Wysłany: 2011-11-09, 15:33 Nowa/kolejna partycja pod Lion'a a tablice GPT/MBR
Hej,
w tym momencie mam na 1 dysku 2 partycje ze Snow Leo i Windows'em.
Chcialbym zainstalowac jeszcze Lion'a dlatego potrzebuje kolejnej partycji, a to z tego co wiem wiaze sie z naruszeniem tablic GPT/MBR.
Czy jest jakis sposob zeby tych tablic nie naruszyc?
Czy musze formatowac caly dysk, storzyc 3 partycje i instalowac wszystko po kolei od nowa?
Pierwsze 2 systemy instalowalem z tutorialem Witucha0. Lion'a robie jak Janek202 przykazal.
Obawiam się że windows padnie, bo zmieni mu się numer partycji... Ale da radę to chyba ogarnąć.
1. Musiałbyś zrobić zmianę rozmiaru partycji, tak jak pisze oswaldini, ale z poziomy instalatora OS X, lub zupełnie innego OS X na innym dysku, tylko wtedy poprawnie zostaną zapisane hybrydowe partycje.
2. Po dodaniu partycji, pewnie będzie konieczne uruchomienie instalatora windows'a i naprawienie go z poziomu płyty.
OK
Zrobilem to jak podpowiedzieliscie z poziomu instalatora i wszystko dziala jak nalezy.
Obydwa systemy odpalaja sie bez problemu, a nowa partycja juz czeka na Lion'a.
Dzieki!
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-09, 17:03
314TeR, kwestią OT - miałem dysk GUID i w działającym systemie zrobiłem partycję FAT. Potem odpaliłem instalator windows z XPC i pluło się, że nie można zainstalować windowsa bo jest schemat MBR (przy instalacji WIN z XPC dysk musi być w GUID). Czyli jak widać po modyfikacji w działającym systemie też się robi hybryda GPT/MBR inaczej instalator by nie krzyczał.
Nie doczytalem ze potrzebuje jeszcze jednej partycji na instalator Lion'a.
Stworzylem wiec ja w ten sam sposob i tym razem wyskoczyl mi blad przy starcie Windowsa.
Przy probie reperacji dostaje kounikat ze "na wybranej partycji nie mozna zainstalowac Windowsa gdyz jest w formacji GPT".
Czy moge teraz scalic nowo utworzona partycje do stanu poczatkowego, kupic pendrive 8giga i miec nadzieje ze sie wszystko naprawi?
Początkowo Win był na partycji trzeciej czyli ok, po dołożeniu kolejnej znalazł się na czwartej i to też jeszcze ok, ale po dołożeniu kolejnej wylądował na piątej, a jak wiadomo z piątej już nie wystartuje.
Przywróć tak aby był na max. czwartej i wszystko powinno wrócić do normy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.