Wysłany: 2011-11-19, 21:17 Chameleon odpala Snow Leo w safe boot
Witam,
mam dual boot Win7 i MacOS 10.6.8. SL zainstalowałem na mbr z płytką ModCD.
Problem jest taki że mac odpala się w trybie safeboot jeżeli wcześniej był uruchamiany Windows. Tak się dzieje zawsze jeżeli po prostu w chameleonie wybiorę OSX i klepnę enter.
Natomiast jeżeli w chameleonie, w tym menu pod aktualnie wybranym systemem, wybiorę opcję Boot albo Boot Verbose to jest ok.
Wydaje mi się że zwykłe wybranie systemu przez enter i przez opcję Boot z menu, to jest dokładnie to samo i system odpala się bez żadnych flag. Nie bardzo rozumiem czemu tak się dzieje.
Otwórz w Chamemleon Wizardzie, zedytuj poprawnie i zapisz.
Sprawdź też czy masz i czy ma poprawną zawartość systemowy com.apple.Boot.plist.
Już wielokrotnie to modyfikowałem w wizardzie. Problem jest od samego początku. Przy instalacji SL na modcd była starsza wersja Chameleona, chyba jakoś 732, która używała jeszcze com.apple.Boot.plist. Po aktualizacji do najnowszej zmieniłem nazwę na org.chameleon.boot.plist. Myślałem że może wina starej wersji chameleona ale jednak nie.
sprawdź i wciąż nie odpowiedziałeś czy masz poprawny systemowy com.apple.Boot.plist, jak brakuje systemowego to chameleon ignoruje część swojej bootplisty, oraz w systemowym możesz mieć np na stałe wpisaną no jakąś flagę .
Ten boot.plist powinien zostać jaki jest czy też go trzeba zmodyfikować jak ten od chameleona?
Jeśli w /Extra będziesz miał com.apple.Boot.plist lub org.chameleon.Boot.plist to plik w /Library/Preferences/SystemConfiguration zostanie zignorowany.
Jeśli w /Extra będziesz miał com.apple.Boot.plist lub org.chameleon.Boot.plist to plik w /Library/Preferences/SystemConfiguration zostanie zignorowany.
To nie tak... parametry z systemowego są odczytywane i łączone przez chameleona z jego własnym. Jak brakuje systemowego to dziwne rzeczy się dzieją i nie działają np Kernel Flags
maciektg, systemowy wygląda na OK. Usuń więc org.chameleon... i stwórz nowy przez CW, ale z minimalną ilością parametrów... nic ponad to co jest absolutnie niezbędne do uruchomienia systemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.