Tak też własnie myślę, tylko któremu narzędziu wierzyć?
Jeżeli w konsoli wykonam:
Kod:
fdisk -e /dev/rdisk2
f 4
p
to widzę "kropkę" na partycji gdzie jest boot czyli iDeneb.
Oglądam ten dysk w gParted i widzę flagę boot na partycji EFI.
Coś się chyba totalnie pomieszało.
Sorry za upierdliwośc, ale przed formatem powstrzymuje mnie tylko "żyjące" Ubuntu.
Sporo czasu kosztowało mnie aby Ubuntu pracowało dla mnie, a nie odwrotnie.
standardowy kawałek instrukcji instalacji chameleon'a z łapki wygląda tak:
Cytat:
Normal Install (non-RAID):
--------------------------
Suppose that your installation is on /dev/disk0s2
- Install boot0 to the MBR:
sudo fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk0
- Install boot1h to the partition's bootsector:
sudo dd if=boot1h of=/dev/rdisk0s2
- Install boot to the partition's root directory:
sudo cp boot /
U Ciebie dysk jest disk2
więc składnia by była:
Kod:
fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk2 - instaluje MBR chameleonowy
dd if=boot1h of=/dev/rdisk2s2 - instaluje bootsector partycji z Mac OS X dla Retail
lub
dd if=boot1h of=/dev/rdisk2s4 - instaluje bootsector partycji z Mac OS X dla iDeneb
cp boot /Volumes/Nazwa_Dysku - wgrywasz plik boot chameleon'a na partycję z Mac OS X.
Następnie:
fdisk -e /dev/rdisk2 - edycja tabeli partycji disk2
flag 2 lub 4 (oznaczasz partycję aktywną, w zależności gdzie masz plik boot!! ważne)
write - dopiero ta komenda zapisuje zmodyfikowany MBR...
po opuszczeniu możesz dowolnym narzędziem sprawdzić czy poprawnie została ustawiona aktywna partycja... jeśli się nie stało tak, to trzeba szukać co przeoczyłeś...
Generalnie nie ma bata, musi banglać po tym jak system jest poprawnie postawiony...
PS Sprawdź składnie komend - pisałem z głowy i nie wiem czy nie ma literówek...
pisałem z głowy i nie wiem czy nie ma literówek...
Czapki z głów, ani jednego błędu, korzystam z Readme i tego wątku.
Dokładnie tak zrobiłem, literka po literce i widzę, że chameleon się przeinstalował ponieważ nadpisał GRUBA, ale pomimo, że wybrałem aktywną partycję jako:
Kod:
dev/rdisk2s4
i widzę tą kropkę przy tej partycji to Gparted swoje....., i oczywiście iDeneb nie startuje.
No kurcze skoro dało się zepsuć to i naprawić powinno.
Zaczęło się bardzo niewinnie.
Pojawiła się pierwsza dystrybucja SNOWA, oparta na wersji 421 postanowiłem spróbować.
Z poziomu retaila sformatowałem partycję iDeneb wygenerowałem dsdt,ami i zamiast wskazać dysk docelowy iDeneb wskazałem Retail i......bum.
Przeinstaluj Chameleon'a ale z celem jako partycja pod Retail (disk2s2), przeładuj mu boot1h i skopiuj plik boot do / disk2s2 i przeflaguj ją jako aktywną...
Nic innego mi już nie przychodzi do głowy... może jeszcze standardowe sprawdzenie błędów na partycji, uprawnień...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.