In my opinion there is a problem to start installation from the "install" partition after the chamaleon boot loader but I don't know what it is.
Any suggestion?
-------------------------
Wg mnie, jest problem w rozpoczęciu instalacji, z partycji "install", po tym jak załaduje się Chameleon, ale nie wiem jaki dokładnie.
Jakieś pomysły?
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-23, 12:58
If you see system's logs listing before this unfortunate black screen, then it means that OSX starts properly. However problem is still the same - graphic card.
- Have you installed anything to enable your VGA?
- What output slots do you have in your VGA, and to wich one you've connected your monitor?
- Attach your actual com.apple.Boot/plist from Extra.
ps. It looks like you understood properly everything about partitions and what/where install to.
But you forgot to attach picture (with partiotions), that you've mentioned above.
------------------------------
Jeśli przed tym nieszczęsnym czarnym ekranem, widzisz listę logów startującego systemu, to znaczy, że OSX startuje poprawnie. Natomiast problem jest cały czas ten sam - z grafiką.
Czy wrzucałeś do systemu cokolwiek jeszcze dotyczącego uruchamiania VGA?
Jakie masz wyjścia ze swojej VGA i do którego masz podłączony monitor?
Załącz proszę swój aktualny com.apple.Boot/plist z Extra.
ps. Wygląda na to, że sprawy dotyczące partycji i tego gdzie i co instalować, zrozumiałeś bardzo dobrze.
Tylko zapomniałeś załączyć obrazem (ten z partycjami), o którym wspomniałeś wyżej.
Ok, last night my OSX project do a step forfward.
Now Snow Leopard is installed and boot without a problem but there is many things that must be adjusted.
First of all, I installed a 8800 GTX without any change in com.apple.Boot.plist
and the installation was completed correctly; but I want to install my ZOTAC GTX 295 (dual pcb) end I don't know how.
Another problem is that audio don't work and audio card is not recognized.
Also DVD-ROM is not recognized.
So I ask you how can I install Driver (kext files) in OSX?
Another and last, for now, question, I put a DSDT file for my motherboard corresponding with the BIOS version actually I have; I don't create it I just found on another forum. I would like to use the DSDT file in this tutorial but (I suppose) I need to flash the exact BIOS version on my rampage II extreme.
I asked Marucins what is the BIOS version with no response, someone can give me this info?
Thanks a lot for the patience and disponibility.
Polve.
--------------------
Więc, ostatniej nocy, w moich zmaganiach z OSX, udało mi się zrobić krok naprzód.
Teraz Snow Leopard jest zainstalowany i uruchamia się bez problemu, ale jest jeszcze sporo rzeczy do poprawienia.
Po pierwsze, zainstalowałem 8800 GTX i nie wprowadziłem żadnych zmian do com.apple.Boot.plist
[...]
Wszystko zakończyło się sukcesem, ale chciałbym docelowo używać mojej ZOTAC GTX 295 (dual pcb) i nie wiem jak.
Kolejny problem jest taki, że nie działa dźwięk, a karta audio nie jest rozpoznawana w systemie.
Także DVD nie działa.
Więc pytanie jest takie, jak mogę zainstalować sterowniki (kexty) w OSX?
Następne pytanie i ostatnie, jak na razie - wrzuciłem DSDT dla mojej płyty gł. odpowiadające mojej aktualnej wersji BIOS'u. Nie tworzyłem jej sam, tylko użyłem wersji znalezionej na forum. Chciałbym używać [pliku DSDT z tego poradnika, ale (jak sądzę) muszę mieć do tego odpowiednią wersję BIOSU w mojej rampage II extreme.
Pytałem Marucinsa jaką ma wersję BIOS'a, ale nie odpisał. Może ktoś inny jest mi w stanie coś podpowiedzieć.
Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Polve.
Both SATA and ATA.
Sata connected to intel sata not jmicron controller. Snow Leopard OS disk is connected on jmicron controller configured in AHCI; the intel controller is set as IDE.
This evening I try your instruction, Marucins, thx.
The kext files that I have in Extra/KextStore folder is already loaded at boot or I must copy theese files in other folder to work properly? ( /system/library/extensions folder )
rzooff: Polve, please use "Edit" (Edytuj) instead of post just under post
----------------------
Zarówno SATA jak i ATA.
SATA mam podłączone do Intela, a nie do kontrolera jmicron. Dysk ze Snow Lopardem is podłączony do jmicrona ustawionego na AHCI, a kontroler intel ustawiony jest na IDE.
Wieczorem wypróbuję twoje rady Marucins, dzięki.
Czy kexty, które mam w Extra/KextStore są ładowanie przy starcie systemu czy też muszę je skopiować do innego folderu by działały prawidłowo? ( /system/library/extensions folder )
Wysłany: 2010-03-25, 22:30
Extra is the method to keep Mac OS X free (or almost free) of hackintosh stuff. If it possible it's recomended to put there all OSx86 & modified kexts.
You can use it in two ways:
1. In folder named "Extensions"
2. In file named "Extensions.mkext" & kexts stored in other folder (not named "Extensions" - commonly it's "KextStore").
The second method is a bit better because it's faster (no need to meka mkext at every OS boot) and just better (some kexts works properly only when loaded from mkext file).
Well known exeptions that do not work from /Extra are: VoodooHDAController, VoodooPower, VoodooBattery, most of graphic injectors...
But most important kext (fakeSMC, Disabler/NullCPUPower..., chipset drivers, shutdown/restart fixes, SleepEnabler, most of IONetworking mods, HDA Enablers) works properly from /Extra.
But those are other OSx86 subjects. If it possible, please stay close to topic title -> Marucin's tutorial
-----------------------
Extra to metoda na utrzymanie Mac OS X w formi zupełnie (lub prawie zupełnie) wolnej od hackintoshowych modyfikacji. Jeśli tylko jest to możliwe, to zaleca się trzymanie właśnie tam wszyskich OSx86 i zmodyfikowanych kextów.
Można robić to na dwa sposoby:
1. Trzymać je w folderze "Extensions"
2. Trzymać w formie pliku "Extenions.mkext" i same kexty w innym folderze (o innej nazwie niż "Extensions" - zwykle to jest "KextStore").
Druga metoda jest nieco lepsza, bo jest szybsza (nie ma potrzeby tworzenia mkext'a przy każdorazowym uruchamianiu systemu) i po prostu lepsza (niektóre kexty działają poprawnie tylko ładowane z pliku mkext).
Znane wyjątki, które nie działają z /Extra to: VoodooHDAController, VoodooPower, VoodooBattery, większość injektorów graficznych...
Ale najważniejsze kexty (fakeSMC, Disabler/NullCPUPower..., chipset drivers, fixy shutdown/restart, SleepEnabler, większość modyfikacji IONetworking, HDA Enabler) działają bardzo dobrze z /Extra.
Ale to są już inne tematy związane z OSx86. Mam prośbę byś, w miarę możliwości, trzymał się tematu wątku -> tutorialu Marucinsa.
Ok, finally my GTX 295 and the audio card Works correctly.
I found the correct EFI string for my Zotac GTX 295 (2 pcb) and the video card now works properly.
If someone is interested the com.apple.Boot.plist now is this
Now two only things remains:
First one, I can't see other HD and DVD-ROM in osx
The second is tha the CPU,RAM frequency and other hardware related info is not correct;
for example OSX show me a Quad-Core Intel Xeon processor but I have an intel i7 940, and also show me 6GB ram not in 3x2GB 1066Mhz triplechannel but 6x1GB 800 Mhx.
Is it normal or I have to edit some files for detect the hardware correctly?
thx polve.
P.S.: I used the Marucins's dsdt file with the correct BIOS version (this resolve me the AUDIO problem).
P.P.S: edited post and added link to file
---------------
Więc w końcu moja GTX 295, oraz karta audio, działają poprawnie.
Znalazłem właściwy EFI String, który zadziałał z Zotac GTX 295 (2 pcb) i obraz jest jak należy.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany zawartością com.apple.Boot.plist to jest teraz następująca:
[...]
Jeszcze pozostały tylko dwie sprawy:
Nie widzę pod OSX pozostałych dysków twardych ani DVD.
Druga, to, że CPU, częstotliwość RAM i inne informacje dotyczące sprzętu nie są poprawne.
Np. OSX pokazuje Quad-Core Intel Xeon processor, kiedy faktycznie jest to intel i7 940, a także pokazuje 6GB, ale nie jako 3x2 1066Mhz triplechannel, tylko 6x1GB 800 Mhz.
Czy to normalne, czy też muszę wyedytować jakieś pliki aby sprzęt został właściwie rozpoznany?
dzięki polve.
Wysłany: 2010-03-26, 11:04
Dodaj załącznik => Add attachment
But it's really hard to find out it for foreigner
polve napisał/a:
The second is tha the CPU,RAM frequency and other hardware related info is not correct;
for example OSX show me a Quad-Core Intel Xeon processor but I have an intel i7 940, and also show me 6GB ram not in 3x2GB 1066Mhz triplechannel but 6x1GB 800 Mhx.
Is it normal or I have to edit some files for detect the hardware correctly?
It's only a cosmetic stuff - don't need to worry.
If you want to make it more accurate, i propose to try this:
But CPU info will stay like this. For now all i5 and i7 CPU are shown as Quad. I don't know why...
Aha - you may check out new Chameleon mods (AsereBLN, or Recursor's pre RC5) - there are some improvements in hardware detection.
------------
Add attachment => Dodaj załącznik
Ale dla osoby, która nie zna polskiego, to ciężko się domyślić
polve napisał/a:
Druga, to, że CPU, częstotliwość RAM i inne informacje dotyczące sprzętu nie są poprawne.
Np. OSX pokazuje Quad-Core Intel Xeon processor, kiedy faktycznie jest to intel i7 940, a także pokazuje 6GB, ale nie jako 3x2 1066Mhz triplechannel, tylko 6x1GB 800 Mhz.
Czy to normalne, czy też muszę wyedytować jakieś pliki aby sprzęt został właściwie rozpoznany?
To wszystko, to tylko kosmetyka - nie przejmuj się tym specjalnie.
Jeśli zależy Ci by to było bliższe stanowi faktycznemu, to spróbuj tego:
Ale info na temat CPU takie już pozostanie. Jak na razie wszystkie procesory i5 oraz i7 pokazują się jako Quad'y. Nie wiem dlaczego...
Aha - możesz jeszcze spróbować nowych wersji Chameleona ((AsereBLN, i pre RC5 Recursor'a) - są w nich usprawnienia w wykrywaniu sprzętu.
@ Marucins
I have primari osx disk on jmicron controller set in AHCI mode and the other HD connected to the intell ICH10 controller. Also the DVD-ROM is connected to intel sata controller. I don't see nothing in snow leopard no HD no DVD-ROM. I also have and IDE DVD-ROM but neither this one is visible on osx.
How do you connect the drive and wich driver are you using? I read in the tutorial that you have installed the jmicron kext driver so I suppose that you connect the dvd-rom to jmicron sata chip. I try this solution with no effect.
Any suggestion?
------------------
@Marucins
Główny dysk z os mam na jmicronie ustwionym w trybie AHCI, a pozostałe dyski podpięte pod kontroler Intel ICH10. Także DVD-ROM jest podłączony do kontrolera Intel. Nic nei widzę pod snow leopardem, ani dysków ani DVD-ROM. Masz też DVD-ROM na IDE, ale on także nie jest widoczny pod osx.
Jak masz podłączone napędy i których sterowników używasz? Przeczytałem w poradniku, że instalowałeś kext do jmicrona, więc pewnie masz podłączony dvd-rom do kontrolera jmicrona. Ale próbowałem tego bez efektów.
Jakieś rady?
Wysłany: 2010-03-29, 17:33
If you've got jmicron set to AHCI mode, then you can use well known AHCIPortInjector.kext (it supports JMicron controller).
ICH10R in AHCI mode should work without additional kext, but in case you use IDE mode, you'll need AppleIntelPIIXATA.kext.
You can find those kexts here:
Aha - for sure - in Snow you will not see any Hard Disk on dekstop unless you change settings in Finder:
Finder -> Preferences -> General -> Show these items on the desktop -> mark: Hard Disks
----------------
Jeśli masz jmicrona w trybie AHCI, to możesz użyć dobrze znanego AHCIPortInjector.kext (on zawiera wsprawcie dla JMicrona).
ICH10R w trybie AHCI powinien działać bez dodatkowych kextów, ale w wypadku korzystanie z trybu IDE będziesz potrzebował jeszcze AppleIntelPIIXATA.kext.
Wszystkie te kexty znajdziesz tu:
Aha - dla pewności - w Snow nie zobaczysz żadnego dysku twardego na pulpicie, dopóki nie zmienisz ustawień w Finderze:
Finder -> Preferences -> General -> Show these items on the desktop -> mark: Hard Disks
I tried to connect dvd-ron first on intel sata controller and then on jmicron controller following your hints but no DVD-ROM detected. Maybe bios setting problem? or dsdt problem?
Other help? How do you connect the dvd-rom and/or hd on asus rampage ii extreme? how many hd do you have in you hackintosh?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.