Wysłany: 2011-10-20, 17:44 Podł boot Win 7 po aktualizacji Charmeleona
Dopadł mnie problem z bootem win7 po aktualizacji charmeleona z 1516 na 1618 by Janek202.
Dane pacjenta:
HP 550
dysk 500GB GUID
3 partycje
1. Mac OS X 10.6.6
2. Data
3. Win7
boot0hfs
Po update odpaliłem kompa z komendą -x -v załważyłem że naprawiane sa uprawnienia na dysku, potem restart i wszystko gra, jednak Win7 posypał sie na tyle że naprawa boota nie pomaga, stąd pytanie czy odpalić ubuntu i zmienić na aktywna partycję Win7 a potem próbowac naprawić boot z instalki, czy to coś innego nie chcę ryzykować bo nie uśmiecha mi sie stawiać kompa od nowa i odzyskiwać danych.
Zacznijmy od tego, że z twojego opisu problemu można naprawdę niewiele wywnioskować. Opisz dokładniej partycje na dysku (np. która aktywna i czy ta sama która została wybrana przy instalacji Windowsa) i czy dysk masz w AHCI czy IDE jak to się stało i na czym dokładnie polega twój problem (gdzie zatrzymuję się start windowsa, czy OS X odpala i ew. z jakimi komendami, czego już próbowałeś itp.). Z obecnego opisu problemu, mogę podpowiedzieć ci, żebyś spróbował odpalić windowsa w ostatniej znanej dobrej konfiguracji (taka opcja jak weźmiesz F8 w odpowiednim momencie tj. zaraz po wybraniu startu windowsa w chameleonie).
W tym laptopie AHCI nie da sie włączyć zresztą nie wiem co to ma wspolnego skoro wszystko było git przed update, ewidentnie coś się stało z bootem a w win7 nic sie nie da zrobić błąd: 0xc000000e i tyle.
[ Dodano: 2011-10-20, 20:03 ]
Problem rozwiązany tak jak wcześniej sobie odpowiedziałem, udało się po ustawieniu aktywnej partycji z win7 naprawa boota przez instalator a następnie ustawienie aktywnej partycji z mac os i wszystko wróciło do normy jak przed update charmeleona.
Użyłem gptsync-0.2.pkg przy poleceniu gptsync /dev/disk0 zapytał czy nadpisać poprawny mbr dałem y, potem jeszcze raz było wszystko ok. Gptsync twiedzi że jest ok, a ja mówię że nie jest ok tylko spieprzył sprawę, bo znów uszkodził boot win7, w dodatku teraz wyskakuje bluescreen i restart. Ciekawe czemu tak się dzieje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.