(sorry za brak pl liter, pisze z ang maca)
Pewnie problem jest banalny, mi juz rece opadaja, bo wszyscy potrafia zainstalowac Chameleona tylko nie ja. Zainstalowalem Chameleon Wizarda (bo z tutoriali z konsoli tez nic nie wychodzilo), sciagnal sobie najnowsza wersje. Dalem opcje recommended na partycji systemowej, zainstalowalem i nic. Wykrywa, ze jest, ale komputer nie potrafi bootowac z tego dysku, wiec dalej musze bootowac z iBoota. Probowalem wybrac jeszcze opcje z aktywacja partycji, ale tez to nic nie dalo. Jakoze instalowalem na drugiej partycji na dysku (systemowej), sprobowalem tez na pierwszej, ale tez nic z tego. Nie mam katalogu Extra i nie wiem czy on powinien sie sam utworzyc czy nie. Podobnie nie mam org.chameleon.boot.plist itd.
Korzystam z SL10.6.3. Jak instalowalem Chameleona z MultiBeasta to dzialal ok (tj. bootloader sie ladowal, mac niekoniecznie).
Update: Zainstalowalem Chameleona recznie i dziala (bez GUI), choc ladowanie maca powoduje restart, wiec chce poeksperymentowac z flagami bootowania. Czym jest org.chameleon.boot.plist? Chameleon Wizard moze to edytowac (wygodniej), ale nigdzie tego pliku nie ma. Mam wziac com.apple.boot.plist i skopiowac do Extra i zmienic nazwe? smbios.plist rozumiem ma zostac w Extra. Troche ciezko eksperymentowac nie wiedzac czy nawet czyta te pliki.
Jesli ktos ma przy okazji jakies sugestie jak odpalic maca to bede wdzieczny. Na iBoocie chodzi ok, na Chameleonie dla MacPro3,1 (mimo ze takie samo ustawienie mial iBoot) nie chodzi. Po zmianie smbios na 6,1 i pasujace do niego parametry, dalej nic. Z tego co widze, Chameleon sprawdza pamiec, procesor (rozpoznaje ok) i wyskakuja napisy Caching (na ulamek sekundy) i komp sie restartuje. iBoot chodzi bez zadnych flag.
1. HP ProBook 6550b
2. i5 450M, obsługuje SSE2/3
3. Intel HM57
4. chyba brak dodatkowego kontrolera napędów
5. Intel HD
6. Realtek ITD High Definition
7. Intel(R) 82577LC Gigabit Network Connection
8. Broadcom 4313 802.11b/g/n
9. SATA, system na 2 partycji dysku (na 1 partycji instalator)
10. Klawiatura i touchpad przez PS2
[ Dodano: 2011-09-16, 15:46 ]
Moze inaczej, bo juz zglupialem.
Na ktorej partycji powinien byc zainstalowany Chameleon? Systemowej czy EFI? I czy jesli na systemowej, to czy moze ona byc druga partycja na dysku (pomijajac EFI)?
Aktualnie uklad jest taki:
1 EFI
2 MacOS Install DVD
3 Partycja systemowa
4 I jeszcze jedna
Dotad instalowalem na trzeciej (systemowej), ale Mac nie potrafil sie zaladowac (system shutdown true w logu). Moze to wina ukladu partycji?
Na ktorej partycji powinien byc zainstalowany Chameleon? Systemowej czy EFI? I czy jesli na systemowej, to czy moze ona byc druga partycja na dysku (pomijajac EFI)?
Obojetnie czy systemowa czy EFI, moze to byc druga partycja.
_________________ Snow 10.6.8 Retail | MSI P55-GD65 | Intel Core i3-530 | Kingston 4GB 1.6GHz | WD 1TB | nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Nie pomagam na PW/GG! Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!
Nie do końca obojętne. Na partycji gdzie instalujesz Chameleona musi być Extra (a w nim ...Boot.plist).
Tak więc Extra wrzuć sobie np. na partycję gdzie instalujesz system i tam zainstaluj Chameleona, wybierając opcję boot0.
Ale tak ogólnie, to moim zdaniem układ partycji, który masz jest średno sensowny. Bo gdyby partycja z Install DVD była za systemową, to po instalacji mógłbyś ją usunąć i swobodnie wykorzystać zwolnione miejce (dołączyć je do partycji z OSX).
Radziłbym zrobić tylko 2 partycje -> OSX a za nią Install. Chameleona i Extra instalujesz na pierwszej. Wtedy wszystko musi działać, a partycję z Install DVD usuwasz i wtedy możesz sobie zrobić układ partycji jaki Ci się żywnie podoba.
Tak wiem, ze nie jest zbyt udany, ale poki jeszcze eksperymentuje z Hackintoshem to nie chce go zmieniac. Dopiero na docelowa instalacje
Katalog Extra i Boot.plist byly na miejscu. Nie wiem czy to nie byla m.in. kwestia i386. Teraz bez tego sie nie laduje FakeSMC i chyba cos jeszcze. Na razie skupie sie na grafice i patchowaniu DSDT, potem problem pewnie powroci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.