rzoof za bardzo nie rozumiem dlaczego odradzasz korzystanie z gparted. Jeżeli pracuję na dysku GPT za pomocą narzędzia GPARTED i to narzędzie rozwali mi hybrydowe partycje to szybciutko odnawiam hybrydowe za pomoca gdiska. Oczywiscie dane zostają bez zmian. Tylko zostają poprawnie wpisane w MBR.
Korzystanie tylko z disk utility do tworzenia partycji hybrydowych to jednak pewne ograniczenie.
A Gdisk daje dużo więcej możliwości.
Rozumiem że najłatwiej jest robienie hybrydowych gpt/MBR przez diskutility + ewentualnie gptsync jak cos się rozwali. Ale dla mnie GPARTED+GDISK jest optymalnym rozwiązaniem. Nie znacie tego narzędzia?
Kod:
sudo gdisk /dev/sda
i radze sie zapoznac z opcjami i bez problemu robicie partycje hybrydowe(klikacie R i pozniej H)
P.S. jeszcze próbowałem taki trik że partycje HFS+ utworzyłem za pomocą gparted(w ubuntu) i na tak stworzonej partycji postawiłem SNOWA( nie korzystając disk utiliy ale coś snow nie chciał wstać.
radek97, polecam wpierw poczytać jak wygląda struktura dysków o schemacie partycji GPT i na podstawie czego jest tworzona hybrydowa kopia w formacie MBR. Wiedział byś czemu nie należy używać edytorów tablic partycji przystosowanych jedynie dla dysków MBR w tym gparted... Jak zapoznasz się z tematem i m.in. tym wątkiem to będziesz wiedział.
Graficzny edytor partycji Gparted obsługuje zarówno tablice partycji MBR jak i GPT. Czyli mam dysk GPT(GUID) to sobie dzięki gparted moge dodawać czy usuwac partycje. Oczywiście Gparted nie obsługuje hybrydowych. Wiec jak juz sobie np dodam za pomocą gparted takie partycje jakie chcę.Gparted nadpisze mi w MBR tylko jedną partycję 0xEE to następnie uruchamiam gdiska i wybieram sobie z dysku gpt 3 partycje i oznaczam jako hybrydowe. i tak mam GPT+3 hybrydowe(1-sza-efi). I wszystko działa ok.
A o co chodzi w partycjach hybrydowych to z grubsza wiem. W normalnej strukturze GPT partycja 0xEE(EFI) zajmuje całe mbr (LBA0)
ale w hybrydowej EFI jest jako pierwsza ale zostaje miejsce na 3 dodatkowe. Wiem że stosując np gparted i dodając jakąś partycję do GPT ,gparted napisze mi MBR i wstawi tam tylko jedną partycję EFI ale wtedy ja odpalam GDISKA i wstawiam dodatkowe do MBR tworząc strukturę hybrydową GPT+MBR(0xee+3partycje).
Pozatym np tworząc nową strukturę partycji za pomoca gparted ,mogę sobie wybrać pomiedzy msdos(MBR) czy GPT . Więc nie mówcie że gparted nie obsługuje GPT bo osługuje. Nie tworzy tylko hybrydowych. A hybrydowe dodaję sobie poźniej gdiskiem.
troche to bardziej skomplikowane niż tworzenie partycji hybrydowych przez disk utililty na MACU ale też działa.
Więc nie mówcie że gparted jest tylko do MBR. Jest także do GPT ale nie do hybrydowych . Więc po zabawie na partycjach na GPT odpalacie później gdiska lub gptsync i wszystko jest naprawione. W ten sposób możecie sobie dodawać czy usuwać partycje na dysku GPT. Później naprawić strukturę hybrydową MBR (gdiskiem lub gptsync). Rozumiem że używając tylko disk utility jest prościej/lepiej ale inaczej też można.
p.s Oczywiscie ja mówie o Gparted i gdisk uruchamianych z poziomu linuxa ubuntu(11,04). Może wy mówicie o jakims innym gparted.
radek97, Co z tego że teoretycznie obsługuje, jak praktycznie nie radzi sobie z podstawową funkcjonalnością jak obsługa hybrydowych tablic. Do tego ma niemiłą przypadłość uwalania kodu w mbr, co skutkuje koniecznością instalacji od nowa chameleon'a czy bootloader'a windows.
Nie rozumiem też celu komplikowania sobie życia używając trzeciego systemu do zainstalowania dwóch innych jak w tym wypadku windows i OS X na jednym dysku. Doskonale sobie radzi z tym zadaniem Disk Utility spod OS X i nie trzeba mieć wiedzy tajemnych aby go obsłużyć, a taki jest tego poradnika cel. Zrobić a nie kombinować dla kombinowania i to z różnym efektem jak sam piszesz.
314TeR, W sumie racja. Kombinowanie w gparted+gdisk tylko jakos problemy robi. Jak korzystałem tylko z diskutility to było ok a jak się zabrałem za inne narzędzia to jakoś trudno mi było postawić WINXP. Ale faktycznie teraz sprawdziłem i na ostatniej partycji mi zadziałał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.