Wysłany: 2009-12-22, 12:17 Jak wykasowac niepotrzebne dyski podczas startu iDeneb 1.6
Witam
posiadam 3 dyski:
1dysk (2partycje NTFS) VISTA / DANE
2dysk 7 (2prtycje NTFS) 7 / DANE
3dysk iDeneb 1.6 (1partycja)
Podczas uruchamiania systemu z dysku 3 chameleon pokazuje mi 5 partycji do wyboru.
Jak okroic ten wybor do 3 partycji tylko tych na ktorych jest system?
Zauwazyłem również iż jak wskasuje dysk2 z systemem 7 system sie odpala, niestety jak wskazuje juz
viste odpala sie znowu 7. Jak to poukladac?
Ewentualnie jak dokonac uaktualnienia chameleona na najnowsza RC4?
Tylko najnowszy RC4 Chameleon potrafi ukryć zbędne partycje, a instalacja albo z łapki - tak naprawdę to kwestia przegrania pliku "boot" na / partycji systemowej i tyle... reszta to edycja com.apple.Boot.plist.
a czy mogę poprosić o poradę czy dobrze rozumije:
1) zainstalowac Chameleon-2.0-RC4-r684-bin.tar.gz (widziałem wczoraj temat jakich komend użyć żeby zainstalować najnowszego chameleona ale dziś już nie mogę trafić na ten topic)... mogę tego dokonać na uruchomionym już iDenebie? czy robić to ma MACu z podłączonym dyskiem pod usb?
i jak mam się zastosować do tego "Please don’t install Chameleon to your system drive, we got many failure reports with unbootable Macs after installing Chameleon." - to na jakiej partycji ma być zainstalowany chameleon jak nie na systemowej??
2) po instalacji chameleona podmienić boot - gdzie znajduje się boot w tej wersji ideneba? i jak podmienić boota? kiedyś czytałem o tym na forum ale znowu nie mogę zlokalizować.
PS czy to sa komendy do podmiany boota:
cd /Volumes/Nazwa_Dysku_z_Mac_OS_X
sudo chown 0:0 boot
sudo chmod 755 boot
Tylko najnowszy RC4 Chameleon potrafi ukryć zbędne partycje
Czyli:
1. Instalacja Chameleon'a 2.0 RC4
2. Czytasz dokumentację jaka jest składnia ukrycia partycji (dysków)
3. Po poznaniu tematu, wpisujesz co potrzeba do com.apple.Boot.plist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.