Wysłany: 2011-09-27, 09:37 Instalacja Chameleona na partycji EFI
Witam.
Sam proces instalacji jest względnie prosty, zalety również widoczne, mnie natomiast interesuje czy takowa instalacja jest bezpieczna?
Jak wiadomo nigdy nie używana partycja EFI nie jest pusta, a ściśle wygląda tak:
Jak wiadomo instalacja Chameleona wymaga przeformatowania partycji na hfs+, a zatem usunięcia wszystkich danych i tutaj rodzi się pytanie, a mianowicie w jaki sposób zachowa się system jeżeli kolejna aktualizacja systemu zawiera aktualizację owego Firmware.scap?
U mnie na partycji EFI nie ma problemów. Instalowałem z nią snowa na czysto w wersji 10.6.3 i potem aktualizowałem do 10.6.8 i wszystko jest ok. Na Lionie też nie było problemów.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Podczepie sie pod temat. Czy mozna z partycji EFI zrobic sobie "zwykla partycje"? Po prostu partycje 200MB HFS+, ktora jest zawsze widziana na pulpicie (montuje sie automatycznie). Czytalem troche o tym, ale wciaz mam watpliwosci czy moge robic na niej co mi sie podoba i czy bedzie widzalna po sformatowaniu, czy za kazdym razem bede musial ja montowac zeby cos na niej zmienic.
Możesz. Jak sformatujesz, z tego co pamiętam partycja zacznie być widoczna w Finderze.
Możecie z nią zrobić WSZYSTKO - tam się nic nie dzieje. Na tej partycji lądują uaktualnienia EFI przy instalacji, aby komputer miał je jak zaktualizować. Przy zwykłym update systemu nic się z nią nie dzieje.
Tylko za nic w świecie jej nie usuwajcie - przerobi wam dysk na MBR
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
U mnie nie montuje się sama. Za każdym razem, gdy chcę coś na niej zmienić muszę ją montować.
Ale można ją sformatować na 200MB HFS+ i trzymać na niej Chameleona i katalog Extra.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pytanie po co... Nic nie wnosi a jedynie komplikuje używanie haMac'a. Inna kwestia to używanie tej partycji przez system na hackintosh'u - tu nie powinna być używana, nie mniej specyfikacje EFI/UEFI przewidują ją do trzymania m.in. sterowników do sprzętu itp. Osobiście ją zostawiam w spokoju, ale też nie widziałem jak do tej pory przeciwwskazań w recyclingu jej.
Chodzi (przynajmniej u mnie) o niezależność partycji systemowej. Jeśli chcę przywrócić np. system z obrazu, to bootloader pozostaje nieruszony. W dodatku nie wiem czy Windows się odpali bez bootloadera np. z 2 partycji.
Chodzi (przynajmniej u mnie) o niezależność partycji systemowej. Jeśli chcę przywrócić np. system z obrazu, to bootloader pozostaje nieruszony. W dodatku nie wiem czy Windows się odpali bez bootloadera np. z 2 partycji.
Po odtworzoneniu systemu musisz zainstalować boot1f - chameleon wizard przewiduje to. Ewentualnie jeśli tak często robisz odtowrzenie, to zainstaluj sobie chameleon'a np na kluczu USB i z niego uruchamiaj komputer. Dobrze przygotowane BootCD też rozwiązuje skutecznie problem.
Ano wyłącznie w celach edukacyjno-szkoleniowych.
Przyznam, że ostatnio pomęczyłem tą partycję, a to instalując Chameleona, a to XPC, tyle tylko, że w przypadku instalacji XPC format plików na partycji EFI pozostaje niezmieniony natomiast w przypadku Chameleona musi być hfs+ i stąd pewne wątpliwości jak zareaguje system bądź instalator aktualizacji gdy będzie chciał zmodyfikować dane na tejże partycji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.