Wysłany: 2011-11-30, 19:45 Mac OSx i Linux ubuntu/fedora naraz:)
Witam
Posiadam zainstalowany osx retail 10.6.8 i muszę zainstalować ubuntu/fedora nie ruszając osx. Dodam ze mogę zrobic instalacje ubuntu/fedora na drugiej partycji. Czy wszystko wstanie bez problemu i będzie jakiś bootloader i możliwość wyboru osx/Linux?
_________________ MacOS X 10.6.8 (retail, 64bit) | ASUS P5Q PRO | Q6600 3.17 GHz | GeForce 9500GT | OCZ 4x2Gb 1066Mhz
MacOS X 10.6.0 (retail, 32bit) | ASUS EEE 1005HA| Atom 1.6 Ghz |2Gb 800Mhz
Problemu nie będzie żadnego, tylko zainstaluj GRUB'a na partycji Linuksa, nie na dysku w sektorze rozruchowym. Wtedy w chameleonie wybierzesz drugą partycję i pojawi się GRUB, który zbootuje Ubuntu/Fedorę.
Po instalacji możesz profilaktycznie użyć spod Linuksa programu gptsync. Zajrzyj również do poradnika Multiboot Mac OS X + Windows XP + Ubuntu w tym dziale.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Dokładnie jak radzi Astarael, acz pamiętaj i od razu bądź przygotowany, że jeśli na dysku miałeś jedynie OS X, to zapewne masz dysk GUID, a żeby posadzić linux'a będziesz musiał odpalić instalator OS X z płyty, lub OS X z innego dysku i wydzielić z obecnej partycji dodatkową, którą z jego poziomu MUSISZ sformatować w FAT32 - wtedy Disk Utility automatycznie założy Ci partycje hybrydowe GPT/MBR umożliwiające posadzenie innego systemu, np windows lub linux'a... ufff... po instalacji linux'a sadzasz GRUB'a na partycji z nim, oraz musisz sprawdzić gptsync czy tabele się nie rozjechały... ewentualnie naprawić...
Z tego co mi się wydaje, to Linux obsługuje natywnie dyski GPT bez hybrydowej tablicy partycji, np. Debiana można zainstalować na partycji GPT. Szczegółowo nie sprawdzałem tej funkcji, ale spróbuję w VirtualBoksie.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Z tego co mi się wydaje, to Linux obsługuje natywnie dyski GPT bez hybrydowej tablicy partycji, np. Debiana można zainstalować na partycji GPT. Szczegółowo nie sprawdzałem tej funkcji, ale spróbuję w VirtualBoksie.
Owszem, nie powinno być problemu, ale komputer musi mieć EFI/UEFI i start musi się odbyć przez EFI/UEFI a nie emulację MBR, co jest najczęściej domyślą czynnością na płytach z EFI/UEFI.
Owszem, nie powinno być problemu, ale komputer musi mieć EFI/UEFI i start musi się odbyć przez EFI/UEFI a nie emulację MBR, co jest najczęściej domyślą czynnością na płytach z EFI/UEFI.
Czy w takim układzie przy w/w zestawie OS X + Linux chameleon może zostać uruchomiony przez UEFI, czy też takie rzeczy tylko w E... w T.Mobile ?
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Czy w takim układzie przy w/w zestawie OS X + Linux chameleon może zostać uruchomiony przez UEFI, czy też takie rzeczy tylko w E... w T.Mobile ?
Niesety nie... chameleon wstanie tylko popchnięty przez kod z mbr'a czyli boot0/boot0hfs/boot0md... który dopiero odpala boot1h a on właściwy boot...
Notabene miło by było aby chameleon team ogarnął się i przynajmniej zrobił odpowiednik boot1h dla UEFI... tak aby UEFI rozpoznawało go i mogło go uruchomić...
To ja się jeszcze podczepię, po instalacji Ubuntu, będę musiał bootować pena z OS X (którego jeszcze nie mam, dlatego się pytam ) i naprawiać Chameleona czy w przypadku instalacji gruba na partycji root, chameleon nadal będzie się jako pierwszy bootował?
@edit:
nic Linux nie zepsuł Oto kolelejny powód, dla którego Linux jest lepszy od windowsa
@down
dzięki
_________________ MacOS X 10.6.8 retail | Asrock P55/usb 3.0 | i5 760 | 4GB RAM | GeForce 240gt
Mac OS X 10.6.8 retail | HP 4530s | i3 2310 | 6GB ram | Intel HD 3000 | Atheros 9285
Ostatnio zmieniony przez Andy 2011-12-11, 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Instalując Ubuntu, bez względu gdzie posadzisz grub'a, rozwalasz synchronizację między tabelami GPT/MBR. Po instalacji Ubuntu musisz zsynchronizować hybrydowe tabele partycji (GPT/MBR) narzędziem gptsync, a następnie przeinstalować chameleon'a.
Jeśli na jednym dysku ma być OS X i Ubuntu, to grub instalujesz w sektorze rozruchowym partycji / lub /boot w zależności jak masz podzielony dysk, a MBR zostawiasz w spokoju. Chameleon potrafi wykryć grub'a, więc nie ma problemu z późniejszym rozruchem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.