Tak naprawdę nie ma znaczenia na jakiej partycji masz Linuxa... ja np mam na jednym dysku Leo, XP i Ubuntu na EXT4 i wszystko mi się uruchamia z poziomu chameleon'a... trik polega na tym, że ważne gdzie jest grub zainstalowany, bo chameleon musi go odpalić... a jak to już zrobi to Grub już potrafi odpalić system z partycji EXT4 nawet jak ona będzie sda9.
Troszkę nie na temat, ale tylko troszkę.
Twórcy, a w zasadzie użytkownicy GRUBA pozazdrościli wyglądu Chameleona i....
Słowem mój GRUB obecnie wygląda tak:
Reboot i ...no własnie jak mamy szczęście to po bólu, ale jak wiadomo zabawy z Grubem mogą skończyć się różnie.
Mnie kosztowały reinstalację Ubuntu, ale warto było!
Odkopię lekko temat jeśli można, czy postępując zgodnie z poradnikiem : http://forum.osx86.org.pl...ysku-vt1263.htm - można tak samo postawić 3 systemy na jednym dysku ale sformatowanym nie w GUID a MBR ? Startuje wtedy Chameleon i odpala jak zawsze Windows'a,odpala MacOS, a co z Linuxem? Też pójdzie bez problemu? Czy lepiej posłużyć się GRUB 2 z Ubuntu 9.10 ? Ale z tego co wyczytałem nie włącza się wtedy SL, chyba że coś nowego wyskoczyło?
Systemy które będę mieć to Windows 7,Ubuntu 9.10 i SL
SL z Retail'a nie zainstalujesz na partycji MBR bez modyfikacji płyty instalacyjnej, ale jak już go tam posadzisz, to normalnie będzie się uruchamiał. Tak samo jak pozostałe systemy.
Znaczy obraz SL przerobiłem i już instalowałem na MBR więc jest ok ale mam w niedalekiej przyszłości plan postawić obok Windowsa i SL, jeszcze Ubuntu i tutaj z pomocą przychodzi mi poradnik z forum do którego link podałem wyżej - tylko tam jest, jak postawić to wszystko na GUID, ale analogicznie zrobię to na partycji MBR ?
I najważniejsze - lepszy jest GRUB2 czy Chameleon? Żeby odpalił wszystkie systemy, bez zbędnego czekania,pierdół itp. Mam nadzieję ze wiecie o co chodzi, jak najmniej klikania, wybór systemu i już.
Powinno zadziałać.
Robisz tak, że Chameleon robisz nadrzędnym bootmanager'em zainstalowanym w MBR. Windows i tak ma własnego czy chcesz czy nie, a GRUB'a instalujesz na partycji z Linux'em i to wszystko. Powinno działać.
To jutro dam znać czy zadziałało. Chameleon idzie na partycję SL a GRUB'a zainstaluję na partycji z Linuxem - tak jak w poradniku jest napisane. Szkoda że przez to pewnie będzie to wyglądało tak : Chameleon - wybieram Linuxa i wtedy jeszcze Grub się włączy. Fajnie by było gdyby po wybraniu Linuxa od razu system się włączył. Jutro napiszę jak poszło.
Chameleon - wybieram Linuxa i wtedy jeszcze Grub się włączy. Fajnie by było gdyby po wybraniu Linuxa od razu system się włączył. Jutro napiszę jak poszło.
Ale tak będzie praktycznie - zależy jak ustawisz grub'a... np jak masz Ubuntu to jeśli masz tylko jeden kernel to automatycznie Ci startuje pod 1 czy 2 sek od wybrania linux'a w chameleonie, ciężko wtedy złapać go aby wybrać np single mode.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.