD mają transfery rzędu 550/520 mb/s. Kupując Vertexa 3 lepiej dołożyć 60zł na kontroler który obniży loty o ok 50mb/s niż wymieniać całą platformę.
oswaldini, ale osobiście wątpię aby ten chipset puścił więcej niż 150-200MB/s... Obecne na płycie złącza PCI-E 1x są w standardach 1.0, w 2.0 występują prawie wyłącznie złącza do PCI-E 16x dla VGA. Osobiście uważam że na w/w kontrolerze będzie niższy transfer niż na pokładowym intelu SATA II...
Zobacz dla porównania 4-ro portowy porządny kontroler z portami SATA III:
Już z 500 byłbym zadowolony - i tak nie oszukujmy się, obiecywane 550MB to warunki idealne i laboratoryjne a główny przyrost prędkości to brak letance;-)
Mój Corsair Force teoretycznie powinien mieć 260MB a dobija w MBP do ok 200MB.
Teraz szukam czy moja G31M-ES2L posiada PCI-Ex v2 aby te 500 uzyskać - dla 250 nie ma co się bawić, lepiej kupić za połowę ceny SSD na SATA II. Platformy póki co nie zmieniam - za dużo trzeba wyłożyć a za mały jest zysk z tego.
Wysłany: 2011-08-30, 22:01
314TeR, looknij temat który podałem. Jest masa screenów od userów na różnych kontrolerach opartych o chipset ASMedia ASM1061 - transfery rzędu 410-500mb/s. Oczywiście kontroler wpięty w PCIe x16
OK, więc mamy potwierdzenie... 410MB to realne maksimum dla takiego ustrojstwa, pod warunkiem że jest wpięte w PCI-E v.2.0. Jak wepniesz w złącze PCI-E 1.0 to nie zobaczysz żadnego przyrostu względem zwykłego kontrolera SATA II. Dodatkowo 4-ry porty to o trzy za dużo aby jakkolwiek sensownie puścić transfer... PCI-E 1x nie ma prawa obsłużyć na raz w pełni nawet jednego portu nie wspominając o 4-rech.
Tylko tu w moim przypadku dochodzi problem z GPU które zajmuje x16
Więc tak, zapewne kupię po prostu dużo tańszy na SATA2 - za dużo zabawy. Ew. można by bawić się 2x i RAID ale lepiej nie
Druga sprawa to ew. obsługa 3 monitorów - w takim wypakdu też wetnie mi x1 więc z kontrolera i tak nici, kwestia znaleźć kartę pod x1 która działa z OSX
To już offtop, ale wydaje mi się że w Lion'ie 10.7.1 tak już działa 6870, z tego co pamiętam 5870 eyfinity też, tylko tam musisz mieć monitory z DP lub aktywne adaptery...
To już offtop, ale wydaje mi się że w Lion'ie 10.7.1 tak już działa 6870, z tego co pamiętam 5870 eyfinity też, tylko tam musisz mieć monitory z DP lub aktywne adaptery...
Fakt to już ot ale szkoda mi było zakładać dla jednego pytania tematu
Co do 6870 to wydawać 600zł na nowe gpu troche bez sensu, poszukam czegoś na Ex x1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.