Kłaniają się podstawy unixa/linuxa... bez ich znajomości z OSx86 będzie Ci ciężko... to jak jakby laik chciał aby mu powiedzieć jak prowadzić wóz strażacki przy czym nie posiada nawet prawa jazdy... Musisz nadrobić te braki...
cp - to komenda kopiowania pliku... poszukaj i poczytaj sobie jak ją obsługiwać, tak samo jak komendy zmian uprawnień i właścicieli... chmod i chown.
No Panowie bez przesady, tyle to wiem, komendy tez nie są mi obce, hehe
Zawiesiłem się na tym jak mam skopiowac boot z partycji ntfs -> os skoro nie mam dostepu do plikow na nich.
na szczescie odnalazlem kopie na drugiej OS i po sprawie.
Kod:
Inaczej zmieni sobie na płycie instalacyjnej uprawnienia
Uważaj bo sie da
Ale fakt konfiguruje osx pierwszy raz;)
Dobra, zmienilem urpawnienia, uruchomilem ponownie, teraz co zrobic zeby xp startaowal z chameleona? bo nadal jest czarny ekran z kreska;/
Mi to wszystko jedno, z jakiego poziomu, nie mogłem się dostać do trybu graficznego, to poszło z terminala..
Zmieniłem nazwę folderu chameleon'a na jakąś krótką, potem przekopiowałem to na partycję systemową i już z jej poziomu wykonałem komendy ze screen;a łącznie ze zmianą uprawnień.
Jeszcze musiałem się spieszyć bo co 10 min ok.. wywalił mi panic kernel, jak pisałem wyżej w poscie.. ale się udało zastartował po tej terapi.
Sorki ale musiałem wyjść na trochę, zaraz skopiuje ten plik boot (instalacyjny) na partycję System_OS=disk0=disk0s1 wcześniej z poziomu terminala diskutil list miał się tak:
Teraz pytanie odnośnie kopiowania tego pliku boot z folderu instalacyjnego RC bezpośrednio na partycje disk0s1
próbowałem to zrobić w trybie graficznym ale pisze że: nie mam uprawnień i plik jest ukryty.
A jeśli chodzi o sam wybór, czytanie dysku MBR przez RC3 to dyski widzi, tak myślę, tylko czegoś mu brakuje że nie startuje..
fotka jeszcze z RC2 i nie poprawianym paskiem ;p
Przeczytałem żeby xp zastartował z poziomu chameleona trzeba dopisać 2 linie w apple.boot.plist
Nie mam RAID'a (żadnej postaci) ma fizycznie 2 dyski tak jak wyżej pisałem w postach, a bootuje z poziomu biosu dysk z OS [disk0 partycja disk0s1 & disk0s5]
Dziwnie wyświetla bo w jednym z nazw partycji była literka ś ten problem został już rozwiązany na forum skorzystałem z niego i już normalnie mi wyświetla bez paska;)
Właśnie na tym dysku o nazwie "Untitled" = disk1s1 stoi XP ;)
terminal podczas instalacji nie widział wcale danych na tym dysku, źle też wskazuje miejsce na tych partycjach i popierdzielił nazwy. Ale z nimi wszystko ok.. Dysk ten jest na SATA
w Native IDE, był on odłączony podczas instalacji OSX..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.