bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 286 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 16:16 Chameleon pokazuje wszystkie dyski pomimo wpisu w com.apple.
Z poprzedniego watku wynikalo, zeby chameleon nie pokazywal wszystkich dyskow wystarczy zablokowac je w com.apple.Boot.plist.
Niestety pomino wpisu dalej widac wszystkie dyski, a to troche myli przy wyborze syetemu moje domowe kobiety.
Wynik polecenia diskutil list:
Kod:
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: FDisk_partition_scheme *500.1 GB disk0
1: Windows_NTFS Duzy 500 500.1 GB disk0s1
/dev/disk1
0: FDisk_partition_scheme *160.0 GB disk1
1: Windows_NTFS 47.2 GB disk1s1
2: Windows_NTFS Nowy 112.9 GB disk1s2
/dev/disk2
0: GUID_partition_scheme *160.0 GB disk2
1: EFI 209.7 MB disk2s1
2: Apple_HFS Maczek 159.7 GB disk2s2
Chce zablokowac partycje disk0s1 i disk1s2 (zaznaczam, ze tylko w chameleonie przy wyborze systemow, a nie po zaladowaniu OSX ).
Moj com.apple.Boot.plist (czesc):
No to mam "jaja". Dzieki Twojej uwadze zagladnalem do Extra...
System przenosilem przez "klonowanie" z dysku USB (tam dopracowywalem go) na dysk wewnetrzny.
Poza perturbacjami z chameleonem wystartowal od kopa i chodzi jak burza.
Teraz dopiero zauwazylem, ze sklonowanie "spapralo" mi Extra.
Mam ni z gruszki ni z pietruszki katalog /Extra/Extensions (z paroma kextami), /Extra/KextStore (planowany), a brakuje kompilacji kextow z KextStore, ktore mialem w oryginale na usb.
Na oryginale i teraz nie mam w Extra com.apple.Boot.plist. Mam jedynie w /Bibioteki/...
Tam tez mam z EFIStudio deklarowana grafike.
Zeby sie nie rozgadywac - z dodatkowych kextow mam obecnie w /System/Biblioteki/Extensions jedynie voodoo i RealtekR1000.
Calosc chodzi bez zarzutu. Reboot, shutdown, slip itd...
Jak sprawdzic skad system bierze kexty?
Moze to klonowanie polaczylo oba Extensions.mkext...(??)
Boje sie czegokolwiek ruszyc prawde mowiac.
-------
Co nieco sie wyjasnilo.
Po "wywaleniu" /Extra/Extensions system zawiesil sie. Po przywroceniu, a wywaleniu pierwotnie uzywanego /Extra/KextStore dalej dziala i to bez /Extra/Extensions.mkext.
Skopiowalem /Bibioteki/.../com.apple.Boot.plist do /Extensions i nic sie nie zmienilo.
Uzywam chameleona 2.0-RC4r
Czyzby to on "pomieszal" mi /Extensions?
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 19:51
Jeśli masz w Extra folder Extensions, to z niego są ładowane kexty i żadne inne nie są brane pod uwagę. Dopiero gdy go nie ma, to chameleon rozgląda się za plikiem Extensions.mkext. Z KextStore w ogóle kexty nie są ładowane. One tam sobie tylko leżą aby wygodnie było przebudować mkext'a.
Jednym słowem są takie opcje:
1. Używa się folderu Extensions i wtedy nie korzysta z mkexta.
2. Używa się pliku Extensions.kext, a same kexty trzyma się w folderze o innej nazwie niż Extensions lub w ogóle nie trzyma się ich w Extra (tylko to jest mniej wygodne gdy trzeba przebudować mkexta). Przyjęło się, że nazwa takiego folderu, to KextStore, ale może ona być dowolna.
3. Na upartego, można wogóle nie trzymać kextów ani mkexta w Extra, tylko ładować wszystko jak leci do /S/L/E.
Niechciany folder Extensions potrafi pojawić się samoistnie po instalacji Chameleona przy pomocy gotowego instalatora. Trzeba wtedy pamiętać by go usunąć przed restartem.
bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 286 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 20:17
rzooff napisał/a:
Jeśli masz w Extra folder Extensions, to z niego są ładowane kexty i żadne inne nie są brane pod uwagę. Dopiero gdy go nie ma, to chameleon rozgląda się za plikiem Extensions.mkext. Z KextStore w ogóle kexty nie są ładowane. One tam sobie tylko leżą aby wygodnie było przebudować mkext'a.
Jednym słowem są takie opcje:
1. Używa się folderu Extensions i wtedy nie korzysta z mkexta.
2. Używa się pliku Extensions.kext, a same kexty trzyma się w folderze o innej nazwie niż Extensions lub w ogóle nie trzyma się ich w Extra (tylko to jest mniej wygodne gdy trzeba przebudować mkexta). Przyjęło się, że nazwa takiego folderu, to KextStore, ale może ona być dowolna.
3. Na upartego, można wogóle nie trzymać kextów ani mkexta w Extra, tylko ładować wszystko jak leci do /S/L/E.
Niechciany folder Extensions potrafi pojawić się samoistnie po instalacji Chameleona przy pomocy gotowego instalatora. Trzeba wtedy pamiętać by go usunąć przed restartem.
Dziekuje - prosto i jasno.:)
Zastanawia mnie tylko skad sie wziely kexty w Extra/Extensions, bo ja ich tam nie wkladalem.
W "oryginale" czyli na dysku USB mam w KextStore i w wygenerowanym /Extra/Extensions.mkext.
Zapewne chameleon to zrobil (jak zauwazyles byl instalowany z paczki gotowca).
Tak czy siak wszystko pieknie pracuje, poza tym jednym problemem widoku wszystkich dyskow (chodzi mi o dyski z danymi NTFS).
Moze jeszcze powiesz ktory i jak czytany jest przez system/chameleona plik com.apple.Boot.plist.
Jak widac z roznych porad czesto sa dwa - ten oryginalny i w /Extra. Czy one sie tylko uzupelniaja, czy pelnia odrebne role?
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Moze jeszcze powiesz ktory i jak czytany jest przez system/chameleona plik com.apple.Boot.plist.
Jak widac z roznych porad czesto sa dwa - ten oryginalny i w /Extra.
Ten w Extra jest po to, by oryginał pozostał w niezmodyfikowanej formie. Jeśli masz com.apple.Boot.plist w Extra, to tylko on jest ładowany.
Mała uwaga. Przy odpalaniu chameleona z innego dysku/partycji, wczytywany jest ...boot.plist z tego miejca gdzie masz zainstalowany bootloader. Natomiast kexty, dsdt, smbios... wczytywane są już Extra na wybranej do uruchomienia partycji.
Nieco inaczej działa wersja na cd - tam ładowane jest wyłącznie to co jest nagrane na cd, z pominięciem tego, co znajduje się na dysku docelowym. Dzięki temu można np. uruchomić system gdy w Extra pojawi się jakiś krytyczny poblem.
Jak widac z roznych porad czesto sa dwa - ten oryginalny i w /Extra.
Ten w Extra jest po to, by oryginał pozostał w niezmodyfikowanej formie. Jeśli masz com.apple.Boot.plist w Extra, to tylko on jest ładowany.
Mała uwaga. Przy odpalaniu chameleona z innego dysku/partycji, wczytywany jest ...boot.plist z tego miejca gdzie masz zainstalowany bootloader. Natomiast kexty, dsdt, smbios... wczytywane są już Extra na wybranej do uruchomienia partycji.
Nieco inaczej działa wersja na cd - tam ładowane jest wyłącznie to co jest nagrane na cd, z pominięciem tego, co znajduje się na dysku docelowym. Dzięki temu można np. uruchomić system gdy w Extra pojawi się jakiś krytyczny poblem.
Rozumiem, ze jezeli mam na tej samej partycji chameleona co OSX to czyta on najpierw com.apple.Boot.plist z /Extra, a jezeli nie znajdzie to ten "oryginalny" plik...
Przeczytalem dokumentacje, do ktorej dales link ale nie znalazlem nic o blokowaniu (dyskow/partycji) wczytywania przez chameleona.
Z kolei pod linkiem
Może masz jakąś starą wersje chameleona? Z tego co pamiętam, to ukrywanie partycji pojawiło się w wersji RC4. Jeśli masz RC3, to nie będzie działać, nawet z poprawnymi wpisami.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-02, 14:45
Albo, jak pisze Janek masz starszą wersję chameleona, albo masz go zainstalowanego gdzie indziej niż myślisz. Opcję ukrywania partycji NTFS testowałem i działało...
Pokombinuj, posprawdzaj nr dysków itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.