Wiek: 14 Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 37 Skąd: Z przypadku
Wysłany: 2011-12-17, 13:33 Błąd chameleona po zainstalowaniu na dysku
Próbowałem na swoim Gigafailu odpalić dźwięk (ALC889). Kombinowałem z DSDT, oczywiście musiałem coś zrobić źle - z BIOSU zniknął mi dysk. Gdy włączam komputer znika logo producenta, na jakieś 0.1 sekundy wskakuje tekst boot0:cośtam, i gdy powinien pojawić się chameleon, otrzymuję restart kompa. Pomyślałem że popsułem sobie aktywną partycję, więc odpalam instalke Snow Leo i naprawiam aktywną partycję, i nawet wgrywam chameleona jeszcze raz. Dalej nic. Wchodzę w BIOS, urządzenia, a tam pustka. Wszystkie porty master i slave puste. Przywracałem ustawienia i nic. O dziwo jak wybieram opcje "Boot Menu" zaraz po włączeniu komputera to wszystko jest jak było (tzn.dysk, napęd itd, oczywiście z modelem i wszystkim normalny) Pomożecie? Bo nie uśmiecha mi się start z płyty non stop.
Wiek: 14 Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 37 Skąd: Z przypadku
Wysłany: 2011-12-18, 08:40
1. Płyta Główna - Gigabyte PH67-DS3-B3
2. Procek - Intel i7 2600K (3.40 GHz, SSE 1, 2, 3, 3S, 4, 4.1, 4.2)
3. Mostek - Intel H67 B3
4. Dodatkowy kontroler napędów: Intel C200
5. Grafika: GeForce GTX 560 Ti
6. Kodek Audio: Realtek 10EC - 0889
7. Sieć - Realtek PCi Family Controller
8. WiFI - Brak
9. Dysk - SATA -IDE
10. Mysz i Klawiatura pod USB
Próbowałem zrobić dźwięk poradnikiem oswaldiniego chyba (ten przyklejony). Mam 10.7.2 Lion z Retaila przerobionego LIM'em. Nawet po wywaleniu DSDT z folderu Extra BIOS nie widzi urządzeń.
Brak konfiguracji chameleona ma to do tego, że chameleon nie działa DSDT sam wygenerowałeś czyste czy ściągałeś z jakieś bazy gotowca ? U mnie się kiedyś też tak zrobiło, to pomogło odłączenie na chwilę dysku i ponowne podłączenie.
Sprawdz połączenia na płycie głównej, dysku i napędu, tak, czy siak w biosie powinno je wykrywac, nie zależnie od chameleona...
Spróbuj podpiąć sam dysk i napisz co wówczas.
Jeśli resetuje Ci się bios to możliwe, że pomoże, tylko ty piszesz, ze Ci nie wykrywa dysku...
Zawsze możesz odpalić przecież bez dsdt, albo odpalić z poprzednią wersji sprzed modyfikacji
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-18, 14:46
lismati napisał/a:
Gdzieś czytałem że za pomocą DSDT można włąśnie bios udupić.
Źle przeczytałeś. Można uwalić ale to w ostateczności CPU lub inny sprzęt (w przypadku dopisywania sekcji procesora na sztywno!)
W załączniku poprawione Twoje DSDT, bez poprawki audio. Zmieniłem nazwe sekcji AZAL na HDEF, wystarczy dodać poprawkę.
W DSDT zrobiłem CMOS Reset Fix, HPET, TMR, IPIC, RTC, DTGP, _T_, WAK, kosmetyke, fix dwóch errorów.
EDIT: Twój problem związany jest ze źle zainstalowanych chameleonem. Po ustawieniu kontrolera na AHCI dyski są widoczne w innej zakładce chyba, DVD może nie być widoczne ale nie pamiętam dokładnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.