Wysłany: 2011-10-30, 10:18 Chameleon nie odpala w trybie graficznym.
Witam wszystkich serdecznie. Założyłem ten temat, bo przeczytałem już dość dużo tematów w dziale bootloaderów, a dalej nie mam zielonego pojęcia jak to poustawiać.
Mój problem:
Po zainstalowaniu retaila 10.6 zrobiłem uaktualnienia do 10.6.8 Wszystko fajnie, zainstalowałem Chameleona i zacząłem się trochę odnajdywać w Mac OS X, ale po pewnym czasie postanowiłem zrobić restart. Ku mojemu zdziwieniu nie pojawiła mi się graficzna, ładna wersja Chameleona odliczająca czas i pokazujące ładne ikonki partycji, lecz graficzny tryb (napisane jest VESA 14MB) i niestety, ani ona nie odlicza czasu, ani nie startuje po kilku sekundach, do tego ma wybranego Win 7 jako system główny. No i moje pytanie jest takie - Czy ktoś miał taki problem i jak sobie z nim poradzić?
Kombinuję już trochę nad tym i nad DSDT i jeszcze sporo mi zejdzie, dlatego, że ani mi usypianie nie chodzi prawidłowo, ani dźwięk.
Być może uprzedzam pytanie. Graphics Enabler w Chameleona działa i poprawnie wykrywa mi grafikę (mam przezroczysty pasek).
Będę wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi coś w tej materii pomóc.
Pozdrawiam!
_________________ HP Pavilion dv6780ew | Intel Core 2 Duo T8300 2,4GHz | NVidia GeForce 8400M GS | ATA Fujitsu MHY2250B | Intel PRO/Wireless 3945ABG | Realtek RLT8101E
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-30, 11:33
W zależności od wersji chameleona używa się com.apple.Boot.plist lub w najnowszych wersjach od ok rev 1150 org.chameleon.boot.plist. To w tym pliku masz okreslone parametry i theme.
Zobacz też czy masz na 100% w katalogu /Extra/Themes katalog z domyślnym themem Default. Musi on wtedy być wpisany w ww. pliku konfiguracyjnym.
Hmm... właśnie, że nie było, żadnego domyślnego Theme'u. Utworzyłem katalog Default, ale nie mam zielonego pojęcia co dopisać do plist'y, żeby to dobrze chodziło.
_________________ HP Pavilion dv6780ew | Intel Core 2 Duo T8300 2,4GHz | NVidia GeForce 8400M GS | ATA Fujitsu MHY2250B | Intel PRO/Wireless 3945ABG | Realtek RLT8101E
OMG... Pobierz Chameleon Wizarda i zainstaluj jakiś theme.
Źle mnie zrozumiałeś Takim noob'em nie jestem i Maca już trochę znam /Mac OS X, tak gwoli ścisłości~/
Normalnie Chameleon'a mam od samego początku dzięki Chameleon Wizardowi i mam ten folder z themami i mam tam 3 themy pobrane, ale tak napisałeś o tym default, że pomyślałem, że jakiś taki musi tam istnieć
Jeszcze raz przedstawię sprawę.
Mam jeden dysk z wcześniej zainstalowanym Windowsem i stworzyłem sobie obraz retail'a do zainstalowania na MBR. Zainstalowałem i wszystko było ok. Był Chameleon i dobrze chodził, ale jakoś nagrzebałem w systemie i się posypał, więc zrobiłem reinstalkę. Teraz na czysto fajnie się zainstalował, robiłem wszystko wg poradnika, no i wszystko niby spoko, ale trzeba było tam jakiejś instalce zrobić restart i już Chameleon nie chodził. Bardzo mnie to zdziwiło, ale myślałem, że może tym razem coś innego namieszałem.
Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia dlaczego nie śmiga poprawnie mi ten SL. Teraz jest tak, że podczas uruchamiania laptopa mam już taki przyciemniony ekran i jak załaduje się Snow i chce rozjaśnić ekran to wszystko się zawiesza, w ogóle nie wyłącza się, ani nie resetuje system - zawsze muszę klawiszem długo przytrzymać. Ogólnie dużo problemów z nim mam. Jakoś dźwięki dziś ogarnąłem. Bawiłem się w DSDT już chyba 3 dzień z rzędu i co nie zrobię to nic się nie zmienia (wrzucam plik do Extra i w Wizardzie zaznaczam, gdzie jest).
Tak jak mówię. Nie dość, że ręce mi opadają przez Chameleona, to jeszcze system nie chce mnie słuchać, albo wszystko co robię robię błędnie ;/
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.