Da się jakoś zrobić by screen bootloadera był rozciągnięty na całość ekrany i żeby nie było czarnej ramki?
Czytałem dokumentacje chameleona ale nie mogłem się doczytać nic na ten temat, nie jest to takie ważne choć z drugiej strony liczą się szczegóły, i tak się zastanawiam czy jest to możliwe?
Ja rozciągnąłem bootscreena w chameleonie opcjami samego monitora:
Menu -> Size&position -> Image Size i tam przestawiłem na "wide"
Powinna byc taka opcja i w twoim monitorze ;]
To się tyczy oczywiście nie tylko chameleona, ale biosu, każdej gry, itd.
W moim starym lapku 6720s miałem taki sam problem i niestety nie udało mi się go wówczas rozwiązać... ani opcjami motywu, ani bootloadera.
Moja stara grafika X3100 nie obslugiwala w trybie VESA rozdziałki 1280x800, tak samo obcinało boki
hehehe niestety nie mam w monitorze takich opcji mam Asusa MS236H który z automatu dobiera najlepsza rozdzielczośc
Hymm no tak ale ja nie mam znowu tak starej karty
Hmm, przy wyborze systemu daj strzałkę w dół i wejdź w video info to zobaczysz jakie rozdzielczości obsługuje Twoja karta w trybie VESA. W opcjach monitora musisz mieć coś takiego jak dopasowywanie ekranu do szerokości i długości, na pewno inaczej nazwane niż ma darknorthpl bo pewnie inny monitor.
Nom coś takiego widziałem tam w opcjach nie pamiętam dokładnie jak to się nazywało ale chyba jakoś tak, były dwie opcje Full i Overscan albo jakoś tak jak przyjadę do domu to wypróbuje to i dam znać.
Aha czy w DSDT muszę mieć poprawnie wpisaną kartę z NVCAP-em bo mam w chameleonie zaznaczone graphics enabler i niby mi pokazuję w IORegister Kartę w porządku z wpisami
Jak na samym Graphisc Enabler'ze pasek na górze jest przeźroczysty, możesz zmieniać rozdzielczość dowolnie do maksymalnej i karta jest prawidłowo rozpoznawana w spisie sprzętu to nie musisz.
Profilaktycznie, żeby dyskusja nie skręciła w złą stronę, jeden problem = jeden temat.
przy wyborze systemu daj strzałkę w dół i wejdź w video info to zobaczysz jakie rozdzielczości obsługuje Twoja karta w trybie VESA
okey a więc sprawa wygląda tak po sprawdzeniu :największa rozdzielczość w video pod VESA jest 1280x1024x32, a wiec restart ustawiłem rozdzielczość w CW i restart i dalej mam ramkę
fenriz napisał/a:
W opcjach monitora musisz mieć coś takiego jak dopasowywanie ekranu do szerokości i długości, na pewno inaczej nazwane
kiedy jestem w boot screen i próbuje włączyć te opcje poprzez monitor czyli System setup---> Aspect Control i tu w defaulcie mam Full i OverScan ( oraz 4:3 niestety zarówno w boot screenie jak i pod Makiem tez jest nieaktywna pewnie dla tego że ekran jest raczej panoramiczny) niestety pod boot screen-ie mam tylko opcje FULL dostępna reszta jest nieaktywna i ramka dalej występuje
okey a więc sprawa wygląda tak po sprawdzeniu :największa rozdzielczość w video pod VESA jest 1280x1024x32,
Jakieś pomysły?
Raczej nic z tym nie zrobisz. Chameleon może wykorzystać tylko rozdzielczości VESA. Może można się w to bawić, edytować BIOS karty, czy coś jeszcze innego, ale nie ma to większego sensu.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
hymm najlepsze jest to że podłączyłem monitor z ciekawości pod złącze VGA i tam działa auto ratio pod VESA a wcześniej jak miałem pod HDMI nie działało dziwne
dla tych co mają podobny problem jak ja stworzyłem sobie skórkę do chameleona SimpleBlack która likwiduje efekt czarnej ramki. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.