Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Distro Snow Leoparda
CiastekPL 

Wysłany: 2010-07-31, 15:24   Distro Snow Leoparda

Jakie distro snow leoparda polecacie?

1. Symbol modelu laptopa/płyty głównej - Samsung R530/R730
2. Intel Core 2 Duo T6600 obsługuje SSE2 i SSE3 i SSE4
3. Chipset i mostki z tego co pamiętam Intel P coś tam.
4. Grafika: Nvidia 310m
5. Jaki jest kodek audio = Realtek HD, czyli pewnie któryś z tych AC
6 WIFI= AtherOS
7. Napędy = Sata
8. Mysz = Touchpad, klawiatura nie wiem czy usb/ ps2 nie mam jak sprawdzić.

Tylko tyle mogę podać, ponieważ chwilowo tak jakby nie mam systemu (UBUNTU).

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2010-07-31, 15:52   

CiastekPL napisał/a:
3. Chipset i mostki z tego co pamiętam Intel P coś tam
5. Jaki jest kodek audio = Realtek HD, czyli pewnie któryś z tych AC
6 WIFI= AtherOS

Czy Ty sobie z nas kpisz? Zdajesz sobie sprawe z tego ze dokłądne określenie sprzetu to podstawowa i najważniejsza sprawa ?

Pod ubuntu mozesz wykonac dump w terminalu: patrz mój tutek o DSDT !

sudo su
dmesg >dmesg.txt
lspci -nnvv >lspci.txt

Lub HARDINFO
Kod:
http://hardinfo.berlios.de/HomePage

http://forum.osx86.org.pl...zetu-vt2415.htm

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

CiastekPL 

Wysłany: 2010-07-31, 16:12   

1. Symbol modelu laptopa/płyty głównej: R530/R570
2. Jaki jest procesor, czy obsługuje instrukcje SSE2, SSE3: Procesor Intel Core 2 Duo T6600, obsługuje MMX, SSE (1,2,3,3S,4.1), EM64T
3. Jaki jest mostek południowy (czyli chipset odpowiedzialny za obsługę napędów HDD i DVD): Mostek południowy Intela z rodziny ICH9 82801IM, Chipset: PM45
4. Jaki jest dodatkowy kontroler napędów: Brak
5. Jaka jest karta graficzna: Nvidia GeForce 310m
6. Jaki jest kodek audio: Realtek ALC269
7. Jaka jest karta sieciowa: Marvell 88E8040 PCI
8. Jaka jest karta wifi: Atheros AR9285
9. Czy napędy są podłączone przez interface SATA czy IDE i jak wygląda układ partycji na dysku docelowym: Napędy podłączone na Sata. Układ partycji chyba nie potrzebny, ponieważ dla osx'a chciałbym wykorzystać cały dysk twardy.
10. Czy klawiaturę/mysz mamy podłączone przez USB czy PS2: Niestety nie mogę znaleźć informacji co do tego punktu. Na tym forum czytałem że 99% laptopów posiada klawiaturę PS2 więc i w tym przypadku prawdopodobnie tak jest.

Przepraszam że do tematu podszedłem w ten, a nie inny sposób. Jaką dystrybucję polecacie do tego sprzętu (nie koniecznie snow-leo)? Skąd ją pobrać? Skąd wziąć odpowiednie kexty oraz jak je zainstalować? Płyta DVD+ czy DVD-? Jaka prędkość nagrywania? Jaki program do nagrania?

Dziękuje pozdrawiam. Liczę na waszą pomoc :)

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2010-07-31, 22:42   

Zacznij od iAtkosa S3. Wybierz tylko:

Chameleon V2 RC5
/Extra Directory
fakesmc
disabler
Intel AHCI - jeżeli w biosie nie da sie ustawić trybu AHCI dla dysków
Voodoo PS2

Grafika, Lan, WiFi i Audio załatw dopiero jak uda sie wystartować system

Ew doinstalować:
RTC - jeżeli bedzie problem z restartem biosu
EVO Reboot - jeżeli bedzie problem z shutdownem i restartem

Ja wypapalem SL na różnych DVD, zawsze z najmniejszą predkoscią. Retail -> SKLEP, Distro - torrenty. Zródeł nie podamy bo to nie forum wazerowe ! Zapoznaj się z regulaminem.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

CiastekPL 

Wysłany: 2010-07-31, 23:36   

Niestety iAtkosa S3 nie zainstaluje w żaden sposób. Ciągle jest błąd Sam Multimedia :(
Jest to wina pobranego obrazu. No chyba nie możliwe jest że 5 płyt nagranych w różnych prędkościach, różnymi programami na 2 różnych laptopach były źle nagrane z mojej winy :shock: .

Pobieram teraz iDeneb v 1.6. Leopard 10.5.8 lite. Co o niej sądzicie? Związku z tym że jutro jest niedziela, będę musiał podjechać do jakiegoś centrum handlowego żeby skombinować płyty.

PS. Czy na hackintoshu da się zainstalować steam?

EDIT:

Jednak zostawił bym sobie Windowsa XP jako system do gier. Czy jeżeli skonfiguruje partycję w taki sposób iDeneb rozpozna tą na której chciałbym go zainstalować i nie będzie żadnych problemów?

dev/sda1: Dysk C: 100GB NTFS - Partycja podstawowa.
dev/sda2: Dysk D: 100GB NTFS - Partycja podstawowa.
dev/sda3: Partycja pod osx'a: 300GB FAT32 - Partycja podstawowa.

Dwie pierwsze dla XP, ostatnia dla maczka :) Tak jak wspomniałeś Chameleon V2 RC5 posłuży mi jako wybór systemu tak?

[ Dodano: 2010-08-01, 17:24 ]
Bez jaj :-? ... Nagrałem iDeneb i ciągle mam błąd SAM MULTIMEDIA ERROR. Zdjęcia na różnych ustawieniach biosu z różnymi komendami (np. -v -f -x cpus=1).

Kod:
http://www.megaupload.com/?d=N487CIKM

Jakieś pomysły?

[ Dodano: 2010-08-01, 17:42 ]
Załączam wam moją podstawową konfigurację Biosu (default settings):

Intel (R) SpeedStep (TM) [ENABLED]
Legacy OS Boot [ENABLED]
Legacy USB Support [ENABLED]
Large Disk Access Mode [DOS]

ACHI Mode Control [AUTO]
Execute Disable Bit [DISABLED]
Internal Lan [Enabled]
Touchpad Mouse [ENABLED]
Touchpad LED [AUTO]
CPU Power Saving Mode [ENABLED]
FAN Silent Mode [AUTO]
USB S3 Wake-UP [DISABLED]
Battery Life Cycle Extenson [DISABLED]

Pozycje Bootowania:

1. DVD
2. HDD

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-08-01, 18:31   

Sprawdź sumę kontrolną MD5 obrazu... jeśli się zgadza, to masz padnięty napęd DVD.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2010-08-01, 18:33   

ACHI Mode Control [AUTO] powinno byc AHCI
Execute Disable Bit [DISABLED] powinno być ENABLED

Na fotki nie patrzylem. Nie mam sily :]

CiastekPL 

Wysłany: 2010-08-01, 18:39   

314TeR napisał/a:
Sprawdź sumę kontrolną MD5 obrazu... jeśli się zgadza, to masz padnięty napęd DVD.

Oho, to jest ciekawe :) Jak to sprawdzić?
Raczej napęd (odczyt) jest w porządku. Windowsa i Ubuntu mogę zainstalować z płyty. Jeśli chodzi o nagrywanie to nagrywam raz z peceta, raz z lapka asusa ;) Nie z tego. Na tym czymś nie umiem (a reguły jakiś error podczas nagrywania).

oswaldini napisał/a:
ACHI Mode Control [AUTO] powinno byc AHCI
Execute Disable Bit [DISABLED] powinno być ENABLED

Na fotki nie patrzylem. Nie mam sily :]

Ok będę to ustawiał.

[ Dodano: 2010-08-01, 20:42 ]
Instalacja z włączonymi funkcjami w biosie tak jak podał mi oswaldini przebiega tak samo. SAM MULTIMEDIA ERROR... Ściągnięty obraz ISO ma tą samą wartość md5 co w pliku z informacją. Nie mam już pojęcia co robić :evil:

[ Dodano: 2010-08-01, 22:15 ]
Trochę poczytałem o tym sam multimedia error i w większości przypadków problem leżał po stronie napędu DVD. Mój napęd DVD na pewno jest sprawny tyle że mac os go nie nie jest kompatybilny z oesem. Związku z tym że to laptop to nie mam jak tego napędu wymienić. Czyli nie mam szans na zainstalowanie oesa?

aplauz 
gsm*wizard

Wysłany: 2010-08-01, 22:28   

CiastekPL napisał/a:
Czyli nie mam szans na zainstalowanie oesa?

Masz szanse. Ale jak nie przeczytasz w końcu FAQ, to podejrzewam że moderator zrobi Ci niebawem wylot na zbity ..... no domyśl się na co. Początki bywają trudne, więc się nie zrażaj, tylko zabieraj do lektury.
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-08-01, 22:56   

CiastekPL, Nie ma szansy abyś miał ten komunikat:
CiastekPL napisał/a:
SAM MULTIMEDIA ERROR

Jeśli nie masz uszkodzonego czytnika lub uszkodzonej/źle nagranej płyty.
CiastekPL napisał/a:
Windowsa i Ubuntu mogę zainstalować z płyty.

Jakiej płyty... DVD czy CD... Padanie czytnika najczęściej objawia się właśnie w ten sposób, najpierw są problemy z czytaniem płyt DVD, potem przestaje je czytać w ogóle, ale co ciekawe CD są czytane cały czas, aż nadchodzi moment że i CD przestaje.

Jak sam napisałeś - suma MD5 się zgadza, to obraz ISO jest OK. Więc reszta Ci zostaje po stronie, czytnik, płyta, nagrywarka... "Niekompatybilność" możesz wykluczyć, to się nie zdarza.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

CiastekPL 

Wysłany: 2010-08-02, 00:02   

aplauz napisał/a:
CiastekPL napisał/a:
Czyli nie mam szans na zainstalowanie oesa?

Masz szanse. Ale jak nie przeczytasz w końcu FAQ, to podejrzewam że moderator zrobi Ci niebawem wylot na zbity ..... no domyśl się na co. Początki bywają trudne, więc się nie zrażaj, tylko zabieraj do lektury.

Yhym, zaraz biorę się do lektury!

314TeR napisał/a:
CiastekPL, Nie ma szansy abyś miał ten komunikat:
CiastekPL napisał/a:
SAM MULTIMEDIA ERROR

Jeśli nie masz uszkodzonego czytnika lub uszkodzonej/źle nagranej płyty.
CiastekPL napisał/a:
Windowsa i Ubuntu mogę zainstalować z płyty.

Jakiej płyty... DVD czy CD... Padanie czytnika najczęściej objawia się właśnie w ten sposób, najpierw są problemy z czytaniem płyt DVD, potem przestaje je czytać w ogóle, ale co ciekawe CD są czytane cały czas, aż nadchodzi moment że i CD przestaje.

Jak sam napisałeś - suma MD5 się zgadza, to obraz ISO jest OK. Więc reszta Ci zostaje po stronie, czytnik, płyta, nagrywarka... "Niekompatybilność" możesz wykluczyć, to się nie zdarza.

Kurcze wiesz że możesz mieć rację. Ostatnio miałem też dziwne objawy typu:

-Przy bootowaniu jakiegokolwiek systemu komputer załapywał zwiechę, reset i dopiero za drugim razem załapywało. Ubuntu oraz Windows XP są na CD więc się zainstalowały. Windows 7 jest raczej na DVD też się zainstalował, lecz tak jak mówiłem dopiero za drugim razem. Obrazów iso też nie mogę nagrywać na tym lapku bo w jakieś połowie lub końcu procesu wywala błąd. Jeżeli DVD zaczyna się psuć mam zamiar przyśpieszyć ten proces codziennie instalując po parę gier DVD, kopiował pliki itd. Żebym miał podstawę oddania na gwarancję. Dziękuje wszystkim bardzo mi pomogliście. Jak już napęd się zepsuje i dostane z powrotem w 100% sprawnego lapka, pierwsze co zrobię to zainstaluje osx'a, a potem podzielę się z wami moimi wrażeniami. Pozdrawiam. Wszyscy dostają "pomógł".

[ Dodano: 2010-08-03, 12:33 ]
Hmm... Potestowałem napęd i muszę powiedzieć że chodzi przyzwoicie. Z ciekawości wrzuciłem płytki do innego sprzętu i co? Sam multimedia ERROR! :O
Dzisiaj śmignę do kumpla i spróbuję nagrać płytę na jego sprzęcie :mrgreen:

[ Dodano: 2010-08-03, 17:20 ]
Ehh no naprawdę poddaje się 0_0 Nagrałem płytę u kolegi z prędkością 2.4x i dalej mam SAM MULTIMEDIA ERROR. Obraz ISO nie może być zły ponieważ jego md5 zgadza się z oryginalnym. Więc co ja mam robić?... Naprawdę to wina płyt? Około 13 płyt 3 różnych marek wypalanych różnymi programami na różnym sprzęcie z różnymi prędkościami mogą być złe?!... Jedyne co mi pozostaje jeszcze wypróbować to płyta DVD-R ;) . Ale jak to nie zadziała to się po prostu po ludzku poddaję :evil:

aplauz 
gsm*wizard

Wysłany: 2010-08-04, 13:25   

Wygląda to na padnięty napęd:
1) Wymiana napędu
2) Skorzystanie z napędu ze stacjonarnego komputera + kieszeń na dysk twardy i podłączenie tego pod USB
3) Instalacja z pendrive, ale do tego będzie potrzebny ktoś, kto ma już zainstalowanego MacOSX. Opis masz w dziale FAQ.

Możesz też spróbować zmienić BIOS płyty głównej na inną wersję (niekoniecznie najnowszą), lub firmware napędu. Niektóre napędy niepoprawnie współpracują z OSX.
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!

CiastekPL 

Wysłany: 2010-08-04, 14:08   

:?: Hmmm, nie mój napęd nie może być padnięty! :) Eksploatuje go ostatnio dość często i jeszcze żadnych problemów (poza tych z OSX) nie miałem ;) . Płyty nie działają również na moim komputerze stacjonarnym więc na bank jest to wina płyt.

Cóż spróbuję raz jeszcze pobrać te obrazy ISO

[ Dodano: 2010-08-04, 14:40 ]
Właśnie dostałem kopa w twarz od mojego komputera stacjonarnego :shock:
Owszem też raz pojawia się napis SAM MULTIMEDIA ale jak się trochę poczeka dochodzi do okna instalacji! :O Czyli jednak oes nie współpracuje z moim laptopem! :-(

[ Dodano: 2010-08-05, 08:16 ]
aplauz napisał/a:
Wygląda to na padnięty napęd:
1) Wymiana napędu
2) Skorzystanie z napędu ze stacjonarnego komputera + kieszeń na dysk twardy i podłączenie tego pod USB
3) Instalacja z pendrive, ale do tego będzie potrzebny ktoś, kto ma już zainstalowanego MacOSX. Opis masz w dziale FAQ.

Możesz też spróbować zmienić BIOS płyty głównej na inną wersję (niekoniecznie najnowszą), lub firmware napędu. Niektóre napędy niepoprawnie współpracują z OSX.

Dzięki stary! Udało mi się zainstalować iAtkos s3 v2 za pomocą metody podanej w punkcie 2 ;) . Przypomniałem sobie że kiedyś w ten sposób podłączałem stary dysk 3,5 cala do komputera jako "przenośny". Ustawiłem w biosie żeby jako pierwszy bootował z "USB CD" i poszło! Instalacja trwała jakieś 15-20 minut ;)

[ Dodano: 2010-08-05, 16:10 ]
[quote="oswaldini" Ew doinstalować:
RTC - jeżeli bedzie problem z restartem biosu
EVO Reboot - jeżeli bedzie problem z shutdownem i restartem/quote]

Ehh, no dobra wszystko fajnie ale po zaznaczeniu tych opcji mój laptop nie daje się wyłączyć/wylogować/zresetować. Jak wyłącze przez guzik power cały sysytem się psuje (nie wczytuje). Spróbuję niedługo zainstalować bez tych opcji.
Jest jeszcze jeden, a nawet parę problemów.

1. Mikrofon jest włączony cały czas, a dźwięk który zbiera przechodzi od razu na głośniki... Pomoże ktoś znaleźć kexty do Realtek ALC269?
2. Słaba wydajność (to wina niezainstalowanych sterowników grafiki). Pomoże ktoś znaleźć kexty nvidi geforce 310m?
3. No i najważniejsze to że nie mogę wyłączyć systemu!
4. Pomoże ktoś znaleźć kexty do wcześniej wymienionej karty wifi atheros?
5. Czy mogę pobierać aktualizacje, który wyświetla mi system?

Odpowiedz do tematu