Mam z tym pewien problem.
Poczytałem forum voodoo, z którego wynika, że rozdzielczość wyświetlanego obrazu mozliwa jest tylko w zakresach, które można podejrzeć wybierając w Chameleonie opcję Video Info.
U mnie jest około 25 różnych kombinacji rozdzielczości, jednak natywnej czyli 1920x1200 brak.
Jest natomiast 1920x1440 zatem jak zmusić Chameleona aby wyświetlił taką rozdzielczość?
Oczywiście próbowałem w pliku /Extra/com.apple.Boot.plist dodać:
próbowałem również w pliku Theme.plist konkretnego Themes'a edytować pozycje:
screen_width - 1920
screen_height - 1440
oraz:
boot_height - 1440
boot_width - 1920
Niestety rozdzielczość, którą udaje mi się uzyskać oceniam na 1600 px w poziomie.
Rozdzielczości jakie można uzyskać w Chameleonie, są to TYLKO rozdzielczości VESA. Niestety karty ATI nie wspierają trybów panoramicznych 16:9 ani 16:10 i pozostaje jedynie 4:3 i 5:4. Możesz wpisać tam natywne 1920x1200 ale faktycznie karta pokaże najprawdopodobniej 1600x1200... Jeśli ktoś zna sposób jak zmusić ATI do pracy w trybach panoramicznych, np poprzez modyfikacje BIOS'u to chętnie bym wysłuchał jak to zrobić...
Jeżeli jednak prawdą jest fakt wyświetlania ekranu bootowania w rozdzielczościach widocznych w zakładce Video Info to 1920x1440 powinno się udać gdyż to 4:3.
Powinno, a niestety nie chce.
Jeszcze monitor musi Ci pozwolić pokazać tę rozdzielczość... informuje on kartę poprzez kanał DDC, że max przyjmie 1920x1200 i karta nie poda więcej nawet jak będziesz ją zmuszał do tego.
Nie do końca rozumiem - gdzie brak tej rozdzielczości?
Podczas startu - w momencie działania Chameleon'a... Masz monitor z rozdzielczością natywną 1920x1200, ale VGA w tym momencie potrafi pokazać najwyżej tryby 4:3 bez panoramicznych, tu akurat wyjdzie 4:3. Jeśli chcesz aby skórka wtedy ładnie wyglądała, to albo zmuszasz VGA do działania tak jak powinna, albo dopasowujesz skórkę odpowiednio skalując ją z 1920x1200 do 1600x1200 z uwzględnieniem zniekształcenia jej.
Nie wiem czy konkretnie o tę skórkę Ci chodziło... ale tę poprawiłem pod kątem właśnie niuansów ATI i rozdzielczości 1920x1200 - wygląda teraz całkiem OK...
Warto wątek uzupełnić o kolejną skórkę do Chameleona autorstwa Blackosx tym razem aby nie było wątpliwości pod nazwą Blackosx_Big_Screen_MkII
Skórka przygotowana w dwóch wersjach i dla różnych rozdzielczości i równie estetyczna jak i pozostałe
Wersja1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.