Ja osobiście polecam uruchomienie grafiki po przez kext NVenabler lub NVinject znajdziesz na kexts.com , choć niech wypowiedzą się specjaliści tego forum bo mogę się mylić
_________________ MacBook 3,1 | Intel Core 2 Duo 2,2 GHz | 4GB DDR2 | HDD 500GB | Intel GMA X3100 | Intel HD Audio / NI Audio 6 DJ | Magic Mouse | Mac OS X 10.7.2
Imac Late 2006 | Intel Core 2 Duo @ 2.16GHz | 4 GB DDR2 | HDD 640 GB HDD |ATI Radeon X1600 128MB | Mac OS X 10.7.2
Zrobiłem tak jak jest opisane Graphics Enabler Chameleon'a 2.
No i jak widać nie działa mi i nie wiem dlaczego :( co jest nie tak ?
Dzieki za podpowiedz z prockiem, myślałem ze coś popsułem
zainstalowalem R4 chamelona, otwieram terminal no i wklepuje
ioreg -l | grep -15 “AppleACPIPCI\ ” | grep UID
i wyskakuje mi coś takiego /
Last login: Wed Jul 14 13:45:20 on console
patrick-rackis-p5kc:~ patrickracki$ ioreg -l | grep -15 “AppleACPIPCI\ ” | grep UID
[1] 1310
patrick-rackis-p5kc:~ patrickracki$ Usage: grep [OPTION]... PATTERN [FILE]...
Try `grep --help' for more information.
jak mówiłem nie jestem specem na macu tylko nowiciuszem i dopiero wkraczam w tą piękną kraine ale szybko się bardzo ucze no i niestety tego nie moge pojąc na logike (ale wydaje mi się ze wartość jest 1 ze względu [1]
potem wpisuje sudo nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist no i edytuje cały wiersz i wygląda on u mnie tak,
ctrl+o ctrl+x no i robie resa i dupa nie działa :(
a ze nie znam sie na macu i nie znam podstaw i budowy to nie ma znaczenia bo głupi nie jestem i inteligetny człowiek pojmie co robi tak jak ja ale no nie moge ogarnąc tematu hlp no chyba ze jest błąd który ja nie widze a kazdy inny widzi to prosił bym o pomoc
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-14, 14:55
Jeśli Twoja płyta to Asus P5KC, to masz pciroot = 0. Jeśli nie, to najlepiej zrób dumpa DSDT to zobaczymy na pewno jaki masz pciroot:
http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt1651.htm
Jak wygląda Twoje Extra?
Jakie masz kexty dodane/zmodyfikowane w /S/L/E ?
Tak Mam P5KC, probowalem z wartoscia 1 i wartoscia 0 i nic nie bylo a w przed zmiana mialem 5 ;D i tez nie hulalo dam znac pod wieczor i dzieki za ciagla pomoc zajedobre forum
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2010-07-14, 16:34
Z tego co widzę to masz niezły tutaj burdel.
Kod:
ROM Revision: NVinject 0.2.1
Wywal ten kext, przebuduj uprawnienia i daj znać, co się dzieje. Ehh... dystrybucje MAC OS X to prawie jak większość "home-made" linuksów opartych na debianie.
eider Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 105
Wysłany: 2010-07-14, 18:59
Cytat:
dystrybucje MAC OS X to prawie jak większość "home-made" linuksów opartych na debianie.
Bzdura. Jak ktoś wybrał tego kexta to go ma. Jak troche poczytał to nie zaznaczał i doinstalować coś porzadnego po instalacji... A home-made linuksy to wiesz, wiekszosc dla zabawy i prób edycji kernela robi... Wogóle nie powinieneś porównywać linuksa do OS X, czy jako distro czy retail - zawsze jest ten sam, a że dostosowany do instalacji na MBR, ma dodane chameleonyh, fixy i kexty to tylko ułatwienie dla tych co retaila zainstalować, albo nie mają czasu, aby to zrobić...
By usunąć kexta:
Wywalasz go, np. z /S/L/E i opróżniasz kosz.
Przebudowujesz mkexty. Kext Helper, chyba miał taką opcję.
Chameleon z opcji -f też chyba da rade.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
no to wlasnie go wywalilem teraz zaraz bede patrzyl jaki mam pciroot sposobem co kolega wyzej podal i zobaczymy..... A tak w ogole no spok owywalilem tego kexa mam teraz doinstalowac innego czy jak ? Czy pierw dowiedziec sie jaki mam pciroot i potem dopiero zapytac o rade?
No ok wyrzucilem tego kexa ale teraz niech mi ktos zdradzi jakiego zainstalowac ?? do 8800Gt nvidia bo nie dosc ze nie moge robic nnic normalnego przy kompie bo grafika sie zawiesza tzn nie moge przegladac normalnie strony to chce to naprawic a nie jestem w stanie to zrobic bo mi przeszkadza troche to i chcial bym zainstalowac i pozegnac sie z problemem
[ Dodano: 2010-07-15, 19:08 ]
Nie no nie moge sobie poradzic prosze o pomoc odinstalowalem kexa ktorego mi kazaliscie usunac mam rozdzialke po prostu jak bym siedzial na komodorze i nie wiem co zainstalowac by bylo dobrze prosze o pomoc pilna! DZIEKUJE!
eider Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 105
Wysłany: 2010-07-15, 20:29
Może użyj EFI Stringa. To lepsza metoda niż kexty...
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2010-07-15, 22:01
Pozbycie się tego kexta miało na celu poprawne uruchomienie karty przez Graphics Enabler z Chameleona, gdyż skoro (jak wspomniałeś) używałeś tej metody, a jednocześnie miałeś ROM z NVinject, to mogły się gryźć, stąd problem z wyświetlaniem. Tak jak wspomina kolega powyżej - użyj EFI string.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.