ja mam wiecej partycji na tym dysku z windows i gdy odpalam z VMWARE to niestety widzi tylka ta z systemem ,pozostalych dwoch nie?
a partycja boot camp pokazuje ze zajety jest caly dysk na ta partcje ?
dziwne to troche ?
oczywiscie moglbym udostepnic te partycje dla niego tylko jest nastepny problem sa one tylko w trybie do odczytu poniewaz wywalilem ntfs-3g?
i tu wlasnie jest kapa:):0
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Możliwe że wchodzą tu ograniczenia koncepcyjne tych programów... w końcu i parallels i vmware fusion został zaprojektowany i napisany dla Maczków z Mac OS X...
Ale w sumie na upartego i na da się postawić na maczku więcej niż 2 systemy... tylko pytanie po co...
zgadzam sie tylko ze to sa partycje z mediami muza programami i tak dalej
z reguly nie instaluje softu na partycji systemowej czyli c: a tylko ta jest dostepna?:)
a np partycja z zainstalowanymi programami juz nie:)
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Czy podany tu sposób ma zastosowanie z Windows 7 ? W sobote troche sie pobawiłem i albo to skopalem albo chyba nie bardzo. Po zainstalowaniu Leosia utworzeniu nowej partycji dla Windows 7 i zainstalowaniu go Leon juz nie wstal .
_________________ Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7300 | NVIDIA GeForce 8600M GT 256 | Asus WL-270N MiniPCI-E | ST9500325AS SATA 3Gb/s 500GB 5400 |
System:OSX Lion 10.7.1
Bo Ci se7en zmienił aktywny dysk i pewnie zamazał MBR.
Partycje EFI zamineil mi na FAT32 jesli dobrze pamiętam i ona byla bootowalna. Potem zmienilem flage bootowania na partycje z Leopardem i już nic nie wstało. Narazie zainstalowalem windowsa an Parallels . Ale domyslnie chyba bym chciał takie rozwiązanie jak w temacie. Dodam ,że nie bylo problemow z Windoes XP no chyba ,że to robilem w inny sposób
_________________ Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7300 | NVIDIA GeForce 8600M GT 256 | Asus WL-270N MiniPCI-E | ST9500325AS SATA 3Gb/s 500GB 5400 |
ja mam Retail 10.5.7 1 dysku a Windows 7 na 2 dysku. Po zainstalowaniu Chameleona 2 RC, bez problemu mam do wyboru albo Mac OS X albo Win Seven i oba tez startuja normalnie. Swoją drogą to ten Windows 7 naprawde superowy
Instalacja Windows i Leoparda na jednym dysku GPT, a nie daj jeszcze linuxa zawsze będzie wymagała połatania w/w ustawień... Dyski GPT są rozwinięciem MBR, i potrafią być kompatybilne wstecznie jeśli założy się hybrydowe tabele partycji GPT/MBR. Ten trik właśnie się wykorzystuje aby na Maczkach jak i hackintoshach zainstalować właśnie XP i/lub inny system nie wspierający natywnie EFI i partycji GPT.
Leopard - nie ustawia w ogóle aktywnego dysku, tak samo nie wpisuje MBR'a. Aby Leopard działał na PC trzeba go uruchamiać za pomocą np Chameleon'a który to właśnie instaluje swój MBR i ustawia aktywną partycję.
XP - bez pytania zamazuje MBR swoją wydumką, oraz ustawia swoją partycję jako aktywną.
Linux - ten na szczęście w większości instalatorów wskazuje się partycję gdzie ma być zainstalowany Grub, ale np w Ubuntu już nie ma nic o aktywnej partycji.
Kolejność instalacji trzeba dobrać na podstawie tego jakie systemy chcemy mieć na komputerze i w jakim układzie... zwyczajnie trzeba przemyśleć i przewidzieć co który co popsuje i jak to potem naprawić.
No ok ! Ja obecnie mam tylko jeden dysk i wczesniej smiagalem na takim ukladzie Leopard na jednej partycji XP na drugiej. Teraz mialem postawionego Retail 10.5.7 no i zdecydowalem sie na windows 7 na drugiej partycji. Nie udalo sie wiec powrocilem do Retail . Mysle jak tu bawic sie w testy nie obawiajac sie o Leoparda. Bo stawianie znow go troche czasu pochlania.
Zawsze można klonować system np na zewnętrzny dysk USB. Sprawdzanie nowych systemów itp, zawsze najlepiej robić na osobnym dysku...
Niestety Windows - nawet 7 nie można zainstalować na dysku USB... ciekawe czemu M$ ciągle pozostaje w tyle za innymi systemami.
A mam pytanie czy jest jakis program na Leoparda podobny do Ghosta lub acronis z windowsa . I widzialem przy instalacji mozliwosc instaliaci z obrazu. O co w tym wszystkich chodzi. Pewnie temat rozmywam wiec jak cos prosze o przeniesienie.
czy jest jakis program na Leoparda podobny do Ghosta lub acronis z windowsa . I widzialem przy instalacji mozliwosc instaliaci z obrazu.
Jest i bardzo prosty w obsludze : Carbon Copy Cloner Po prostu klonujesz dysk na ktorym masz retail na inny dysk. Potem na tym dysku dogrywasz tylko chameleona i wsio [/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.