Wysłany: 2011-10-14, 12:08 Chameleon RC5 752 i problem z myszą/kalwiaturą USB
Mam nadzieję, że tym razem wybrałem odpowiednie miejsce:
Gigabyte GA-H55-UD3H
QuadCore Intel Core i5 750, 3133 MHz (24 x 131)
Southbridge: Intel Ibex Peak H55
NVIDIA GeForce GTX 260
Klawiatura i mysz: Logitech MK250 pod USB
Usiłuję od kilku godzin uruchomić instalację Liona. Stworzyłem partycję boot 10GB, odpowiednio przerobiłem płytkę Liona i na koniec zainstalowałem na tej partycji ChameleonaWizarda zgodnie z instrukcją na forum. Restartuję komputer, wybieram odpowiednią partycję i uruchamia się instalator niestety z niedziałającymi portami USB. Mysz i klawiatura nie reagują, gdy podłącze klawiaturę pod PS2 mogę wybierać jedynie język instalacji. Przerabiałem już wszelkie możliwe scenariusze, wgrywałem plik DSTD zarówno z dsdt.database jaki z kext.com. W instalatorze użyłem paczki Extra z poradnika forumowego. Moja wiedza na tym etapie się kończy... co jeszcze mogę uczynić, lub gdzie popełniam błąd ? Dodam iż instalując wczesniej wersje 10.6.3...8 z iBoota nie miałem tego problemu.
Taki urok Gigafail'a... od bodajże 10.6.5 wymagają starszych kextów do USB aby działały porty. Na iBoot masz te kexty na BootCD dlatego Ci działa... Musisz poszukać jak gigafailowcy sobie poradzili pod lionem, bo wątpię aby kexty z snow działały pod lionem.
Faktycznie znalazłem na jego forum rozwiązanie tego problemu. Fakt faktem dogrzebanie mi zajęło kilka ładnych godzin ale przynajmniej wszystko zadziałało. Więc u mnie wyglądało to tak. Zainstalowałem czystego SL 10.6.3 następnie update do 10.6.8. Po aktualizacji użyłem MultiBeast i kexta IOUsbFamily. Po restarcie zabrałem się za przygotowanie instalki Liona i dodałem do niej tego kexta z 10.6.8 od usb. Instalację zabotowałem z płytki rBoot również dostępnej na stronie tonymac i dzięki temu zadziałała mysz i klawiatura usb. W wielu postach userzy twierdzili, że wystarczy uruchomić instalator z rBoota ale u mnie to nie działało dopiero po dograniu ISOUSBfamili Rollback. Dzięki za zainteresowanie.
u mnie to nie działało dopiero po dograniu ISOUSBfamili Rollback
Nie obraź się... ale to właśnie m.in. takie problemy powodują, że uważam, że płyty Gigabyte zwyczajnie nie nadają się na stawianie OS X. Takich problemów nie ma na płytach ASUS'a, MSI...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.