Przepraszam za odkopywanie skamielin jakim jest ten temat.
Ale właśnie zainstalowałem ubuntu 10.10 i trochę się zdziwiłem, że grub2 uruchomił mojego Snow Leoparda z pominięciem chameleona.
Oczywiście to co uruchamiał chameleon czyli grafika czy C-state, ale system się uruchomił.
Chcę zamienić chameleona na gruba, a chameleoona uruchomić dopiero z gruba. Windows 7 uruchomiony z chameleona nie działa poprawnie, nie działa w nim sleep. Gdy uruchamiam go z gruba wszystko jest OK. Coś mi tylko nie chce wpis dla chameleona zaskoczyć z gruba. Wcześniej miałem snowa na dysku MBR i było OK, teraz mam na oddzielnym GUID.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Windows 7 uruchomiony z chameleona nie działa poprawnie, nie działa w nim sleep.
Działa mój drogi i to doskonale...
http://forum.osx86.org.pl...dows-vt2949.htm
Są dwie wersje boot0 - zwykły boot0 który uruchamia aktywną partycję i drugi boot0hfs który odpala OS X z pierwszej partycji z HFS+ bez patrzenia która partycja jest aktywna. Dzięki temu możesz ustawić partycję windowsową jako aktywną a to umożliwia poprawne działanie sleep i hibernacji.
A czy przypadkiem Ubuntu nie będzie się buntować jeżeli Win nie zostanie zamknięty tylko uśpiony lub zahibernowany?
Z tego co pamiętam to będzie.
Pozostaje jeszcze kwestia dostępu do windowsowych dysków, partycji z poziomu Ubuntu, tutaj również może być problem.
Windows 7 uruchomiony z chameleona nie działa poprawnie, nie działa w nim sleep.
Działa mój drogi i to doskonale...
http://forum.osx86.org.pl...dows-vt2949.htm
Są dwie wersje boot0 - zwykły boot0 który uruchamia aktywną partycję i drugi boot0hfs który odpala OS X z pierwszej partycji z HFS+ bez patrzenia która partycja jest aktywna. Dzięki temu możesz ustawić partycję windowsową jako aktywną a to umożliwia poprawne działanie sleep i hibernacji.
U mnie coś jednak nie działa.
OSX i windows są na oddzielnych dyskach:
Dysk 1 (MBR):
Windows 7
Windows XP
openSUSE Linux
Dysk 2 (GUID):
Snow Leopard
Dane HFS+
Partycja z windows 7 ustawiona jest jako aktywna.
Gdy bootuję z dysku MBR wtedy uruchamiam windowsa z GRUBA i wszystko jest OK. Sleep w windows 7 działa.
Gdy uruchamiam windowsa 7 z drugiego dysku poprzez chameleona to sleep nie działa. Próbowałem chameleona z boot0 i boot0hfs. Co robię nie tak?
Prawdę mówiąc wolałbym uruchamiać wszystkie systemy chameleonem, ale jak się nie uda zostanę przy grubie.
PS. Chyba to trochę nie ten dział. Sorry.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Masz systemy na różnych dyskach... to jest zupełnie inny przypadek niezwiązany z w/w problemami. boot0hfs ma sens jedynie w przypadku jak masz OS X i Windows na jednym dysku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.