Wysłany: 2011-11-06, 19:29 Bootowanie Windowsa po nieudanej próbie instalacji Snow Leo
Witam. Dziś próbowałem instalować Snow Leo Retail, obok Windowsa 7 na tym samym dysku twardym, ale na wydzielonej partycji. Akcja się nieudała, więc postanowiłem wrócić na windę i doczytać co i jak. Niestety, po wyłączeniu instalatora komputer się zrestartował i w miejscu bootowania systemu wyskoczył komunikat: "No system disc" lub coś podobnego. Zaproponowano "Boot from CD/DVD. Windowsa mogę zbootować tylko za pomocą bootloadera XBotloader v1.2 by Witucha. Wtedy system startuje. Bez płyty po prostu wywala mi z "No system disc". Proszę o jakieś rady, bo najpierw chciałbym wrócić do poprawnego startu Windy, a potem zająć się znowu instalacją OS X'a :(
P.S Jeśli potrzebne są jakieś informacje na temat ustawień, sprzętu to postaram się odpowiedzieć. Kiedyś zadawałem pytanie na tym forum odnośnie sprzętu i odpowiedziano mi, że komputer jest kompatybilny i nie powinno być żadnych problemów z instalacją.
Serdeczne dzięki za odzew. Udało mi się przywrócić bootowanie do normy. Próbowałem wcześniej naprawiać z płytki startowej windowsa, tak jak ktoś pisał w swoim poradniku, ale nie zauważyłem, że mam ustawione bootowanie z partycji, na której chciałem mieć Snowa. Przestawiłem na C: i chodzi normalnie. Nie udało mi się zainstalować Leoparda, dlatego że w instalatorze nie mogłem wybrać partycji, którą na niego przeznaczyłem. W GParted sformatowałem ją jako FAT32, a on dalej kazał mi (o ile się nie mylę) przemapować system plików na GUID, ale wtedy stracę Windowsa i resztę Proszę o pomoc w sformatowaniu partycji tak, aby nadawała się do instalacji Snowa.
EDYTUJ:
Zaraz wrzucę screena z GParted, żeby pokazać mój układ partycji.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-06, 20:54
Żeby zrobić GUID musisz sformatować cały dysk w instalatorze Mac OS X. Aby zainstalować na formacie MBR musisz przerobić odpowiednio snowa. Patrz link w mojej stopce.
Rozumiem. Zależy mi na tym, żeby nie tracić danych z dysku, windowsa i dysku D:. Nagrałem Retaila na DVD DL, myślałem, że to wystarczy a tu kiszka :( Niestety, nie mam dostępu do żadnego komputera z MAC OS X, żeby przerobić sobie obraz płyty, a wirtualizacja chyba odpada, bo mój procesor (z tego co czytałem) nie posiada tej funkcji.
Hmm. TransMac nie zmienia wielkości obrazu. Czy można przygotować pendrive do instalacji na windowsie? Albo jakoś zmniejszyć rozmiar obrazu w windowsie? Aktualnie nie mam dostępu do DVD DL.
EDIT: Po otworzeniu w Ultra ISO pokazuje mi rozmiar obrazu 4.7 GB, ale gdy chcę wypalać w Ashampoo, woła: "Please insert DVD DL" :<
Masz rację. Chciałem kombinować dzisiaj, ale pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, to TransMac w Windowsie prawidłowo podmienia pliki z obrazu na wskazane przeze mnie, tylko nie zmienia wielkości po usunięciu zbędnych rzeczy? Jeśli tak, to jutro gnam po płytę ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.