Wysłany: 2011-11-15, 19:04 Multi boot, 2 dyski i 3 systemy, nie wstaje.
Cześć, mając jeden dysk wolny (HD2) i dysk z Mac + Windows 7 (HD1) postanowiłem zainstalować Linuxa na HD2. Podobno wszystko poszło poprawnie.
Przy bootowaniu z każdego dysku widzę jedynie mrugający myślnik. Nie ładuje nawet chameleona. Czym to naprawić? Odpaliłem system Windows 7 z UnibootX, Mac nie chciał wstać a Linuxa nie widziało.
Sprzęt stopka, przed instalacją wszystko działało.
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
Na 99% instalacja linux'a rozsypała hybrydowe partycje na dysku #1. W tej sytuacji podejrzewam że będzie potrzebne zsynchronizowanie tabel na dysku #1 za pomocą gptsync, następnie naprawienie mbr'u z poziomu płyty bootowalnej win 7 a następnie odpalenie OS X z BootCD i zainstalowanie ponownie chameleon'a z opcją boot0hfs.
Na przyszłość polecam uważnie wybierać miejsce gdzie powinien być zainstalowany grub, najlepiej przy OS X i chameleon'ie posadzić go na partycji root lub /boot linux'a, a nie w mbr dysku startowego.
Pierwszy raz instalowałem tą dystrybucje i mnie zaskoczyła znienacka nie pytając o miejsce gruba. Nawet Ubuntu to ma ;P.
[ Dodano: 2011-11-15, 21:07 ]
Hmm, zrobiłem /fixmbr /fixboot i naprawiłem programem gptsync.
Tyle że system dalej nie wstaje.
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
System zawsze wstawał, nie przeczę że nie występowała ta linijka w trybie verbose bo szybko to znikało ;P. 10.6.8
Ostatnio zmieniony przez konrad2271 2011-11-15, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie bardzo mogę wyczaić gdzie wpisać flagę npci = *. Z -v -f dostaję dodatkową linie
Kod:
RTC: ONLY SINGLE RAM BANK (128bytes)
Jeju, gdyby nie przyzwyczajenie wyłączania monitora przy odchodzeniu od pc to nigdy bym nie zgadł. Monitor po łączeniu ustawił mi dokładnie ekran, wcześniej przy UnibootX miałem paski czarne, między innymi na dole co chowało mi "boot:". Wielkie dzięki, system wstał. Właśnie zainstaowałem chameleona.
Cytat:
W linii poleceń chameleona. W ten sam sposób i w tym samym miejscu gdzie wklepujesz -v -f.
To akurat wybrałem z opcji UnibootXa ;P.
[ Dodano: 2011-11-15, 21:58 ]
Czytałem jakiś temat, o nie wyświetlaniu Linuxa w chameleonie.
314TeR, podobno zainstalowałeś gruba na małej partycji fat32?
Jak zrobić aby wyświetlało ext4. Podzielić partycje Linuxową na dodatkowego fat32, zainstalować na nim gruba i powinno działać? Pytam bo nie chcę zaraz następnej niespodzianki. :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.