To mój pierwszy post na forum, mimo że czytuję je od jakiegoś czasu. Otóż jak się domyślacie, bardzo chciałbym zainstalować Mac OS X na swoim PC. Próbowałem już dłuugo. Kiedyś były to próby w ciemno na dystrybucjach - były problemy z uruchomieniem instalatora, potem z dyskiem, straciłem trochę danych.
Ostatnio już świadomie próbowałem zainstalować iAtkosa L2, wszystko wyglądało w porządku. Przygotowanie partycji poszło gładko, instalacja bez problemów, ale po ponownym uruchomieniu (zaraz po instalacji) system nie startował, tylko wyświetlał logo, które nie znikało nawet po długim czasie. Próbowałem w tym wypadku z różnymi komendami przy starcie instalatora, z różnymi ustawieniami w biosie, dodawałem nawet jakieś dodatkowe kontrolery i sterowniki dostępne przy dostosowywaniu instalacji. Próbując na drugim (starszym, ATA) dysku, instalator w ogóle go nie wykrył. Wiem, że najlepiej byłoby zainstalować retail, ale sam sobie z tym nie poradzę.
Przeczytałem sporo poradników, ale z żadnym mi nie wyszło, więc zmuszony jestem prosić o indywidualne rady. Mój sprzęt:
1. Płyta: ASRock P43DE
2. Procesor: Intel Core2Duo E7400 z obsługą SSE3
3 Northbridge: Intel P43
Southbridge: Intel ICH10
5. Karta: ATI Radeon HD5750
6. Audio: VIA VT1708S Audio Codec
7. Karta sieciowa: Realtek RTL8111DL
9. Nie ma żadnego określonego układu partycji na dysku.
10. Klawiatura na PS/2, mysz na USB.
coś jak ten, ale nie na 100%, gdyż teraz przebywa na gwarancji :p. Hackintosha wolałbym na tym starszym, ale pewnie jest on na to trochę zbyt leciwy.
Oczywiście bawiłem się z ustawieniami w biosie, próbowałem wielu innych sztuczek, i sam nic nie wykombinowałem. Nie zależy mi aż tak na retailu, jeżeli łatwiej będzie zainstalować distro, to może być distro. Postawienie go pewnie nie będzie większym problemem, ja jednak wymiękam. Liczę na jakieś rady i proszę o pomoc .
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez usbuzzer 2012-01-13, 22:49, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-13, 22:00
Na początek, gdyż nieco irytuje mnie użycie Mac dla określenia systemu operacyjnego.
Mac = komputer Apple Mac OS = system operacyjny
Jako, iż to Twój pierwszy post na forum - daję szansę na poprawę, choć właściwie nie powinienem tego czynić, gdyż złamałeś prawie wszystkie zasady obowiązujące na forum.
Solidnie zapoznaj się z Instrukcją obsługi forum i popraw temat, jak i treść wątku!
OK, poprawiłem to, co potrafiłem. Jeśli o czymś zapomniałem, to proszę o przypomnienie . O większości zapomniałem z rozpędu, przepraszam. I dziękuję za wyrozumiałość .
Nie przeczytałem dokładnie poradnika witucha0, ponieważ dotyczy on tylko SL. Nie ma czegoś na Liona? Zależy mi na iCloud ze względu na inne urządzenia od Apple. Jeśli jednak nie ma wyjścia, to oczywiście zadowolę się Snowem.
Aha, i czy to, że iAtkos nie widział dysku (starego na ATA), to wina dystrybucji, czy złych ustawień? Da się na tym dysku postawić Retaila?
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-14, 00:07
Nikt jeszcze nie zajął się przygotowaniem tak rozbudowanego tutoriala dotyczącego Mac OS X Lion, gdyż jest to nadal system daleki od perfekcji... Innymi słowy - nawet na mym MacBooku z niego nie korzystam, gdyż posiada sporo błędów.
Co do samego wyboru - Retail czy dystrybucja - jak zawsze odpowiem: Retail.
Dystrybucja to niestabilny, wcale nie łatwiejszy w instalacji i post-konfiguracji, twór (rzekłbym nawet, iż post-konfiguracja jest trudniejsza, gdyż w jej przypadku sprawa z odnalezieniem źródła problemu jest bardziej skomplikowana...).
Jeśli bardzo zależy Ci na tak niedopracowanym jak Lion systemie - możesz wykorzystać tutorial janka202, w połączeniu z tym dot. Mac OS X 10.6.8. Tak naprawdę jest on już w ten sposób przygotowany
Co do problemów z dyskiem na ATA - jesteś pewien, iż nie posiadasz dodatkowego kontrolera IDE?
Druga sprawa jest taka, iż dystrybucja to jednak dystrybucja i szczególnie te starsze mogą nie zawierać koniecznych kextów - nie uściśliłeś wersji iAtkosa.
Zgadzam się, że system czysty, to jednak system czysty. Nikt nie wkładał do niego swoich łapek . Również jestem za Retailem pod tym względem, aczkolwiek myślałem właśnie, że jest on trudniejszy w konfiguracji i instalacji.
OK, super, dzięki za linka. W takim razie jutro zabieram się do pierwszych prób .
Szczerze, nie mam pojęcia. Jak wspomniałem wcześniej, mój główny dysk przebywa obecnie w serwisie, go iAtkos (cały czas mówię o wersji L2) bez problemu wykrywał. Natomiast ten drugi dysk zdobyłem dziś i nie wiem o nim nic. Jak mogę sprawdzić to, o czym mówisz?
Podałeś linki di dwóch modeli dysków, SATA - da się zainstalować na 100% i IDE, a z tym drugim może być różne, bo zależy jaki masz kontroler IDE na płycie (nie napisałeś), czy jest wspierany przez OS X i czy BootCD lub co tam masz innego zawiera kexty do jego obsługi.
A gdzie mogę sprawdzić, czy ten kontroler jest wspierany przez OS X? Chodzi o to - "1 x ATA133 IDE connector (supports 2 x IDE devices)"? Jeżeli nie, moja płyta:
Hm. No OK, tylko jak ja mam dodać tego kexta :P? Mam dostęp tylko do Windowsa, a na nim chyba nie uda mi się zmodyfikować obrazu UniBootX'a tak, żeby działało.
No więc właśnie udało mi się uruchomić instalator z parametrami -v -f (bez nich stawało na "System uptime in nanoseconds: xxx"), jednak tak jak się spodziewałem, nie widzi mojego dysku ATA. Jak i gdzie mam wrzucić kexty? Jutro powinienem mieć też swój drugi dysk, jednak wolałbym, żeby hack był na tym mniejszym, czyli ATA.
W związku z powyższym - ktoś pomoże? Domyślam się, że na OS X dodanie kexta do bootloadera to coś prostego, więc fajnie byłoby, gdyby ktoś wyświadczył mi tę przysługę i go zmodyfikował, a następnie przesłał gdzieś obraz . Zmodyfikowany kext w załączniku. Bardzo proszę o pomoc.
Użyj adaptera'a USB do ATA i podłącz za pomocą jego dysk do komputera. Po instalacji dorzuć kext do kontrolera i będziesz mógł uruchomić go już bezpośrednio z dysku.
OK, instaluję jednak na SATA. Odłączyłem wszystko zbędne, w biosie AHCI, instalator rusza przez -v -f, partycje ustawiam na GUID, instalacja domyślna. Zaczyna ładnie instalować, kiedy po kilku minutach wywala: "Instalacja nie powiodła się. Nie można było zainstalować Mac OS X na tym komputerze. Instalator nie mógł skopiować niezbędnych plików wspierających. Klikn w przycisk 'Uruchom ponownie', aby uruchomić ponownie komputer i spróbować zainstalować jeszcze raz."
Pomocy?
Edit: OK. Sam sobie z tym nie poradziłem, więc ponowiłem próby z iAtkosem i trochę kombinując udało mi się. System wstał tylko przez parametry -v GraphicsEnabler=No, bez problemu zainstalowałem sieciówkę, dźwięk i klawiaturę na PS/2. Ale niestety mam problem z grafiką. Wiem, że już da się coś zrobić z ATI HD5750, ale to info jest tak rozsiane po forum (i sporo nieaktualnego), że ciężko mi to zrobić. Może mi ktoś poradzić, jak tę kartę zainstalować? Beznadziejnie pracować w 1024x768. Przydałaby się też mysz na PS/2 i napęd, ale to w drugiej kolejności ;p.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.