iStig Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 173
Wysłany: 2011-10-23, 23:54 Clover
przydało by się troche informacji na temat nowego projektu booloadera zwanego Clover. Projekt ma na celu ozywienie prac nad bootloaderem opartym na EFI. Z tego co widze jest aktywnie rozwijany i ma szanse ze cos z niego bedzie.
Na wersji z 23.10 uruchamianie Liona kończy się na niepoprawnym uruchomieniu VGA (RomBios VGA w DSDT, XPC uruchamia poprawnie.)
Wersje nowsze oraz ta z wczoraj czyli 01.11 to już tylko KP.
Zatem u mnie jeszcze nie...jeżeli jednak slice za szybko się nie znudzi to kto wie.
EDIT:
Zresztą Panowie potestujcie.
Jak pisałem wyżej klucz można przygotować na kilka sposobów, np. tak:
Format klucza FAT32 i w terminalu:
- bootsector:
Kod:
sudo fdisk440 -f boot0 -u -y /dev/rdisk1 --> oczywiście numer dysku zgodny z rzeczywistością
Na klucz kopiujemy plik boot oraz katalog efi.
DSDT do /efi/acpi/patched
Kexty w zależności od wersji systemu do /efi/kext/..
Na deser plik config.plist, mój wygląda tak:
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-17, 23:47
Ja pitole ale systemów Nic tylko czekac aż funkcjonalnośc będzie lepsza jak XPC Czy Clover też montuje obraz DMG z klasycznego klucza Liona ?
PS: skórka jest tragiczna w Cloverze :P
No niestety jeszcze nie.
Obrazu dmg zamontować się nie da, uruchomić instalacji z oryginalnego Mac OS X Install DVD.dmg odtworzonego na klucz USB również nie, nie mam pod ręką odtworzonego BaseSystem, ale przy najbliższej okazji zbadam sprawę.
Skórka, jak skórka ale zrzuciki "robi" niczego sobie.
Kolejna wersja z wczoraj czyli rev149 i:
Rozdzielczość samego bootloadera to jak na razie max1280x1024,
Win7 zainstalowanego za pomocą XPC nie uruchamia choć identyfikuje poprawnie,
Uruchamianie wyłącznie w trybie 32 bit, ale z tego co czytam to celowe działanie,
Szybkie uruchamianie Liona czyli od Enter w Cloverze do Pulpitu 19 sek,
Poprawna identyfikacja procesora i pamięci:
Edit:2011.11.26
Kolejna aktualizacja i Lion startuje już w trybie 64bit, Win7 zainstalowany za pomocą XPC również.
Clover identyfikuje Win7 nie po nazwie partycji, a po zawartości katalogu leżącego na partycji EFI czyli /efi/Microsoft/boot/:
Jak tak dalej pójdzie to za dwa, trzy tygodnie Clover będzie bardziej funkcjonalny jak XPC, oby..
Z tym kluczem to dzisiaj jeszcze nie, ale jutro..
Clover ma jeszcze jedną bolączkę, a mianowicie nie potrafi załadować więcej niż jednego kexta, jeżeli jest jeden to OK, jeżeli więcej to KP.
Slice jako zwolennik trzymania kextów w /S/L/E specjalnie się nie spieszy, niemniej jest świadom tegoż buga.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.