Witam!
W zasadzie temat oklepany, ale…
No własnie jak i czym przygotować dysk pod instalację dualboota uruchamianego z XPC lub Clovera?
Mniej więcej chodzi o taki schemat:
Narzędzie dyskowe odpada gdyż dla Win7 należałoby wykreować partycję FAT32, zatem z dysku zrobi się hybryda, której nie zaakceptuje instalator Win7.
Jeżeli zaś dla Win7 przygotuję hfs+ to instalator Win7 zażada usunięcia tejże partycji i na to miejsce stworzy dwie czyli jedną na system, a drugą Microsoft Reserved, a tego właśnie chciaiłbym uniknąć.
Czyli innymi słowy szukam narzędzia za pomocą, którego można wykreować układ partycji jak wyżej, gdyby tak jeszcze to narzędzie działało na OS X..
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-27, 22:42
zet120 napisał/a:
Jeżeli zaś dla Win7 przygotuję hfs+ to instalator Win7 zażada usunięcia tejże partycji i na to miejsce stworzy dwie czyli jedną na system, a drugą Microsoft Reserved, a tego właśnie chciaiłbym uniknąć.
Nie udało mi się tego przeskoczyć. Może zrobić w ten sposób a potem partycję pod Win przeformatować pod linuxem albo pod działającym Windowsem (to by było najlepsze).
Instalowałem Win7 na dysku czystym dysku z UEFI - wcale nie założył mi 2 partycji EFI i tej "zarezerwowanej przez system"... powstała tylko partycja EFI, ale nie używałem XPC/Clover'a a z instalatora windy odpalonego przez UEFI. Win7 odpalany z UEFI/EFI może być na dowolnej partycji, nie musi być na czwartej... może być na 2, 5, 11 czy jakiej chcesz...
Co do wstępnego założenia partycji, spróbował bym odpalić jakiś linuxowy edytor partycji, np GParted i ząłożyć nim nową tabele partycji (GPT). GParted radzi są z dyskiem GPT, ale nie z hybrydowymi partycjami, ale ich tu nie masz.
Dobra próbowałem z GParted i wszystko świetnie nie było trzeba formatować partycji.... Ale partycja i tak się utworzyła (instalowałem za pomocą XPC) i dalej partycja EFI się dubluje lecz sama partycja EFI dubluje się tylko dlatego że XPC wykrywa plik .efi i ładuje go podczas startu XPC wystarczy że go usuniemy I wtedy zostanie nam jedna partycja , a nawet wystarczy że będziemy mieli na EFI samo BCD i BCD.log i Windows i tak będzie się ładował bo resztę plików potrzebnych do uruchomienia bierze z katalogu WINDOWS
_________________ ASUS P5QL-E P43 | ICH10-R | ALC1200 | Mac OS X Lion 10.7.4 | Intel Core 2 Duo-E8400 | 4GB DDR2 Kingston | WDC WD7500AADS-00L5B1 Media | Nvidia GTS 250 512mb | Apple Magic Mouse | Trust Bluetooth 2.1 Gold Plated
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.