Witam jak w temacie, oczywiście nie chce mieć na tacy podanego tutoriala, znalazłem już instrukcje z tym że nie jestem pewien którą z opcji instalacyjnych wybrać.
How do I install Chameleon manually? How do I upgrade/downgrade Chameleon? Can you make a step-by-step guide for installing Chameleon manually? I'm new to this and I'd like a pointer Where should I install Chameleon? EFI or MacOS X partition? What's the deal with EFI? Will it turn my PC into a real Mac?
wiadomo skąd te linie wziąłem
Gdyby ktoś kompetentny mógł napisać jak zaktualizować (nadpisać) lub jeśli to konieczne zainstalować na nowo RC3.
iDeneb: 80GB
os_system: [HFS+] 10gb
os_dane: [HFS+] 70gb
XPSP3 [NTFS]
500gb
a więc OS postawiony na oddzielnym dysku, chamelon RC2 pokazuje mi na razie partycje z dysku NTFS, jak go zedytować by bootował również z xp, jak i os'x da się mimo iż są na różnych dyskach, czy to tylko działa gdy os jest postawiony na tym samym hard-drv co xp?
Pobrałem binarke RC3, BootHelp.txt, ale nie wiem jak zacząć.
chodzi mi o to by nie musieć zmieniać w biosie dysku z którego chce odpalić osa, domuślnie miałbym w bios ustawiony dysk z chamelonem i z niego zeby startował też winadows.
Tak to u mnie wygląda,
Piszesz podmianę pliku, to skąd taka skomplikowana instrukcja i tyle tego nabazgrane.. here
dzięki za pm, właśnie ten temat czytałem wcześniej, ale za wiele z niego nie wyciągnąłem.
zw, tylko po drodze zainstaluje dmg pod karte dzwiękową ESI juli@
Miało być zw.. ale drv nie podeszły i musiałem je usunąć.. ehh jak nei rybki to akwarium.. ;/ kernel panic..
Zabrałem się za tego boota wreszcie i spierdzieliłem coś poznikały mi w czasie pracy normalnie dyski (ntfs wszystkie) dostałem monit "urządzenie zostało wysunięte"
kursor stanął w miejscu a OS po raz pierwszy się zawiesił..;/ zresetowałem i teraz nie chce bootować pokazuje się tylko czarny - na lewej górnej ekranu migający i nic..
Może jakoś temu zardzić czy czeka mnie reinstalka?
Na pewno gdzieś popełniłem błąd ;/
Z tym że najpierw zrobiłem nakładkę na chamelenona z RC2 ->RC3 normalnei zainstalowałem przez instalatora.. juz wtedy system sie zawiesił przy próbie ponownego uruchomienia wywlił jakis panic kernel, ale potem uruchomił sie normalnie.. , no i chciałem tylko jak w temacie wcześniej dokończyć edycje nadpisać zeby mi ładnie odpalały z chameleona 2 systemy..
Co mam teraz zrobić help:(( teraz chameleon nawet nie startuje.. moge dostać się jakoś do terminala i naprawić to np z poziomu instalatora ? tylko jak? POMOCY
Strasznie zamieszałeś i skomplikowałeś prostą sprawę.
Aby zaktualizować Chameleona z rc2 do rc3 wystarczy podmienić plik boot.
Do tej operacji nie potrzebny jest terminal ot łapiesz myszą nowego bota kładziesz na partycji systemowej, uprawnienia i tyle.
Teraz masz trochę więcej zabawy.
Uruchom komputer z instalatora, wybór języka, z górnego paska wybierz terminal, wpisz:
diskutil list
na podstawie wyników pracy ustal gdzie jest zainstalowany MAC (dysk, partycja) przejdż do katalogu z pobranym Chameleonem, czyli
cd /Volumes/nazwa dysku/ścieżka do katalogu/i386/
i dalej klasycznie jak masz na swoim obrazku modyfikując w poleceniach dysk i partycję.
tylko że ten plik boot mam pobrany na tym drugim dysku SATA a terminal nie widzi tych partycji, przez diskutil list je wyswietli jako niezidentyfikowane 3 partycje.
ale wejść na nie nie mogę albo nie wiem jak:( a z poziomu xpa nie skopiuje tego boot;a na partycje OS bo tylko te widzi
disk0 OS
disk0s1 System_OS
disk0s5 Data_OS
disk1 XP
disk1s1
disk1s5
disk1s6
To jak mam go skopiować z partycji ntfs z poziomu terminala (instalatora) na partycje disk0s5?
poruszam się po swoim dysku [czyli disk0s1] ale nie widze tam scieżki z i386 szukam po katalogach gdzie to jest?
Jeżeli za czasow dzialania MAC OS X nie ściagnąłeś Chameleona i go nie rozpakowałeś to go raczej nie znajdziesz.
Rozumiem, że masz dostęp wyłącznie do Win.
Zatem masz dwie możliwości.
1.Wykorzystać pendrive, sformatować jako FAT32, ściągnąć na niego Chameleona, rozpakować i uruchomić instalator OS X.
Pendrive powinien się zamontować automatycznie, choć mój nie chce.
2.Poszukać na płytce z dystrybucją katalogu z Chameleonem.
Na iDeneb 1.4 czyli wersja10.5.6 jest na pewno.
Poradziłem sobie juz z tym chameleonem, na szczescie na drugiej partycji OS zrobilem jego kopie.. uff.. pisze teraz z osx'a. Wracamy do punktu początkowego.
i nie wiem co z tym zrobić sudo cp boot /
Tylko uprawnień nie zmieniłem jeszcze
dwie piersze linie poszly
Teraz chce z chameleona odpalac windowsa.. więc co dalej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.