Wysłany: 2010-05-22, 22:41 Chameleon 2 nie potrafi dopalić XP
Sytuacja wygląda następująco:
Dysk SATA: Snow Leopard (GUID)
Dysk ATA: Windows XP + Ubuntu (MBR)
Chciałbym aby to wszystko było odpalane za pomocą Chameleon'a. Na obecną chwilę posiadam Chameleona 2 RC4 + AsereBLN v1.1.9 i problem pojawia się gdy chcę odpalić XPka za pomocą Chameleon'a (dysk SATA w Primary), po wybraniu partycji z Windowsem pojawia się czarny ekran "pauza" miga w lewym rogu --> zero reakcji. Windows bez problemu rusza gry w Primary jest dysk ATA przy pomocy swojego własnego bootloader'a. Wcześniej zamiast XP był Win7 i on odpalał się bez problemu, ale ze względów osobistych wróciłem do XP. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
u mnie ten sam problem.
mam 2 dysku sata. na pierwszym snow leoparda i leoparda na partycji GUID, a na drugim winxp oraz linuksa. linux na pierwszej partycji, oraz winxp na drugiej.
czy chameleon nie ma żadnego pliku w którym trzymał by informacje na temat systemów, dysków, partycji itd? com.apple.boot.plist to nie jest to o czym mówię. pytam o coś w styli linuksowego /boot/grub/menu.lst
coś co mógłbym ręcznie wyedytować i "pokazać" chameleonowi gdzie mam dany system i jak ma go uruchomić.
bardzo mi to na razie nie przeszkadza, bo z windows korzystam bardzo rzadko. dysk, z którego ma bootować wybieram po prostu wciskająć F8 przy starcie kompa.... ale miło by było gdybym mógł wybrać z poziomu chameleona
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-05-23, 10:12
Poproszę screena z ukłądem partycji na wszystkich dyskach, najlepiej GParted
Czy partycje z WinXP nie macie czasem na FAT ?? Miałem taki sam problem, przekonwertowałem partycje z WinXP na NTFS (szybka komenda w wierszu polecen, bez utraty danych) i poszło
Czy partycje z WinXP nie macie czasem na FAT ?? Miałem taki sam problem, przekonwertowałem partycje z WinXP na NTFS (szybka komenda w wierszu polecen, bez utraty danych) i poszło
Lechu, Masz dziwny uklad partycji na dysku z Mackiem. Po co te 2 partycje nie przydzielone ?
wujek_bogdan napisał/a:
te partycje nieprzydzielone to nie dziwny układ partycji, tylko problem z gparted, który najwyraźniej nie do końca radzi sobię z GUID.
Wszystko jest OK - tak po prostu z przerwami zakłada Disk Utility... poza "kosmetyką" nie ma co się przejmować.
XP jak pamiętam powinno bez problemu odpalić się z partycji NTFS, jeśli nie chce, to bym spróbował przywrócić MBR na dysku z windows, za pomocą konsoli odzyskiwania.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-05-23, 15:30
Ja podejżewam że Chameleon był instalowany kiedy podłączony był dysk z WinXP. Bootloader Win mogł sie spartolić. Miałem podobną sytuacje z Win7 i OSX na dwóch różnych dyskach i Chameleonem RC5.
Tak jak pisze 314TeR, napraw MBR i przeinstaluj chameleona na odpietym dysku z Win. Zobacz czy pomogło
Tak jak pisze 314TeR, napraw MBR i przeinstaluj chameleona na odpietym dysku z Win. Zobacz czy pomogło
Naprawiłem MBR na odpiętym dysku z Leo ---> Windows wstaje gdy ATA jest w primary czyli tak jak było wcześniej ---> z chameleona nie wstaje ---> odpiąłem dysk z Win i przeinstalowałem chameleona 2 RC5 pre8 ---> Windows dalej nie wstaje przy użyciu Chameleona :(
Ja podejżewam że Chameleon był instalowany kiedy podłączony był dysk z WinXP. Bootloader Win mogł sie spartolić.
To nie o ten MBR mi chodzi... a o MBR windows'a. Jeśli nadinstalowałeś XP na dysk gdzie była wcześniej siódemka, to instalator XP mógł nie przywrócić poprawnie bootmanager'a dla XP, a teraz chameleon go nie rozpoznaje.
Odepnij dysk z OS X, i w konsoli naprawczej XP przywróć MBR i zobaczymy czy pomoże.
tutaj chyba jest jeszcze inny problem. u mnie jest podobnie, ale MBR windowsa na pewno jest OK, ponieważ gdy na ekranie startowym biosa wybiorę f8, a następnie wybiorę żeby bootowało z dysku z windowsem, to win uruchamia się normalnie, nie uruchamia się jedynie gdy wybieram go z chameleona.
To chyba jakiś błąd chameleona.
A wracając jeszcze do mojego poprzedniego pytania:
Cytat:
czy chameleon nie ma żadnego pliku w którym trzymał by informacje na temat systemów, dysków, partycji itd? com.apple.boot.plist to nie jest to o czym mówię. pytam o coś w styli linuksowego /boot/grub/menu.lst
coś co mógłbym ręcznie wyedytować i "pokazać" chameleonowi gdzie mam dany system i jak ma go uruchomić.
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-24, 10:03
To na 90% błąd chameleona. Dlaczego? Miałem na jednym kompie (na tym w stopce) zainstalowanego Snowa Retaila z chameleonem RC4 (bez PC EFI 10.6). Na innym kompie XP'ka (o zbliżonej konfiguracji: GA-965P-S3 - P965 i ICH8). Ten drugi siadł (miał na nim retail Snow iść ) . Podpiąłem dysk z XP'kiem do pierwszego kompa (mojego), aby odzyskać dane z XP'ka. Zbootowałem chameleonem XP'ka -> lewy górny róg "pauza" -> Reset -> F12 -> Wybrałem dysk z XP'kiem -> Działa
PS: Mały OT, jaka jest różnica pomiędzy takim chameleonem RC4 a PC_EFI 10.6 (on u mnie zawyża taktowanie procka, chameleon podaje bezbłędnie)?
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
dysk z OS X, i w konsoli naprawczej XP przywróć MBR i zobaczymy czy pomoże.
Abyśmy się dobrze zrozumieli... zrobiłem tak że z płytki XP wszedłem do konsoli i tam wpisałem "fixmbr"
wujek_bogdan napisał/a:
tutaj chyba jest jeszcze inny problem. u mnie jest podobnie, ale MBR windowsa na pewno jest OK, ponieważ gdy na ekranie startowym biosa wybiorę f8, a następnie wybiorę żeby bootowało z dysku z windowsem, to win uruchamia się normalnie, nie uruchamia się jedynie gdy wybieram go z chameleona.
To chyba jakiś błąd chameleona.]
mi wygląda na ten sam... windows w sam sobie się bootuje, tylko nie robi tego jeżeli chcemy go zbootować z poziomu chameleon'a
witucha0 napisał/a:
Zbootowałem chameleonem XP'ka -> lewy górny róg "pauza" -> Reset -> F12 -> Wybrałem dysk z XP'kiem -> Działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.