Wysłany: 2010-08-18, 00:01 Acer Aspire TimelineX 5820TG i 10.6.3 Retail
Witam,
Udało mi się zainstalować na moim Acer Aspire TimelineX 5820TG Snow Leoparda 10.6.3 Retail.
Skorzystałem z iBoot Supported, instalacja przebiegła bez większych problemów, musiałem skorzystać z przełączników -x -v cpus=1.
Sprzęt ma na pokładzie:
Intel Core i5 430M
2 GPU - Ati Mobility Radeon HD 5650 i jakiegoś Intela
4GB RAM
Kartę Acer Nplify 802.11 b/g/n (Atheros)
Po instalacji wszystko ładnie wstało, działał tryb graficzny:
- procesor został zidentyfikowany jako 2.27GHz Dual-Core Intel Xeon
- Wifi jako Airport Extreme (Atheros 9280)
- GPU Intela (jedynie 1024x768)
- klawiatura
- touchpad
- porty usb
Nie działają:
- audio pomimo iż mogę przyciszać i podgłaszać dźwięk za pomocą menu OSD
- bluetooth
- karta sieciowa LAN
- GPU ATI Radeon Mobility HD 5650 (pokazuje nieznane urządzenie z Vendor ID jako ATI (0x1002) i DEV ID (0x68c1)
Teraz zaczynają się schody...
Zgodnie ze znalezionymi wskazówkami w sieci postanowiłem zainstalować update do 10.6.4, ale pod koniec aktualizacji podczas zapisywania zmian system się zawiesił i teraz robi to podczas każdej próby uruchomienia.
Mogę go jedynie uruchomić w trybie -s.
Macie jakieś pomysły jak to poskładać do kupy i czego szukać, ew. gdzie popełniam błąd?
Da się go jakoś przywrócić do życia po tym patchu?
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-23, 14:39
Netkas nie pisze sterowników, tylko pozwala uruchomić PCtowe wersje kart, które działają w Mac'ach, korzystając z sterowników, które są w OSX. A mobilne Radeony nie były i nie są wspierane, więc tu niestety ani Netkas ani nikt inny raczej nie pomoże.
Dźwięk na 90% da się odpalić przez VoodooHDA, ale generalnie więcej już specjalnie więcej na tej maszynie nie wymodzisz.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-24, 12:50
Wsparcia nie będzie, bo problem nie tkwi w samym GPU tylko w tym, w sposobie ich podłączenia. Apple stosuje swój display port a w kartach PC jest inaczej - dlatego nie ma na co czekać. Jeśli zależy Ci na OSX to pomyśl o zmianie sprzętu. Niestety tak to wygląda...
Apple stosuje mobilne radeon'y np w iMac'ach, ale do podłączenia ich z matrycą używa display port. Natomiast w notebookach używa się LVDS, której obsługi brak w kextach z OS X... Do póki Apple nie będzie montował radeonów w Mac Book'ach nie ma raczej szans na odpalenie mobilnych Radeonów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.