Witam was wszystkich.
Pogłebiając prawie wszystkie porces instalacji (różne dystro od Tigera) postanowiłem zainstalować Retail na partycji GUID (Leo) z MBR (XP) czyli GPT.
Bootloader zrobiłem w XP wstawiając chain0 i dodawając jedną linijkę do boot.ini c:\chain0="leopard" (na sam koniec). Natomiast retail postawiony jest za pomocą pc_efi 9.
Wszystko ładnie śmiga. ale jest małe coś, korci mnie i mi nie wychodzi instalacji chameleon-a
Postępuje z zgodnie z taką instrukcją:
Installation guide for to EFI Partition.
If you’ve been using Munky’s EFI partition booting method or wish to keep Chameleon in it’s own partition out of the way you can use the EFI partition as OS X makes no use of this. This assumes you are using one disk which is GPT formatted with OS X on /dev/disk0s2.
1. Extract the Chameleon archive and open a Terminal window there.
2. Use sudo -s to own root privileges.
3. Mount the EFI partition:
5. Install boot1h to the bootsector of your EFI partition:
dd if=boot1h of=/dev/rdisk0s1
6. Copy the ‘boot’ file to your root partition:
cp boot /Volumes/EFI
7. Make sure your EFI partition is flagged as active. ????????????????????????????
8. Copy Themes and smbios.plist to your Extra folder:
cp -R smbios.plist Themes /Volumes/EFI/Extra
9. Copy any kexts to /Volumes/EFI/Extra/Extensions and your com.apple. Boot.plist to /Volumes/EFI/Extra and DSDT.aml to /Volumes/EFI/DSDT.aml
W czym problem po:
1. czy ta komenda jest prawidłowa: mkdir /Volumes/EFI && mount_hfs /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
2. czy ta komenda: bless –device /dev/disk0s1 umożliwi mi aktywowąc partycję EFI jako pierwsza botująca ?????
3. nie wiem po co mi ten plik, lub do czego służy DSDT.aml ??? ja go w ogóle nie używam
4. no i smbios.plist ogólnie ja nie mam go w Extra to czy muszę go ładować - kopiować.
A jaki cel ma mieć takie męczenie się z partycją EFI... wg mnie zabawa z wrzuceniem wszystkiego na partycję EFI nic nie wnosi ponad zwykłe /Extra na partycji systemowej, za wyjątkiem koniecznością wykonania dodatkowej pracy...
Opanuj wpierw porządnie metodę z /Extra na partycji systemowej i jak nie będzie Cię satysfakcjonować, to sobie wtedy przeniesiesz na partycję EFI.
W czym problem po:
1. czy ta komenda jest prawidłowa: mkdir /Volumes/EFI && mount_hfs /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
2. czy ta komenda: bless –device /dev/disk0s1 umożliwi mi aktywowąc partycję EFI jako pierwsza botująca ?????
3. nie wiem po co mi ten plik, lub do czego służy DSDT.aml ??? ja go w ogóle nie używam
4. no i smbios.plist ogólnie ja nie mam go w Extra to czy muszę go ładować - kopiować.
napisz w podpisie(podobnie jak ja) jaki masz sprzęt, bo nikt nie wie na czym chcesz instalowac mac os
Przytoczona przez Ciebie instrukcja (źródło http://www.insanelymac.co...howtopic=127330 ) , jest instalacją w efi partycji , pierwsza partycja na dysku , jest ukryta i ma ok 200MB. Apple używa jej do instalacji swojego efi itp. na osx86 jest ona nie uzywana normalnie , moze sie przydać do instalacji chameleona - bootloadera i innych kextów itp. nie ruszając, modyfikując zadnych plików na partycji z zainstalowanym mac os x
co ciekawe przypadkowo znalazłem instukcje na TYM naszym forum , jak to zrobić , jest tu :
Mam problem z postępem instalacji metodą munky’s boot132 (chameleon-a)
tzn.
1. Ściągam plik bin chameleon-a
2. otwieram terminal
3. sudo -s
4. password:******
5. cd przechodzę do katalogu chameleona
6. mkdir /Volumes/EFI
7. mount_hfs /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
(terminal informuje: mount_hfs: Invalid argument)
nie montuje mi partycji ukrytej
Informacjie o moim dysku: diskutil list
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *74.5 Gi disk0
1: EFI 200.0 Mi disk0s1
2: Apple_HFS Mac 37.0 Gi disk0s2
3: Apple_HFS Dane 28.9 Gi disk0s3
4: Microsoft Basic Data 8.0 Gi disk0s4
/dev/disk1
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: FDisk_partition_scheme *298.1 Gi disk1
1: Apple_HFS Library 268.3 Gi disk1s1
2: DOS_FAT_32 DATE 29.8 Gi disk1s2
Więc jest ta ukryta partycja tylko dlaczego nie chce mi ją zamontować ?????
POzdrawiam
_________________ Asus A6jc update CPU
Leopard 10.6.6 Retail Chameleon v2 RC4
Intel 945 PM, Core2Duo T7200 (2.00 GHz)
3GB DDR2 667; Nvidia GeForce Go 7300 128 MB; (Kamera 1.3 M Pixels - nie działa)
Resta ok
bash-3.2# diskutil eraseVolume "HFS+" "EFI" /dev/disk0s1
Could not unmount disk for making it bootable
Error with erase: Could not unmount disk (-10000)
[ + 0%..10%..20%..30%..40%..50%..60%..70%..80%..90%..100% ]
Finished erase on disk disk0s1
zła komenda??
Możę
Resta ok
dalej nic
bash-3.2# diskutil eraseVolume "HFS+" "EFI" /dev/disk0s1
Started erase on disk disk0s1
Erasing
Mounting disk
Could not mount disk0s1 with name after erase
[ + 0%..10%..20%..30%..40%..50%..60%..70%..80%..90%..100% ]
Finished erase on disk disk0s1
No to ja nie wiem próbuje odmontować, sformatować i zamontować???????
czy to może być wina pc_efi v9
bo mam zainstalowaną na disk0s2 E/E
chyba że da się w jakiś sposób zainstalować chamelona z .pkg
Poróbowałem ale nie botoje mi ???
Jak instaluję chamelona z pkg to jako standard bez opcji??
również pracuje jak zainstalować pc-efi v10 ale co z tego jak chamelon nie chce mi pójść
Zaraz wstawie móją specyfikę sprzętową
Resta ok
Jakoś już zamontowałem partycjię EFI
Próbowałem instalacje z chamelona na partycję EFI nic z tego nie botuje mi, jak również nie botuje mi metodą Munky’s
Botuje mi tylko jak podmienie z PC_EFIv9 Boot, no ale mam menu botujące z pc_efv9 , nie mam menu z Chamelona.... Dziwne
Jakieś sugestie
Resta ok
Dalej nic
Nie potrafi mi nawet zbotować zwykła instalacji chamelona :(
Nic nie rozumiem pc_efi v9 chodzi mi bez żadnych problemów.
DSDT tworzę za pomocą DSDT Patcher GUI może coś tu robie nie tak - jakie opcje mam wybrać umieszczam w Extra.
com.apple.Boot.plist
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1024x600x32</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>-x32</string>
<key>Timeout</key>
<string>5</string>
<key>device-properties</key>
<string></string>
</dict>
</plist>
hmmm
I nawet próbowałem z boot - z pc_efi v10 też nic
Resta ok
Pierwsza rada. Zacznij wszystko od nowa. Zajrzyj do mojego tutoriala - sam w tej chwili już takiej instalacji nie mam (lepiej mieć Extra na partycji z systemem), ale generalnie działało mi to. Spróbuj.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
No i chameleon v2 rc1 ruszył. Botuje mi ładnie Leoparda i Windowsa.
Jeszcze jedno zauważyłem dlaczego nie wykrywa mi CD i USB???
Co mam wpisać w Boot.plist aby mógł też widzieć dyski podłączone do komputera (notebooka) i CD-rom??????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.