Wysłany: 2010-03-02, 19:56 dorzucam jeszcze ze strony producenta plik z moim biosem
Tak mi się przynajmiej wydaje, Everest tak rozpoznaje bios i liveupdate od MSI. Zobacz co da się zrobić, prześle jeszcze dokładny opis mojego sprzętu w raporcie
Dzis udało mi się zainstalować snow intel amd by hazard, ale nie wstał mi, stanał na oknie jabłka. i nic nie pokazywał. Chciałem więc przeinstalować, ale tym razem też nic. Za trzecim razem już instalator się nie odpala, bo czeka na mój dysk. Spróbuje raz jeszcze uruchomić instalator (bo partycje zrobiono od nowa) z nowo nagranej płytki i potem ręcznie dorzucę w single user dsdt.aml może to pomoże. u góry dałem ci moją specyfikację sprzętową, podpowiedz jakie kexty mam wybrać dla siebie?
no przeczytałem go kilka razy, udało mi się raz postawił snowa, ale się nie odpalił. nie wiem to był przypadek. teraz instalator znowu czeka na mój dysk gdybym wiedział na jaki bios mogę wymienić swój... chodzi oto, że nie mam możliwości w swoim ustawienia dysku na ide, ahci, lba. a czuje, że właśnie oto chodzi, aby zmienić na ahci. ale jak to zrobić jak w moim biosie nie ma takiej opcji pomożcie proszę. istnieje taki program który przetestował by nowy bios bez wgrywania? wtedy bym pobróbował z innymi
_________________ Snow Leopard 10.6.2 by Hazard, Intel Atom 230, 1600 MHz (12 x 133), Bios: AMI7438 v1,
Kontroler IDE Intel(R) 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF
Kontroler IDE Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0, Dysk fizyczny WDC WD1600BEVT-22ZCT0 ATA Device (149 GB, IDE), Karta dźwiękowa Realtek ALC888/1200 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-05, 19:00
maniekgrob86 napisał/a:
czuje, że właśnie oto chodzi, aby zmienić na ahci.
Źle czujesz...
maniekgrob86 napisał/a:
pomożcie proszę. istnieje taki program który przetestował by nowy bios bez wgrywania?
Nie wiemy w czym problem i nie dowiemy się dopóki nie przeczytasz do końca poradnika "Jak zacząć" i nie zastosujesz, zawartych w nim porad.
Jeśli dalej będziesz pisał o jabłuszku i snuł nie oparte na niczym domysły, to nie będziemy Ci w stanie pomóc, a wątek wyląduje w koszu.
sorka wszystko juz opisałem powyżej, podałem nawet kionfiguracje swojego kompa itp. normalnie jest tak ze przy instalacji instalator czeka na mój dysk i w tym miejscu staje i nie idzie dalej, raz mi sie udalo to przejsc, ale potem to zawaliłem po zrobiłem ponowny install ale tym tazem juz sie nie odpalilo nic
_________________ Snow Leopard 10.6.2 by Hazard, Intel Atom 230, 1600 MHz (12 x 133), Bios: AMI7438 v1,
Kontroler IDE Intel(R) 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF
Kontroler IDE Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0, Dysk fizyczny WDC WD1600BEVT-22ZCT0 ATA Device (149 GB, IDE), Karta dźwiękowa Realtek ALC888/1200 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]
musze bootować z obsługą -v arch=i386 i wtedy mogę uruchomić instalator i zaintalować system. proszę zatem aby ktoś zerknął na moje konfigurację powyżej i podpowiedział mi jakie kexty muszę zainstalować LINKI PODAJEMY W FORMIE CODE ?
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 09:39 Re: Teraz kernel panic??
maniekgrob86 napisał/a:
nie wybierałem żadnych kextów ani jądra
Może byś poczytał najpierw...
Zrób sobie porządny listing konfiguracji, wtedy będziesz mógł wyszukać info jakich kextów on wymaga. Wskazówki masz w "Jak zacząć".
Druga rzecz - to raczej odpuść sobie to distro i zacznij przyzwoitych od dystrybucji Leo 10.5. Snowa zostaw sobie na później i to już w wersji Retail.
Wysłany: 2010-03-21, 12:59 Dziwny sposób rozwiązania
Słuchajcie jedynym sposobem by system wstał i się zainstalował jest sprawienie tak, by komputer skasował CMOS, wtedy nie klikamy Default Settings w biosie ale pozwalamy aby komputer poszedł dalej z NVRAM. ale to jest chore. Jest jakiś sposób aby system nie czytał ustawień z biosu? bo wgrywanie za każdym razem biosu mi się nie widzi. a tak poza tym wszystko inne już działa. jak cmos jest zniszcozny i nic nie klikam system wstaje bo odnajduje dysk i leci dalej. Stery też znalazłem i wszystko mi działa łącznie z ekranem dotykowym. Pomóżcie znaleźć rozwiązanie? to będe happy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.