Witam ,otóż mój problem polega na tym ze na jednym dysku postanowilem zainstalowac dwa systemy ,tzn osx 10.6.4 byl juz wpierw lecz pozniej na druga partycje zainstalowalem Viste ,lecz po tym nie moge juz uruchomic z powrotem osx ,probowalem nawet na trzecia partycje instlaowac iAtkos S3 ale wyskoczyły kwiatki ,teraz w 10.6.4 nie mogę rozszyfrować o co dokładnie chodzi w KP ,próbowałem zmieniać kernele na przeróżne ,naprawa uprawnień też nie okazała się pomocna ,i prawdę mówiąc nie wiem co go boli.... załączam poniżej screen z KP
_________________ iPhone 3GS iOS 5.1 / OSX 10.7.3 ASUS P5G41T M LX|| Q6600 || G41/ICH7 || ALC 887 || DDR3 4GB ||GeForce 8400 GS|| Maxtor 500 GB SATA || DVD SATA ||
Instalator visty nadpisał Ci mbr i zmienił aktywną partycję na tę ze sobą.
Powinieneś przeinstalować chameleon'a - najlepiej któregoś z nowych pre RC5 z obsługą windows i pliku hibernatefile... wtedy wszystko wróci do normy i będzie działać jak oczekujesz.
A jak chameleon rc5 zareaguje na mój katalog Extra ? mam w nim również folder KextStore. Czy będe musiał przeładować tamtejszego mkexta ? i jak najlepiej zainstalowac chameleona skoro dziala mi tylko windows ,mozna uruchomic paczke z terminala ? jesli tak to co wklepac ?
[ Dodano: 2010-09-01, 14:04 ]
Bardzo proszę o pomoc w tym bo naprawde nie mogę sobie z tym poradzić
_________________ iPhone 3GS iOS 5.1 / OSX 10.7.3 ASUS P5G41T M LX|| Q6600 || G41/ICH7 || ALC 887 || DDR3 4GB ||GeForce 8400 GS|| Maxtor 500 GB SATA || DVD SATA ||
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-01, 14:10
Tu masz opisaną ręczną instalację w terminalu:
http://forum.osx86.org.pl...d-1058-vt14.htm (końcówka pkt.4)
Inna opcja to odpalenie systemu z BootCD - jeśli masz. Wtedy możesz normalnie odpalić paczkę z instalatorem.
Jeśli nic nie grzebałeś w systemie, to nie "stary" mkext powinien działać. Kontrolnie tylko warto poprawić uprawnienia w Extra.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-09-01, 14:12
Odpal kompa z BootCD i uruchom instalke chameleona. Nie wiem czy paczki przygotowane w PackageMaker da sie odpalic w terminalu bez trybu graficznego, mozesz spróbować tak:
Kod:
sudo -s
installer -pkg nazwapaczki.mpkg -target "/Volumes/nazwa partycji" (jezeli nazwa bez spacji to bez znakow " ")
exit
zmien sobie nazwe paczki wczesniej tak aby byla krotka i bez spacji np RC5. Przed wykonaniem powyzszego kodu musisz przejsc do lokalizacji gdzie masz ta paczke !
EDIT: wczesniej mozesz jeszcze sobie skopiowac zawartosc extra i po zainstalowaniu RC5 wrzucic na nowo jej zawartosc. Ew przebudowac jeszcze mkexta przez odpalenie z flaga -f
rzoof co do grzebania w systemie to nic nie robilem ,tylko jedynie raz co nacisnalem przez pomylke i uruchomilem instalator iatkos s3 ale od razu po nacisnieciu przycisku rozpoczynajacego instalacje wylaczylem komputer, tak ze mysle ze nie zdarzylo to nic popsuc
[ Dodano: 2010-09-01, 14:35 ] oswaldini z tego co kojarze to jak odpalam terminal z bootcd to nie wiem dlaczego ale nie reaguje na komende sudo -s
[ Dodano: 2010-09-01, 15:13 ]
oswaldini napisał/a:
Odpal kompa z BootCD i uruchom instalke chameleona. Nie wiem czy paczki przygotowane w PackageMaker da sie odpalic w terminalu bez trybu graficznego, mozesz spróbować tak:
Kod:
sudo -s
installer -pkg nazwapaczki.mpkg -target "/Volumes/nazwa partycji" (jezeli nazwa bez spacji to bez znakow " ")
exit
zmien sobie nazwe paczki wczesniej tak aby byla krotka i bez spacji np RC5. Przed wykonaniem powyzszego kodu musisz przejsc do lokalizacji gdzie masz ta paczke !
EDIT: wczesniej mozesz jeszcze sobie skopiowac zawartosc extra i po zainstalowaniu RC5 wrzucic na nowo jej zawartosc. Ew przebudowac jeszcze mkexta przez odpalenie z flaga -f
No i tak jak myślałem nici z tej komendy bo właśnie próbowałem
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-01, 15:32
sudo -s nie zadziała, bo jesteś automatycznie zalogowany jako root, podobnie jak w single user mode.
holkov odałem na górze link - masz tam napisane jak zainstalować Chameleona w terminalu.
Bardzo proszę nie pisać do mnie na PW w sprawach, od których jest forum. Tymbardziej jeśli problem wynika z tego, że nie korzystasz z mojej rady, a z cudzej.
oswaldini, nie da się uruchomić takiej paczki bez działającego systemu.
Oj panie teraz to już nawet mi google nie pomoże : (
Wgrałem tylko plik boot z tego co załączyłeś wyżej i dalej wracamy do punktu wyjścia bo jest to samo co na screen'ie który zamieściłem w pierwszej wypowiedzi. Próbowałem również zainstalować plik boot który właśnie wyszukałem przez "google" i okazało się że był to Chameleon RC5 pre8 r60 (tak pisało podczas startowania) ale niestety nic to nie pomogło. Już dosłownie brak mi pomysłu na to co jest nie tak z tym systemem. A i jeszcze dodam iż bootloader który załączyłeś to nawet w nim nie miałem opcji wyboru z której partycji ma startować ani nic ,jedynie było tylko logo na ciemnym ekranie i tyle.
[ Dodano: 2010-09-01, 18:53 ]
Na koniec jeszcze spróbowałem najnowszego chameleona jakiego znalazłem RC5 pre12 r115 + do tego komenda
Kod:
fdisk -e /dev/disk0
lecz efekt niezmienny :(
Skoro już nawet wersja jaką mam teraz ( RC5 pre 12 r115) nie pomogła u mnie ,sądzę że nie w Chameleonie leży błąd bo przeciez obsługa win i osx jednoczesnie przez Chameleona nie jest od wczoraj. Mimo wszystko mogę zainstalować akurat tego z linku wyżej ,ale prawdopodobnie nic to nie zmieni. Problem tylko w tym ze nie roszyfruje tego co jest w KP bez pomocy kogoś.
[ Dodano: 2010-09-01, 22:25 ]
A i bym zapomniał:) proszę bardzo screen z diskutil
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.