Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: oswaldini
2011-08-18, 02:13
Linux(Debian), Mac OS X Lion oraz Windows 7
pietras234 
Hackintoshman

Wysłany: 2011-08-18, 01:57   Linux(Debian), Mac OS X Lion oraz Windows 7

Witam, jestem nowy na forum ale z Mac OS X miałem już trochę wspólnego.
Jako, że przez ok 2 tyg. zmagałem się z instalacją Mac OS X obok Windows 7 a na dokładkę razem z Linuxem na swoim komputerze klasy PC, doszedłem do wniosku, że jeśli w końcu mi się to uda to postaram się napisać poradnik. Nie udało się. „Poradnik” który teraz czytacie ma być przestroga dla osób które miałyby ochotę kombinować w podobny sposób co ja.

Po pierwsze: jakie były moje założenia. Otóż gdybym chciał zainstalować Te 3 systemy na 3 oddzielnych dyskach twardych to zapewne nie byłoby problemu. Chameleon bardzo fajnie radzi sobie z Bootloaderami z dowolnego dysku i nie trzeba go wcale konfigurować. Gdybym chciał zainstalować Mac OS X i Win7 na jednym dysku też wszystko by grało – zresztą właśnie w tej chwili gra. Ja chciałem umieścić wszystkie 3 systemy na jednym dysku twardym. W czym tkwi problem. No niestety po raz kolejny w nieco przestarzałych rozwiązaniach firmy której złośliwi dołączyli do loga znak dolara. Większość nowoczesnych i postępowych systemów operacyjnych – z moich informacji wynika że są to wszystkie prócz Windowsów – korzystają z tablicy partycji GPT. Nasz kochany Windows obsługuje wprawdzie dyski z tablicą GPT ale gdy jest to dysk nie-systemowy lub gdy partycja GPT posiada podsektor MBR – tzw. Hybrydowa tablica partycji. O co dokładniej chodzi. MBR jest bardzo starym systemem a zatem ma ograniczenia: dyski nie mogą przekraczać określonej wielkości oraz możemy utworzyć tylko 4 partycje podstawowe na dysku twardym. Swego czasu dla obejścia tego ograniczenia tworzyło się partycje rozszerzone które wewnątrz posiadały kolejną tablicę partycji i w zasadzie stosuje się to do dzisiaj. GTP jest natomiast nowym systemem który w tej chwili stosuje Apple a obsługują ten standard chyba wszystkie systemy Unixowe. Teraz w czym tkwi problem. Mac OS X Retail nie da się zainstalować na dysku który ma tablicę partycji MBR natomiast Windows 7 nie zgadza się na instalację na dysku który jest czystym GPT – wspominałem o tym że istnieją hybrydy ale o tym za chwilę. Można zmodyfikować płytę z Mac OS tak aby mu nie przeszkadzała instalacja ale zależało mi na instalacji z Retaila – jeśli jesteś wielkim zapaleńcem to spróbuj tej metody bo większość innych nie zadziałała a tej nie próbowałem.

Na szczęście podczas instalacji Mac OS X w Disk Utility który jest wkomponowany w instalator Lion’a możemy utworzyć tablicę która jest hybrydowa czyli GPT/MBR. Co więcej! Ona tworzy się sama. Jest tylko jedna rzecz o której trzeba pamiętać: nie można dokonywać modyfikacji partycji po zapisaniu na dysk. Można sformatować ją jedynie innym systemem plików. Postanowiłem utworzyć 3 partycje: Pierwsza na Mac OS X, druga na Windowsa i trzecia na Linuxa. Dwie ostatnie sformatowałem FATem. Po instalacji Mac OS X zainstalowałem Windowsa – formatując partycję do NTFS z instalatora Windows - a następnie Chameleona. Chameleon uszkadza BCD(Boot Configuration Data) Windowsa ale bardzo łatwo można to naprawić odpalając dysk instalacyjny i wybierając Reapair. Dysk automatycznie zasugeruje, że coś jest nie tak z BCD i naprawi to w ciągu sekundy – dosłownie! Po restarcie z Chameleona można już odpalić zarówno Mac OS X jak i Windowsa. Hura…

Następnie zabrałem się za instalację Linuxa tutaj tak samo jak w wypadku Windowsa wystaczyło sformatowanie partycji odpowiednim systemem plików – w moim wypadku ext4. GRUBa zainstalowałem na partycję gdzie znajduje się Linux a nie na MBR jak sugeruje instalator. TEORETYCZNIE instalując GRUBa na partycję która nie ma nic wspólnego z Windowsem wszystko powinno działać a wybierając w Chameleonie partycję z Linuxem powinien wystartować GRUB – takie rozwiązanie akurat mi odpowiadało. Rzeczywistość wyglądała jednak następująco: Mac OS X startował, Linux startował ładując najpierw GRUBa natomiast Windows znowu wyrzucał błąd o BCD. Niestety. Tym razem Repair z płyty instalacyjnej Windowsa nie działa. Mimo że na systemie nie dokonaliśmy nawet jednej modyfikacji to instalator twierdzi że płyta jest niezgodna z wersją systemu Windows. (jak później doszedłem do wniosku chodzi mu o to że dysk jest GPT) Co ciekawe w normalnym instalatorze nie da się zainstalować Windy od nowa bo ten twierdzi że dysk jest teraz GPT. Próbowałem instalować je w kolejności Mac OS X > Linux > Windows ale w tym wypadku również nie dało się zainstalować Windowsa bo system widzi dysk jako GPT.

Stwierdziłem że problemem może być sam moment zmiany systemu plików zatem wyposażony w Gparted Live na pendrive postanowiłem utworzyć wszystkie partycje w taki sposób aby później nie wymagały ingerencji. Wybrałem oczywiście GPT/MBR i po zakończeniu procesu najpierw sprawdziłem czy Windows będzie chciał się dogadywać z dyskiem – chciał. Zatem zainstalowałem Mac OS X > Windows > Linux – nie formatując żadnej z partycji. GRUB znowu wylądował na partycji Linuxa a Chameleon bootował Windowsa… znowu do momentu instalacji Linuxa. Po instalacji Linuxa mimo że nie było NIC zmieniane w tablicy partycji ani w systemach plików znowu powitał mnie monit o uszkodzeniu /Boot/BCD. Oczywiście płyta instalacyjna wykręcała się że nie zna tego Windowsa… Kolejnym krokiem który przedsięwziąłem była już dość dziwna czynność konwersji tablicy partycji. Można to zrobić bez strat w danych w momencie kiedy na dysku nie ma więcej partycji niż jest dopuszczalne dla MBR. Wykorzystałem Gparted Live, w terminalu korzystałem z narzędzia gdisk które w przeciwieństwie do fdisk dogaduje się z dyskami GPT. W tym wypadku Płyta instalacyjna twierdziła że zna Windowsa ale nie mogła go wykryć. Po ręcznym wklepaniu komend w konsoli odzyskiwania dostawałem monity o braku dostępu do katalogów oraz o nieznanych systemach plików.

Do chwili obecnej nie mam pojęcia co powoduje wysypywanie się Bootloadera Windowsa w momencie kiedy tak naprawdę nic go nie tyka nawet gigabajtowym kijem. Dlaczego Windows widział dysk jako hybrydowy a po instalacji Linuxa – który nawet nie tknął tablicy – widzi go jako GPT? W zasadzie nie powinienem mieć takich problemów i nie powinienem się w ogóle przejmować że dysk jest GPT. Windows powinien obsługiwać GPT i tyle. Zresztą o czym ja mówię… przecież to system który jeszcze nie dorobił się systemu plików niepodatnego na fragmentację…

Jakieś pomysły? Wybaczcie, że się tak rozpisałem ale wrzucam to też na swojego bloga stąd tłumaczenie wszelakich określeń... W sumie nie liczę na rozwiązanie bo juz mi się odechciało próbować ale może komuś innemu się przyda albo - co więcej - uda mi się zaoszczędzić jakiemuś nieszczęśnikowi wiele czasu zmarnowanego na próbach podobnych do moich...

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-08-18, 02:14   

http://forum.osx86.org.pl...ysku-vt1263.htm

Wystarczyło przeczytać jeden temat :)

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2011-08-18, 08:35   

pietras234 napisał/a:
Do chwili obecnej nie mam pojęcia co powoduje wysypywanie się Bootloadera Windowsa w momencie kiedy tak naprawdę nic go nie tyka nawet gigabajtowym kijem. Dlaczego Windows widział dysk jako hybrydowy a po instalacji Linuxa – który nawet nie tknął tablicy – widzi go jako GPT?
To to się narobiłeś zupełnie bez sensu. Instalacja linuksa rozsynchronizowuje tablice hybrydowe i trzeba użyć gptsync - masz to w poradniku, do którego link podał oswaldini.
Pocieszę Cię, że ja za pierwszym razem instalacji 3 os na jednym dysku też miałem problem, choć czytałem poradnik - niestety zapomniałem wówczas o gptsync :D

PS chameleon już od dawna nie psuje bootloadera windy - wystarczy przy instalacji wybrać boot0hfs zamiast boot0

Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku!
| Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! 
~Hack 'em all!~

janek202 
No RISC no fun.

Wysłany: 2011-08-18, 10:27   

Instalowałeś boot0 przy użyciu specjalnie zmodyfikowanego fdiska440? Zwykły nadpisuje kod startowy windowsa przez co on się nie uruchamia.
Jeśli użyjesz fdiska440 to nie powinno to popsuć windowsa. Nie wiem jak z GRUBem.

Piszę poprawnie po polsku!
Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Ostatnio zmieniony przez janek202 2011-08-18, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

pietras234 
Hackintoshman

Wysłany: 2011-08-18, 12:17   

damn... generalnie się wygłupiłem... temat który podajecie zauważyłem wczoraj jak już skończyłem się w to wszystko bawić... Wcześniej szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć poradnika na Multiboot. No nic, przynajmniej wyjaśniła się moja zagadka ;D Dzięki wielkie.
Swoją drogą, jest ktoś kto może mi wyjaśnić dlaczego instalacja Linuxa powoduje desynchronizację tablicy? Bo jeszcze tego nie rozumiem... Skoro on sie nie dotyka w ogóle do niej i jej nie modyfikuje - a przynajmniej tak twierdził podczas instalacji.

MietasSR 
Czas na Maka.

Wysłany: 2011-08-18, 13:33   

GParted nie lubi się z partycjami GPT, i co najważniejsze - nawet głupie sformatowanie partycji potrafi uszkodzić hybrydową tabelę. Tak jak pisali koledzy wcześniej - użycie gptsync przywróci wszystko do porządku.
Piszę poprawnie po polsku!

Odpowiedz do tematu