Tak jest uruchamia się wyłącznie wersja 64 bitowa i musi to być oryginał ze sklepowej półeczki lub obraz z MSDN.
Udało mi się również uruchomić wersję "edukacyjną" a to przez skopiowanie folderu windowsowego efi na XPC.
Odpowiednie pliki są oczywiście na applelife.ru, zaraz poszukam..
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-06, 22:23
Może dlatego u mnie nie działa. Mam wersję instalacyjną z wszystkimi wersjami Win 7 x86/x64 (lista z wyborem właściwej wersji do instalacji). Zaopatrzę się w prawidłową wersję i zobaczymy co z tego wyjdzie.
EDIT: Niesamowita akcja! Zaopatrzylem sie w win7 x64 msdna i xpc nie potrzebuje dodatkowych plikow aby odpalic windowsa! Dvd zglasza sie jako dvd o nazwie EFISECTOR! czyli jest to plytka juz przystosowana pod uefi/efi. Jak sie zainstaluje dam znac czy wszystko jest ok.
EDIT: Windows już zainstalowany. Ładnie odpala z XPC. Niedługo przechodze całkowicie na ten bootloader olewając Chameleona. Pytanie tylko czy XPC nadal będzie rozwijane...
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-11-08, 20:39
Zawsze coś... Ehh. Wszystko działa fajnie, tylko instalator windowsa to porażka. Robi dodatkową partycję EFI oraz Windows Reserved przez co w menu XPC mamy dwie partycje EFI i każda z nich uruchamia windowsa. Do tego nie wiem czy da się zmienić ich nazwę lub ukryć jedną z nich. Zamiast ładnie partycji z Mac OS X + Windows + XPC robi się tasiemiec.
EDIT: zdjęcie w załączniku obrazuje wygląd bootowania. XPC posiada parę upierdliwych rzeczy Nie da się (albo nie znalazłem) ustawić bootowania automatycznego po określonym czasie (DA SIĘ, info niżej), po zainstalowaniu windowsa są widoczne dwie partycje (na foto 2x EFI) i obie odpalają windowsa. Nie wiem jak pozbyć się jednej z nich Po zmianie nazwy w windowsie nadal w XPC widnieje EFI (brak możliwości zmiany nazwy - może też nie znalazłem sposobu na to)
Aha myślałem, że druga partycja EFI to Windows Reserved (MSR) ale po jej usunięciu nic się nie zmienia !
EDIT: da się ustawić domyślny system. Wystarczy zaznaczyć wybraną partycję i wcisnąć klawisz "D" - zapisze to nasz wybór. Po restarcie mamy 10 sec aby anulować odliczanie do automatycznego bootu.
Wysłany: 2011-11-09, 01:21
XPC jak widać na screenie mam na kluczu USB. Windows nie dodał mi katalogu Microsoft do XPC, dodał go na partycję EFI dysku twardego. Mógłbym spróbować go usunąć i zobaczyć jaki będzie efekt.
Z tego co widziałem na Apple Life to chyba wszyscy tak mieli.
EDIT: Bingo !! Udało mi się usunąć metodą prób i błędów jedną partycję EFI ! Wystarczyło zamontować partycję EFI, wejść do katalogu EFI i usunąć katalog Boot w którym był bootx64.efi. Trzeba zostawić tylko katalog APPLE i Microsoft.
O dziwo nie działa to na odwrót, tzn nie można zostawić katalogu Boot, a usunąć katalog Microsoft.
Teraz walczę ze zmianą nazwy z EFI na Windows ale to się raczej nie uda
Poniżej dwa zdjatka, sorry za jakość.
EDIT: pełen sukces ! Wyświetla się EFI bo taka jest nazwa partycji EFI. Trzeba zamontować partycje EFI i zmienić jej nazwę. Ja zrobiłem to w windowsie, opis tutaj http://forum.osx86.org.pl...-efi-vt6298.htm , a efekt na zdjęciu
Testowalem jednak instalacje na efi - zakonczyla sie niepowodzeniem.
Jeżeli masz na myśli błąd w stylu:
Error copying Efildgpt, file not found
to on pojawia się zawsze, ale chwilę potem
The loader is installed successfully.
Wysłany: 2011-11-12, 19:46
zet120, masz rację. Nie mniej po zainstalowaniu podczas ładowania dysku zostaje mi GPT starting czy coś w ten deseń. Na penie było MBR starting i przechodziło do ładowania XPC. Wygląda jakby to był problem z dyskiem i być może tak jest bo to leciwy 120GB SATAI z Mac G5.
Wysłany: 2011-11-12, 20:38
zet120 napisał/a:
Natomiast klasycznie czyli jedynie 7, wybór dysku i Shift+i działa OK.
Właśnie tak robiłem. Dysk jest padaka bo po podłączeniu do LSI 3Ware 9750 kontroler pokazywał błąd tego dysku. No nic i tak chciałem zostawić XPC na penie. Na razie tylko zabawa ale kto wie czy się jednak nie skuszę. Muszę jednak poczekać i zobaczyć czy będzie rozwijany i czy wypuszczą kolejną wersję XPC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.