Tworząc wirtualną maszynę masz do wyboru, lub utworzenie wirtualnego HDD, lub użycie fizycznej partycji bootcamp.
Odradzam zabawę z Parallelsem 4.0 jak i vmware - wiem że nie działają poprawnie. Parallels 3.0 mi działa na maczku, zobaczymy czy uda się zmusić go do pracy na HA-MAC'u.
Znalazłem przyczynę mojego wczorajszego niepowodzenia... otóż okazuje się że problem tkwił jak zwykle nie tam gdzie się go spodziewać... zwyczajnie Windows nie chce się uruchomić u mnie z dysku podłączonego do kontrolera SATA JMicron'a, ale z Intelowskiego już wstaje OK. Teraz znów muszę postawić OS X'a i Windę na jednym HDD i doprowadzić do dual boot'a.
a ja odpalilem ale w VMWARE bez importowanie lecz normalnie z dysku fizycznego
niewiem czy to wogole mozliwe ale tak sie stalo i nawet grafa lepiej smiga
To opisz jak zmusiłeś vmware do tego...
Natomiast mi udało się zrobić działający Dual Boot: Leo 10.5.4 + XP na jednym dysku GPT i najważniejsze śmiga - można wybierać system który chce się wystartować...
Brakuje mi wisienki na torcie - po zainstalowaniu Parallels'a i próbie odpalenia Windy z partycji Bootcamp niestety dostaję "boot0: error" w maszynie wirtualnej...
Instrukcja jak zrobić taki dual boot już się produkuje....
Tak jak pisałem wcześniej że to chyba nie oto chodzi ponieważ:
- udało mi sie zmusić xp do opalenia z fizycznego dysku przez partycje boot camp ale mimo to i tak instaluje swoje sterowniki do urządzeń , więc to chyba tak ma nie być?
działa bardziej wydajnie jeśli chodzi o grafikę
usunąłem z systemu ntfs-3g
widzi tylko jedna partycje w windzie a mam trzy na dysku przeznaczonym na xp
poprostu po reinstalacji VMWARE wybralem partycje boot camp wskazalem ze na tym dysku jest winda i poszlo
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Właśnie ma być dokładnie tak jak piszesz scg32, vmware tworzy dodatkowy profil sprzętowy w windows i przypisuje do niego sprzęt z maszyny wirtualnej. Inaczej by popsuło się instalację windows...
scg32, windę uruchamiasz z dysku GPT czy MBR?
Będę musiał spróbować vmware... ntfs-3g nie mam w testowym leo...
W skrócie jak zrobić dual boot na dysku GPT - Mac OS X + Windows XP.
1. Instalujemy leoparda na dysku, z założonym schematem partycji GPT - najlepiej 1 partycja na całym dysku...
2. Instalujemy Chameleona - ja sprawdzałem najnowszego Chameleona PC_EFI 9 - i testujemy czy działa nam poprawnie OS X.
3. Uruchamiamy z poziomu innego OS X'a, lub z płytki instalacyjnej - Disk Utility i zmieniamy rozmiar partycji OS X'a, dodajemy nową partycję i formatujemy ją na FAT32. Ważne jest żeby to zrobić z poziomu innego OS X'a lub płytki, bo z poziomu samego systemu któremu będziemy zmieniać rozmiar partycji, nie będzie można założyć partycji FAT32!! - okazuje się że w tym momencie Disk Utility sam założy hybrydową tablicę partycji GPT/MBR.
4. Instalujemy Windows na stworzonej tak partycji - jedynie NIE wolno skasować partycji - a trzeba ja tylko KONIECZNIE sformatować, najlepiej w NTFS'ie. Dalej instalacja klasyczna, jeśli dysk SATA, to naciskamy F6 przy starcie instalacji i podajemy sterowniki do hdd itp itd... najzwyklejsza instalacja Windows.
5. Windows podmieni MBR i ustawi w tablicy MBR aktywną swoją partycję i trzeba będzie przywrócić MBR i ustawić aktywną partycję z OS X'em. W tym celu uruchamiamy - najlepiej inny OS X - i z jego poziomu reinstalujemy chameleon'a i fdiskiem z OS X'a ustawiamy jako aktywną partycję - partcję z nowym OS X'em. Ważne - nie używać GParted - bo on nie umie poprawnie obsłużyć hybrydowych tabel partycji GPT/MBR i pośle systemy do piachu.
Po w/w czynnościach będzie startował bootloader darwina i będzie wybór obu systemów Jedynie należy dodać dla komfortu do com.boot... flagę opóźniającą start i tyje.
Ot cały sekret - jak zmęczę do końca tę konfigurację to przygotuje szczegółowy tutorial.
windowsa mam na dysku ATA obslugiwany przez jamicron w Leo oczywiscie !! partycja MBR
ten dysk jest tylko na winde wiec inaczej byc nie moze:)
dzieje sie tak ze jak mam zamontowana partycje z xp (systemowa c:)
to po uruchomieniu boot campa z VMWARE partycja zostaje odmontowana i rusza XP jako virtual
jesli oto ci wlasnie chodzilo to u mnie to dziala :)
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Ale gdzie i na jakim dysku chcesz wygospodarować miejsce? na MBR czy GPT...
Jeśli na dysku GPT - to powinno się to zrobić bez żadnego problemu z poziomu disku utility - ważne aby pamiętać że dusk utility założy hybrydowe tabele jedynie na dysku z którego nie został wystartowany.
w/w metodę można zmodyfikować i zrobić triple boot'a na GPT.
Tylko jest jeszcze jedno ograniczenie - windows zobaczy maksymalnie 4-ry partycje - w to należy wliczyć partycję systemową GPT.
Tak sobie rozważam i jeśli robić dual/triple boota na GPT to najlepiej tak poukładać partycje:
1. GPT
2. Mac OS X
3. Dane - Fat32 - tu instalujemy Grub'a (przed instalacją XP należy tę partycję mieć sformatowaną w innym systemie plików, np HFS+)
4. Windows XP
5. np Linux - opcjonalna
Partycja z Windows XP musi być ostatnia, ale nie dalej niż #4.
EDIT: Usunąłem błędne informacje i poprawiłem powyższą wypowiedź aby uwzględnić ograniczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.