Witam, czy możliwy jest dualboot dla Windowsa Xp Pro i Liona? Otoz zainstalowalem liona, i zgodnie z tutkiem zostawilem wolna partycne FAT 32 na system i Fat 32 na dane. Lion zainstalowany, a przy instalacji XP sformatowałem partycje FAT na NTFS ( nic innego nei robilem, zgodnie z tutkiem ), instalator windowsa mowi ze po restarcie nastepny krok instalacji ( typowe ), a nastepnym krokiem okazuje sie nie kontynuacja instalacji windowsa xp, a informacja o błędzie dysku? Celem weryfikacji zainstalowałem ponownie chameleona, ktory partycje windowsowska odpala, ale tam kolejny blad ze brak jakiegos pliku NTRLN czy jakos tak :( Na laptopie windows 7 jest mi zbędny, gdyż skosił mi juz 3 baterie, tak więc wole XPka ;]
Z gory dzieki.
_________________ Acer 6935G - Intel Core 2 Duo P8400 2x2,26 GHz | Nvidia GForce 9600M 512mb | 2x2GB DDR3 RAM | Atheros AR8121 1Gb Ethernet | WiFi Broadcom | Realtek ALC889 -> Mac OS X Lion 10.7 11A511
Mam problem Stworzylem 4 partycje w GUID, na pierwszej SL, na drugiej Win7, trzecia nic, czwarta instalator SL. Obecnie Win7 i SL sa zainstalowane, ale nie potrafie zbootowac Windowsa z Chameleona. Wsadzilem instalator Win7 na pendrive i za pierwszym bootowaniem po instalacji Chameleona, bootuje Chameleon, po wybraniu Win7 pokazuje sie znany ekran. No to uruchamiam instalator z pendrive'a, daje Napraw, wykrywa co nie tak, naprawia, restart. Znow bootuje Chameleon i po wybraniu Win7 znow to samo, ale nie do konca. Teraz jak zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie Windows z dysku... (zamiast instalatora). Jak to doprowadzic do porzadku?
Mam problem Stworzylem 4 partycje w GUID, na pierwszej SL, na drugiej Win7, trzecia nic, czwarta instalator SL. Obecnie Win7 i SL sa zainstalowane, ale nie potrafie zbootowac Windowsa z Chameleona. Wsadzilem instalator Win7 na pendrive i za pierwszym bootowaniem po instalacji Chameleona, bootuje Chameleon, po wybraniu Win7 pokazuje sie znany ekran. No to uruchamiam instalator z pendrive'a, daje Napraw, wykrywa co nie tak, naprawia, restart. Znow bootuje Chameleon i po wybraniu Win7 znow to samo, ale nie do konca. Teraz jak zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie Windows z dysku... (zamiast instalatora). Jak to doprowadzic do porzadku?
(przepraszam za brak pl znakow)
A teraz to przetłumacz ze swojego, na język polski. Zamieść też screen partycji.
Jak widac stworzylem 4 partycje: SL10.6.8 na MAC1, Win7 na s3, potem bez systemu na s4 i na s5 instalka SL.
Kod:
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *500.1 GB disk0
1: EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS MAC1 50.0 GB disk0s2
3: Microsoft Basic Data 200.0 GB disk0s3
4: Apple_HFS WIN2 HFS 240.0 GB disk0s4
Na pendrive wgralem sobie instalator Win7. Zainstalowalem z niego Win7. Po instalacji Chameleona, z dysku bootuje sie Chameleon. Bez problemu moge dalej zbootowac maka, ale z Win7 dostaje ten klasyczny komunikat. No to uruchomilem instalator z pendrive'a, naprawil i sie zrestartowal. Z dysku bootuje Chameleon, Mak sie dalej bootuje, Windows dalej nie potrafi. O dziwo cos sie po tej akcji z naprawa dzieje z pendrive'em, bo jak odpalam komputer bez dysku (HDD) i bootuje z pendrive'a to jest juz uszkodzony (dokladnie ten sam blad kiedy chce zbootowac z dysku), ale za to jak wsadze dysk i pendrive i zbootuje z pendrive'a to uruchamia sie system z dysku. Zawile troche.
UPDATE: troche pogmatwałem... stworzyłem jeszcze raz instalator na pendrive'ie. Wybierajac w Chameleonie Windowsa mam znany komunikat. Uruchomiłem instalator Windowsa, dałem napraw i jak wcześniej coś wykrywał i był przycisk "Repair and reboot" to teraz tego nie ma. Nie widzi nigdzie systemu na dysku. A instalator na pendrive'ie pewnie psuł Leopard dodając swoje śmieci, kiedy go uruchomiłem zapominając wyjąć pendrive, ale może to było też to naprawianie. Jest jakiś w 100% sprawdzony sposób?
UPDATE: problem rozwiazany. Zeby znow Windows dal sie naprawic musialem dac mu partycje aktywna. Potem zmienilem na makowa i dziala. Nie wiem dlaczego wczesniej to nie dzialalo, ale juz jest ok. Przepraszam za zamet
Jak sobie poradzić zainstalowaniem Windowsa Visty z tak zwanego dysku odzyskiwania danych - tam nie można wybrać partycji - instaluje się się na pierwszej z brzegu.
Dałem opcję bez winRE i zapytał czy instalować na partycji MBR EFI Header o pojemności 0,20MB, nie byłem pewny więc przerwałem.
Jak to dobrze zrobić?
_________________ Toshiba A200-1HV I Snow Leopard 10.6.8 I C2D T5300 1,73GHZ I 2GB DDR I P945M I ICH-7M I GF 7300GO I ALC862 I
Wiek: 14 Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 37 Skąd: Z przypadku
Wysłany: 2012-02-24, 15:29
Instaluję dual-boot Windowsa 7 i Liona metodą GUID. Poradnik nadal taki sam? Bo wydaje mi się, że jest on pisany pod Snow Leo, gdyż poradniki które widziałem na necie mówią o aktualizacji do 10.7.1, innych bajerach jeszcze przed instalacją Win7.
Poradnik nadal taki sam? Bo wydaje mi się, że jest on pisany pod Snow Leo
Poradnik opisuje jak zrobić dual/multi boot a nie jak zainstalować konkretny OS X. Dla każdego OS X'a od 10.4 a kończąc na 10.8 którego premiera będzie w lato, instalacja obok innego systemu będzie identyczna.
Ja robiłem metodą MBR jednak coś jest nie tak. Wszystko zrobiłem tak jak w poradniku, jednak podczas uruchamiania, zamiast Chameleona jest czarny ekran z migającym myślnikiem (?) po lewej stronie. Teraz odpaliłem Ubuntu Live i z powrotem zmieniłem przy partycji z Windowsem, flagę na "boot".
Co mogłem pomylić ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.