A wracając jeszcze do mojego poprzedniego pytania:
Cytat:
czy chameleon nie ma żadnego pliku w którym trzymał by informacje na temat systemów, dysków, partycji itd? com.apple.boot.plist to nie jest to o czym mówię. pytam o coś w styli linuksowego /boot/grub/menu.lst
coś co mógłbym ręcznie wyedytować i "pokazać" chameleonowi gdzie mam dany system i jak ma go uruchomić.
Nie w takim sensie. Co najwyżej można ukryć niepotrzebne partycje i ustawić domyślną partycję rozruchową, ale jeśli chameleon nie rozpoznaje automatycznie XP to i tak go nie uruchomi.
wujek_bogdan napisał/a:
tutaj chyba jest jeszcze inny problem. u mnie jest podobnie, ale MBR windowsa na pewno jest OK, ponieważ gdy na ekranie startowym biosa wybiorę f8, a następnie wybiorę żeby bootowało z dysku z windowsem, to win uruchamia się normalnie, nie uruchamia się jedynie gdy wybieram go z chameleona.
To chyba jakiś błąd chameleona.
MBR dla każdego z windows XP/Vista/7 jest inny... MBR od nowszych windows musi być wstecznie kompatybilny, chociażby po to aby można było odpalić starszą wersję systemu. Czasami zdarza się i grub dorzuci swoje 3 grosze, a wtedy najlepszą metodą na pozbycie się śmieci z MBR'u jest przywrócenie go z konsoli odzyskiwania. Jeśli to nie pomoże... to niestety widać jest problem w samym chameleon'ie.
Jak ktoś ma wolny dysk ATA/SATA to można sprawdzić czy problem nie dotyczy tylko tych pierwszych. Następna sprawa do w samym XP muszą być doinstalowane sterowniki do kontrolera i poprawnie ustawiona ścieżka ARC w boot.ini.
Sformatowałem cały dysk ATA i wgrałem tylko i wyłącznie Win XP, aby mieć pewność, że nic nie dorzuca swoich 3 groszy i dalej to samo....
EDIT:
Co zauważyłem teraz.... Chameleon widzi tą partycje z Win XP przy bootowaniu systemów na początku (przy wyborze dysków), ale nie widzi jej już z poziomu preferencji systemowych ---> chameleon. Wcześniej w preferencjach nie było z tym problemów bo Win7 i Ubuntu zawsze widział, potem po usunięciu Win7 i zainstalowaniu XP widział jakąś tam windowsowką partycje ale jej już nie startował, a teraz jej po prostu nie ma, są tylko Macowe (Linuxa po formacie nie instalowałem). Przywracanie MBR i przeinstalowywanie chameleona nic nie daje. Próbowałem z RC4 i RC5.
A czy Chameleon potrafi wystartować GRUBa? Jeśli tak, to można dać sobie spokój z zabawą z windowsowym mbr. Wystarczy zainstalować GRUB i po problemie. Trzeba tylko przygotować sobie małą partycję /boot dla GRUBa gdzie wrzucimy jego konfig.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.