Wysłany: 2010-08-20, 20:51 Bład SerialATAPI przy bootowaniu z dedykowanego BootCD
Witam, jako już wierny czytelnik postanowiłem coś samemu napisać. Myślałem że się obejdzie, ale mój mentor nie pojawia się na gg a moje parcie na Maca jest coraz mocniejsze
Posiadam BootCD przygotowane przez oswaldiniego i to dzięki niemu miałem postawić system. Oczywiście wszystko się udało. Nie będę wymieniał komplikacji jakie nas zaatakowały w między czasie. Liczy się efekt. Jako że miałem sporo dysków a Rampage II dotyka problem wolnych sata innych niz 1, 2 i 3 postanowiłem kupić nowy duży dysk by wszystko na nim pomieścić.
Dysk podzieliłem na partycje (nie powiem dokładnie jakie bo nie pamiętam) i przystąpiłem do instalacji. Boot CD od razu załapało. Instalator się włączył jednak przy próbie sformatowania pojawił się błąd. Zastrzelcie - nie pamiętam. Co się okazało. Dysk wadliwy. Bios miał problem z poprawnym odczytaniem Vendor ID.
Dopiero parę dni temu dostałem nowy dysk. Jak na razie wszystko pod Win działa. Windows Windowsem, a ja dalej nie mam Maca. Nowy dysk (WD Green 1,5TB SATA) podzieliłem na partycje programem Acronis na następujące partycje:
średnio ważne jakie są literki, chodziło mi jak wyglądają wielkości plus formaty. Pod sata 1 wpiąłem dysk główny 1,5TB( na ktorym sa te partycje), sata 2 - ssd z win 7, a sata 3 - dvd.
Odpaliłem wszystko z boot cd. Co ciekawe, Chameleon na ekranie z wyborem dysku widzi tylko napęd oraz dwie pozycje - dysk SSD z Win i L:/ . Ich wspolna cecha? Są to NTFS. Innych nie widzi.
Wkładam płytę z Leopardem, odpalam z -v i mam błąd o nie poprawnym skonfigurowaniu serial ATAPI.
Uploaded with ImageShack.us
Oczywiście komunikat się zapętla by po 5 razie wygenerować błąd waiting for root device.
Aha, pewnie będziecie chcieli wiedzieć co jest na tym BootCD. Sam nie wiem, pytanie trzeba kierować do autora
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-21, 11:30
1. chameleon nei widzi partycji fat
2. nie potrzebnie formatowales bo i tak w dusk utility musisz zrobic schemat GUID
3. w BootCD jest wymagane minimum + dostaly sie tam jeszcze: kext do wifi i do audio
Dziwi mnie to ze kilka raz dzialalo jak nalezy a potem wszystko padlo. Juz mi sie pomysly koncza. Zaraz wysle Ci nowe BootCD.
PS: sorry nie mam czasu ostatnio bo mam zajob w pracy i po pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.