Ja już kilkanaście razy miałem problem z zainstalowaniem windowsa i mac os na jednym dysku w schemacie GPT/MBR.
Kiedyś pomogło mi ręczna instalacja chameleona i ustawienie partycji aktywnej mac os. Dwa miesiące temu gdy wyszedł Snow chciałem sobie postawić wszystko od nowa: Snowa + windows vista lub "7" i chameleona na partycji EFI, to miałem znowu problem. Próbowałem już bardzo wielu sposobów, często był jakis problem ... a to windows wyniku jego instalacji nadpisywał własnym bootloaderem w MBR , a to windowsa vista/7 nie mogłem zainstalować w pomimo sformatowania partycji na NTFS , a to windows 7 krzycał że dysk jest w GPT itp.
Dopiero pomogło mi zainstalowanie chameleona 2 na zewnętrznym pendrive USB. I od tego czasu wole nic nie robić aby nie pogorszyć, innym razem podejdę do tego przy stawianu systemu jakiegoś np. win 7. Może ktos z was wie jak właściwie należało bo to zrobić bez klucza USB z chamelonem ?
Obecnie na dysku (gpt+mbr) mam :
EFI (partycja nie ruszana)
Snow (HFS+)
Dane (HFS+)
Vista (ntfs)
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Pozostaje jeszcze skopiować na partycję ze Snow plik boot, ten którego używasz czyli oryginalny z RC3 lub jeden z PC_EFI plus uprawnienia i folder /Extra ze wszystkimi składnikami plus uprawnienia.
Dodatkowo warto sprawdzić, ewentualnie zmienić aktywną partycję - jako aktywna powinna być ustawiona ta gdzie jest Chameleon czyli u Ciebie disk0s2, zatem w terminalu:
Kod:
sudo fdisk -e /dev/disk0
p
Jeżeli aktywną jest partycja 2 jak niżej:
to bez zmian, wychodzisz z "fdiska" poleceniem quit, jeżeli inna należy zmienić, zatem dalej w terminalu
Kod:
f 2
write
y
quit
Reboot i powinien uruchomić się Chameleon, który wystartuje Snow, jeżeli działa to reboot i wybór Visty.
Jak zachowa się Vista tego nie wiem, ale mam nadzieję, że podobnie jak Win7, który może zgłosić błąd:
Nie wpadasz w panikę, bootujesz komputer z nośnika Win7, który wykryje instalację i zgłosi komunikat o możliwości naprawy sektora startowego, zgadzasz się i....
Mam nadzieję, że DZIAŁA!
P.S.
Warto by te posty poprzenosić do odpowiedniego działu.
Dzięki za pomoc (nie wprowadzałem tego w czyn dzisiaj, innym razem zastosuję) , to co piszesz to ja w sumie wiem , ale w praktyce to rożnie z tym bywa.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
A co jezeli robie tak jak mowicie, tzn chameleon mi dziala i kiedy wybieram windows seven to wyskakuje ten komunikat z windowsem co wstawiliscie u gory ... Oczywiscie potem wkladam plyte i w terminalu pisze; bootrec /fixmbr. Wtedy po uruchomieniu ponownym PC NIC nie startuje ... Co moze byc przyczyna ?
Teraz to musisz zacząć od ponownej instalacji Chameleona, potem reboot i jeżeli Win zgłosi problem to boot 'ujesz kompa z nośnika Win7, który sam wykryje swoją obecność na dysku i zaproponuje naprawę!
Zgadzasz się i już
Autor tego tekstu dla dual/multi-booting zaleca w tym wypadku jednak dysk w schemacie MBR niż GUID, który również ma zalety.
Wszystko fajnie... tylko albo Retail albo MBR i dystrybucji... a co do zalet... to raczej wątpliwe, ponieważ typ partycji GPT zawiera w sobie MBR. Wszelkie "polecanie" MBR wynika raczej z niewiedzy czym się różnią te dwa typy a nie praktycznych ograniczeń... ba nawet GPT z BIOS'em ma swoje zalety.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-07, 12:56
sojugarden nie pisze o żadnych zaletach MBR, tylko o tym, że w tym konkretnym przypadku - gdy masz Windows na tym samym dysku - nie widzi zalet schematu GUID . Nie do końca się z tym zgadzam, ale faktycznie hybrydowa GPT/MBR partycja oznacza, że wiele zalet czystego GPT idzie do kosza...
Jednak MBR oznacza konieczność modyfikowania OSInstall.mpkg, co jak dla mnie nie jest mniej skomplikowane niż utworzenie hybrydowych partycji - jednym ruchem w Disk Utility...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.