Jedziemy dalej W System Profiler, w polu Serial Number mam SECRETSERIAL mimo tego, że w smbios.plist klucz SMserial został uzupełniony. Co z tym zrobić?
_________________ Mac OS X 10.5.7 Retail & Chameleon 2.0RC1
Jedziemy dalej W System Profiler, w polu Serial Number mam SECRETSERIAL mimo tego, że w smbios.plist klucz SMserial został uzupełniony. Co z tym zrobić?
Nie masz zainstalowanego jakiegoś innego injectora smbios'a w systemie, jak SMBIOSResolver, SMBIOSEFI... etc... jeśli tak to ten drugi nadpisuje ustawienia chameleon'a.
Przejrzałem ten smbios kilka razy, porównałem z Twoim "doszlifowanym" - wszystko jest tak jak powinno być. Zauważyłem też, że SMbiosversion nie działa - w pliku smbios ustawiłem MP2,1XXX, a w System Profiles mam MBP4,1 bodajże.
DL, Powtórzę się... ale tym razem z 100% pewnością, masz injectora smbios w systemie... nadpisuje Ci on domyślną wartość z Chameleona 2.0 jaką jest iMac 8,1 wartością MBP4,1...
Poszukaj, skasuj, zregeneruj mkexty i dopiero wtedy zadziała poprawnie smbios.plist.
Dziwna sprawa, bo operuję na dopiero co zainstalowanym Retailu. Wrzuciłem jedynie ATY_Init, AzaliaAudio i IOPCIFamily. Oczywiście mam też Kalyway, ale nawet nie na drugiej partycji, a na oddzielnym dysku.
Odnośnie pliku smbios.plist nie używam go, nie mam w Extra. Tak więc moje pytanie gdzie w systemie są te informacje umieszczone, w jakiej lokalizacji jest ten plik smbios.plist w systemie retail ?
Poza "kosmetyką" spełnia on jedną ważną funkcję... aby działał vanillowy speedsteep należy zdefiniować poprawną identyfikację sprzętu, np dla desktopów polecane jest MacPro3,1, dla notebooków, MacBookPro5,1 a dla nowych i5/i7, iMac11,1.
Wiem o tym. I tak myślałem, że mnie nie zrozumiesz. Chodzi mi o to jak go nie używamy - pliku smbios.plist to system Mac OS i tak ma swoją "bazę" identyfikację sprzętu i pokazuje informacje np. u mnie teraz mam tak :
Kod:
Przegląd sprzętu:
Nazwa modelu: iMac
Identyfikator modelu: iMac8,1
Nazwa procesora: Intel Core 2 Duo // a faktycznie mam Celeron Dual Core E1400
Szybkość procesora: 1,69 GHz
Liczba procesorów: 1
Łączna liczba rdzeni: 2
Pamięć podręczna L2: 512 KB
Pamięć: 2 GB
Szybkość magistrali: 840 MHz
Wersja Boot ROM: IM81.00C1.B00
Wersja SMC (system): 1.30f3
Numer seryjny (system): SOMESRLNMBR
UUID sprzętu: BB89B3D3-F34B-53EE-A842-FC0CC0A2FAC6
I właśnie nie wiem gdzie są te informacje znajdują się fizycznie w systemie - jakim pliku(ach) ?
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.