shellcoder
Wysłany: 2012-01-20, 09:54 Problem z Chameleonem na dysku hybrydowym (SSHD)
Mam spory problem z poprawną instalacją Chameleona na dysku hybrydowym (Seagate Momentus XT 750GB).
Próbowałem wczoraj zainstalować na nim świeżą instalację Liona i generalnie wszystko przebiegło pomyślnie do momentu próby startu systemu po instalacji Chameleona na tym dysku (format GUID, schemat 1 partycji).
Próba zabootowania zakończyła sie następującym komunikatem:
Co ciekawe, partycja z Lionem bez problemu ładuje się, jeśli skorzystam z bootloadera z innego dysku lub pendrive z instalką Liona.
W żaden jednak sposób nie jestem w stanie uruchomić bootloadera z dysku Seagate.
Dodam, że Chameleona instalowałem zarówno poprzez paczkę instalacyjną (build 14xx), jak i poprzez Chameleon Wizarda (najnowszy obecnie build) i we wszystkich mozliwych konfiguracjach (boot0, boot0hfs, boot0md). Za każdym razem bez większych zmian.
Zastanawiam się, cy to że jest to dysk hybrydowy ssd+hdd może mieć tutaj znaczenie.
Bardzo liczę na Waszą pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-20, 10:36
Prawdopodobnie jak w dyskach WD Green zabezpieczenie zapisu na boot sectorze. Odmontuj partycję przed instalacja chameleona, a następnie zainstaluj go z palca z terminala.
shellcoder
Wysłany: 2012-01-20, 13:07
Rzeczywiście o to chodziło.
Wielkie dzięki za pomoc oswaldini!
Mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie: Gdzie Chameleon Wizard przechowuje skompilowane pliki boot, boot0, boot1h?
Chciałbym mieć możliwość zainstalowania najnowszych plików, które pobiera a później kompiluje Chameleon Wizard z SVN, ale nie wiem gdzie ich szukać.
W tej chwili mam zainstalowane ręcznie pliki z wersji r14xx, które znalazłem na jednym z forum.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-20, 16:49
CW nie kompiluje plików bo wymaga to XCode. CW pobiera z builtbota już skompilowane pliki. Możesz sobie pobrać prosto z SVNu pliczki, zainstalować XCode i skompilować sobie samemu albo ściągnąć za pomocą CW paczkę chameleona (żółta ikonka) i potem wybebeszyć paczkę za pomocą Pacifista albo Flat Package Editor'a.
Jako, że oswaldini mnie zamorduje zaraz, to proszę o pomoc szersze grono.
Mam tę przyjemność mieć WD Green no i jest kłopot.
Sytem postawiony, zrobiony update, itd.
Dysk ze snowem to disk0s2
No i teraz odpalam system z bootcd, włączam instalatora i uruchamiam terminal:
diskutil unmount /dev/disk0s2
Dysk się odmontowuje.
Wchodzę zatem na pendrive gdzie jest folder i386 z plikami.
cd /Volumes/PEN/.i386
Wykonuję kolejno:
fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk0
dd if=boot1h of=/dev/rdisk0s2
Pojawia się komunikat :
2+0 records in
2+0 records out
1024 bytes transferred in......
No i teraz wpisuję cp boot /
i dostaję:
cp: /boot: Read-only file system
No i jestem w kropce.
Dodam, że czytałem to:
Zapewne robię jakiś głupi błąd, ale nie potrafię go rozwiązać.
Jakieś sugestie dla nooba? ...poza tą żebym poszedł do kąt ai przemyślał sens swej egzystencji
To odmontowuje partycję, a nie dysk...
Musisz podać jak pamiętam:
Kod:
diskutil unmount /dev/disk0
Slav napisał/a:
No i teraz wpisuję cp boot /
i dostaję:
cp: /boot: Read-only file system
Nie dziwne... chcesz skopiować plik boot do folderu głównego DVD?
Po zainstalowaniu boot0 i boot1h, musisz ponownie zamontować dysk i skopiować boot do folderu głównego dysku:
Kod:
cp boot /Volumes/Nazwa_Dysku_Docelowego
Teraz jaśniej
Jak nie możesz sobie poradzić z poprawnym odmontowaniem/zamontowaniem HDD, to użyj w wymiennie z konsolą narzędzie dyskowe.
diskutil unmountDisk /dev/disk0
Dysk się odmontowuje.
Wchodzę zatem na pendrive gdzie jest folder i386 z plikami.
cd /Volumes/PEN/.i386
Wykonuję kolejno:
fdisk -f boot0 -u -y /dev/rdisk0
dd if=boot1h of=/dev/rdisk0s2
Pojawia się komunikat :
2+0 records in
2+0 records out
1024 bytes transferred in......
Wchodzę do konsoli, włączam dysk.
Wracam do terminala, wchodzę na pendrive
cd /Volumes/PEN/.i386
No i teraz wpisuję cp boot /Volumes/snow
Terminal jakby wykonał polecenie i przechodzi dalej.
Wpisuję fdisk -e /dev/disk0
i dostaję komunikat:
fdisk: could not open MBR file /usr/standalone/i386/boot0: No such file or directory
Po włączeniu kompa pojawia się ekran boot chameleona czyli chyba dałem radę zrobić instalację chameleona jako takiego, ale po kliknięciu boot otrzymujemy piękne KP...
To już jednak inny wątek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.