Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-03-04, 20:57
poprawke do USBEHCI dodalem do com.apple.boot.plist.
Uruchom system z pendriva i zrób jeszcze raz powyższe kroki które opisałem
EDIT:
OK własnie odpisał mi jeden uzytkownik tegoż lapka i oni uzyskiwali PM z VoodooPowerMini. Sa dwa wyjscia. Zostawiamy tamten DSDT i kożystamy z VoodooPowerMini albo walczymy z czystym DSDT i dodajemy wszelkie poprawki.
Mieli także tam problemy z dzwiekiem ale odpalili.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-03-04, 21:21
a wywal kexty które Ci podeslalem (łącznie z smbios i com.apple.boot.plist) i wgraj z powrotem stary DSDT i stary com.apple.boot.plist (ten z insanelymac) i daj znać
PS: aha to sie stalo jeszcze zamin wgrales pliczki odemnie tak ?
Tak. Tylko właśnie nie wiem dlaczego. Zainstalowałem jedną gierkę, chciałem zobaczyć czy uśpienie działa. Wcześniej jakoś reboot chyba się sypnął i tak mu zostało
1. Vanillowy PM teoretycznie na każdym sprzęcie się da uruchomić, jak masz farta i masz stosowne tabele SSDT w BIOS'ie to wystarczy poprawić sekcje HPET, RTC i dla spokoju PIC i TIMR, oraz dodać fix dla LPC - to zajmuje 5 minut roboty... a jak masz niefarta to musisz zrobić całą sekcję _PR od zera... ale to też daje radę, zajmuje 30 - 60 minut i działa ci system bez VoodooPower i innych popychaczy PM. Zaleta działania na vanillowym PM jest taka że z regóły działa ono sprawniej niż VoodooPower i spółka. Z dobrych wiadomości mam tę, że notebooki z regóły mają dobrze zrobiony PM i powinieneś mieć kompletne tabele SSDT. Zrób dum tabel pod linuxem i będzie wszystko wiadome, oswaldini, podawał link. No i bez poprawnej identyfikacji sprzętu w smbios.plist nie ruszysz... dla stacjonarnych na początek polecam PacPro3,1 a dla notebook'ów MacBookPro5,1. Tu:
http://forum.osx86.org.pl...vt857.htm#10700
masz opisane jak powinien wyglądać ioreg jak poprawnie odpalisz speedsteep.
2. Masz ICH9-M - to musisz obowiązkowo użyć dobrego AHCIInjectora - nie obejdziesz się bez niego.
3. Aby uzyskać prawidłowy sleep będziesz musiał poprawić działanie USB, czy to poprzez dodanie fix'u do DSDT udającego że masz ICH8-M czy poprzez fix chameleon'a - po prostu musisz wypróbować metodę która lepiej działa i bardziej Ci odpowiada.
4. DSDT - i używanie "znalezionego w necie" - uważam że to ryzykowny pomysł. Bez znajomości co się w nim znajduje ryzykujesz nic - do sfajczenia CPU i płyty jeśli będą w nim błędne wpisy w sekcji PR odpowiedzialne za parametry CPU. Inną kwestią jest ta że DSDT zrzucone z wersji BIOS'u np 1.1 może być zupełnie inne od wersji 1.2 i wymiennie nie będą działać. Następna niespodzianka to ta że są parametry które zmieniają wartość w zalezności od np ilości posiadanego RAM'u i tak nawet jak masz identyczny sprzęty jeden z 2GB RAM a drugi z 1GB to wymieniając DSDT może się okazać że stracisz sleep, shutdown, aż do braku możliwości uruchomienia.
5. PS/2 - zło wszystkich laptopów... OS X nie używa sprzętu na PS/2 więc nie ma kextów do nich, te co są napisane są przez użytkowników OSx86. Najlepsze wg mnie są VoodooPS2 - może dla tego że jak masz markowy touchpad, to najczęściej jesteś w stanie uruchomić multitouch.
Wysłany: 2010-03-05, 00:44
juz sie za to wzielismy, sam zaproponowalem walke od zera - potrzebuje dużo ćwiczyć najwieksze obawy mam do ALC888S - obczajam moje dumpy i patrze jak zrobić audio. Mam jeszcze jakieś tutki ALC885/888/889
Zaczne w sobote do jutro mnie nie ma, kolega juz sciagnal ubuntu 9.04 i wie co i jak dalej ma robić
najwieksze obawy mam do ALC888S - obczajam moje dumpy i patrze jak zrobić audio.
E, to pikuś... ALC888 = ALC1200 - masz to samo na swojej P5Q co ja na P7P55.
Wystarczy mi dump i na 99% odpalimy ten kodek "na bogato". A jak masz ochotę poćwiczyć, to zapraszam na IRC'a - podrzucę ci materiałów do nauki i parę trików które odkryłem sam i zastosowałem ostatnio w moich wersjach ALC882 i ALC1200.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-05, 01:26
Kod:
Pliki wgrywałem z odpalonego instalatora OSX bo system nie bootuje. Ciągle zatrzymuje się na
Tak jak pisałem wyżej - tego typu zmiany trzeba robić po jednej i sprawdzać co się dzieje. Bo tak to szukanie igły...
oswaldini napisał/a:
poprawke do USBEHCI dodalem do com.apple.boot.plist.
Najwyraźniej coś nie działa. Raczej nie powinno to blokować startu systemu... Ale przy zmianach w wprowadzonych "hurtowo" nie wiemy tego na pewno.
Może być tak, że poprawka z Chameleona nie działa, a może być tak, że to DSDT jest nie końca takiej jak powinno (jednak bezpieczniej zrobić sobie dumpa i poprawki od zera).
Aha - czy zostało sprawdzone, że ona jest na pewno potrzebna?
oswaldini napisał/a:
OK własnie odpisał mi jeden uzytkownik tegoż lapka i oni uzyskiwali PM z VoodooPowerMini.
No to na razie zostawiłbym NullCPU... dodał VoodooPowerMini i postarał się najpierw rozwiązać wszystkie inne sprawy. A do PM wrócić ewentualnie później.
Także z poprawki DSDT dot SATA bym zrezygnował na rzecz AHCIPortInjectora - bezpieczniejsze, a żadnych innych różnic poza tym, że ten kext jest w /Extra, naprawdę nie ma.
Wysłany: 2010-03-05, 09:06
314TeR napisał/a:
E, to pikuś... ALC888 = ALC1200 - masz to samo na swojej P5Q co ja na P7P55.
Wystarczy mi dump i na 99% odpalimy ten kodek "na bogato". A jak masz ochotę poćwiczyć, to zapraszam na IRC'a - podrzucę ci materiałów do nauki i parę trików które odkryłem sam i zastosowałem ostatnio w moich wersjach ALC882 i ALC1200.
Wysłany: 2010-03-05, 14:29
skonczylem zajecia wczesniej niz myslalem i mam czas do 15:30 wiec za godzinke sie już cos zrobi, zjem sobie jeszcze cos na syzbko. Jak nie zdaze dokoncze w sobote i podesle !
Ok, jak dla mnie nie ma problemu Sam zaraz zabieram się za czyszczenie dysku, tak więc skorzystam z okazji że jestem na Ubuntu i zrobię kopię obrazów Snow Leoparda. Kopiowanie z Peceta to mordęga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.