Planuje zainstalować na moim PC'cie Windows XP, Windows 7, Mac OS X Leopard 10.5.1 i Linuxa Ubuntu. Czy da się zrobić takiego tricka i czy wszystko będzie działało i uruchamiało się jak należy?
Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę oo rychłą odpowiedź
najlepiej zainstalowac najpierw windowsa xp pozniej 7 pozniej maca i na koncu linuxa powinien sobie sam bootloader nawet ustawic i wszystkie beda sie odpalac dzieki temu
najlepiej zainstalowac najpierw windowsa xp pozniej 7 pozniej maca i na koncu linuxa powinien sobie sam bootloader nawet ustawic i wszystkie beda sie odpalac dzieki temu
To już lepiej zainstalować na końcu osx'a z chameleonem 2.0 ...
A da się bootować linuksa z chameleona V2? Jeżeli tak to jak to zrobić, bo grub nie ma najmniejszych problemów z bootowaniem leosia.
Mi się wydaje, że bootowanie z tylu systemów najlepiej załatwia grub.
nie sprawdzałem ale myślę , że sie da , jak najpierw zainstalujesz linuxa , a potem maca to mac nadpisze ci gruba w mbr , ale jak masz uruchomionego maca to mozesz spróbować zainstalować chameleona V2 , a w nim powinieneś mieć mozliwość wyboru startu systemu : mac czy linux tzn. wybiera sie partycje jezezeli mac to boot loader darwina sie uruchomi , a jak wybierzesz linuxa to grub , a w nim bedzie linux twój
nie testowałem tego , ale mam chameleona V2 i windowsa 7 i działa , wiec z linuxem moze byc podobnie
proponuje poczytac wiecej na forum np. dział "Multiboot"
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Może, ale nie musi, bo ja instalowałem OS X jak już miałem XP i lunuksa i Xp jest w chameleonie, a linuksa nie ma. oże ma o związek z tym, że os X widzi windowsa i jego partycje, a linuksa już nie.
W między czaie sypnął mi się win 7 i nie bootuje. Czy można naprawić rozruch windowsa 7 nie psując OS X'a?
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Może, ale nie musi, bo ja instalowałem OS X jak już miałem XP i lunuksa i Xp jest w chameleonie, a linuksa nie ma. oże ma o związek z tym, że os X widzi windowsa i jego partycje, a linuksa już nie.
W między czaie sypnął mi się win 7 i nie bootuje. Czy można naprawić rozruch windowsa 7 nie psując OS X'a?
a maca mozesz uruchomić? , jak tak to zainstaluje chameleona v2, i jako partycja instalacyjna dla niego wybierz partycje maca, powinno działać
ja windowsa 7 uruchamiam z poziomu chameleona v2 , instalowałem najpierw maca , a potem windowsa 7 , przeinstalowałem chamelona i teraz mi wszysko działa ok
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Jeżeli GRUB będzie zainstalowany na linuksowej partycji to Chameleon nie zobaczy GRUBA.
Wyjściem z sytuacji jest instalacja GRUBA na innej, osobnej partycji FAT32.
grzesiek811 napisał/a:
Już sobie poradziłem, znalazłem inny artykuł,który to samo wyjaśniał. Bałem sie tylko, że naprawiając win 7 rozwalę OS X, na szczęście jest OK.
Co się stało z moim chameleonem, drugi raz instalowałm system z płyty iATKOS i drugi raz mam jakiegoś rozjechanego chameleona, zobaczcie jak wyglada, chodzi mi o ten pasek pod ikonami i brak podpisów. Podpisy są tylko na partycjach z danymi na drugim dysku.
Czyli jednak najlepiej bootuje ciągle grub, spod niego rusza wszystko.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.