Wysłany: 2011-10-22, 13:46 Bootmanager - który wybrać Chameleon, XPC, Chimera
Jak w temacie zastanawiam się który bootmanager jest najlepszy i najmniej konfliktowy dla kilku systemów na 2 różnych dyskach. Wiem że chimera to ulepszony chameleon ale ludzie za granicą sobie go bardziej chwalą niż chameleona, a że ostatnio też dochodzę do wniosku że nie do końca chyba spełnia swoje funkcje i może być przyczyną problemów szukam alternatywy. Chciałbym jeszcze zapytać czy w obecnym przypadku jest możliwość zmiany managera czy niestety wiąże się to z stawianiem systemów na nowo.
Najlepszy to taki, który łączy w sobie zalety wszystkich wymienionych.
Problem w tym, że takowy nie istnieje, najmniej problemowym, najlepiej przetestowanym i potrafiącym uruchomić zarówno OS X jak i Win, Linuxa, a także w jednej z gałęzi FreeBSD jest Chameleon.
XPC jest równie ciekawym projektem, ale ...no jest kilka ale np. uruchamianie Win
Chimery nie znam, ale to w gruncie rzeczy Chameleon.
Dodam, że korzystam z Chameleona na partycji z OSX na jednym dysku, który uruchamia Liona, Snowa, Win7, Gruba, a do testówi XPC na partycji EFI na drugim, na którym nie ma żadnego systemu
Właśnie odnoszę wrażenie że 2 charmeleon na 2 dysku gdzie jest Lion nie był dobrym pomysłem bo i tak wydaje mi się że nie miało to wpływu tylko lion korzystał z rzeczy i ustawiań tego z 1 dysku zainstalowanym na SL. Głównie chodziło mi o to by mieć zabezpieczenie na wypadek awarii kiedy popsuje się lub utracę partycję z SL, żeby móc odpalić resztę sytemów, ale widzę że chyba masa czasu i roboty poszła na marnę i pasowało by przeformatować dyski i postawić od nowa systemy.
iStig Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 173
Wysłany: 2011-10-23, 10:59
Możesz mieć dwa chameleony na dwóch dyskach - podczas startu kompa wybieraj dysk z poziomu biosu/efi - nie musisz wchodzić do biosu np. w MSI klawisz F11 wywołuje menu wyboru. Defaultowo będziesz miał dysk roboczy, a jak będziesz chciał odpalić środowisko testowe to przy starcie jeden klawisz i wybór...
Możesz mieć dwa chameleony na dwóch dyskach - podczas startu kompa wybieraj dysk z poziomu biosu/efi - nie musisz wchodzić do biosu np. w MSI klawisz F11 wywołuje menu wyboru. Defaultowo będziesz miał dysk roboczy, a jak będziesz chciał odpalić środowisko testowe to przy starcie jeden klawisz i wybór...
iStig czyli mam rozumieć że dzieją się takie a nie inne rzeczy bo domyślnie mam jako pierwszy dysk SSD ( na nim SL GUID) i jeżeli odpalam z niego win 7 czy win xp to wiadomo że jest ok ale jeżeli odpalam nim Liona z 2 dysku (1TB MBR) to działają ustawienia ustawione pod SL tak? A żeby mieć inne odrębne ustawienia które są na Lionie muszę jako pierwszy zbotować dysk z Lionem i wtedy będzię bootować 2 charmeleon z swoimi ustawieniami?
A jeżeli wybierzemy np. taką opcję na 1 dysku charmeleon a na 2 XPC to rozumię że wchodzi domyślnie charmeleon a jeżeli zbootuję 2 dysk to mam XPC czy jedno z drugim będzie się gryzło?
Chameleon działa tak, że w pierwszej kolejności ładuje ustawienia, kexty itd z katalogu Extra z partycji którą wybierzesz, a jeśli ich nie ma, to wtedy z partycji z której jest uruchomiony.
Czyli, jeśli masz Chameleona z katalogiem Extra na dysku z SL i masz liona na drugim dysku, to bez extra na nim, będziesz mieć te same ustawienia, co w sl. Jeśli dodasz tam Extra, to ustawienia będą tylko czytane z tej partycji (te z SL będą ignorowane).
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
No to ma sens i tak mi sie wydawało widocznie to wszystko dlatego że jak zainstalowałem Charmeleona na Lionie to nie wiem czemu nie pojawił mi się folder Extra tylko ręcznie go dokopiowałem a nastepnie Kext Wizardem naprawa uprawnień, i przez to mogą się takie cuda dziać. Ale nurtuje mnie dlaczego jeżeli na SL jest wszystko ok i co boot.plista dodaje paramety to one nie ładują się a co ciekawe jeżeli wpisze je ręcznie przed startem systemu też nie wchodzą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.