Ja1012 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sie 2010 Posty: 42
Wysłany: 2010-08-16, 11:53 Dualboot problem.
Witam,
wiem że temat ten był porszuany 100razy, jednak nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Próbowałem zastaosować się do "Dualboot by gadowsk", jednak nie rozumiem ostatnich 3 punktów, mianowicie:
Posiadam 3 dyski twarde, A, B i C. Na dysku A mam win xp, na B win7 a na C osx Leo 10.5.7. Problem polega na tym że jeżeli chcę pracować na na osx to przyczepiam kabel saty do dysku. Chciałbym zrobić tak by w przyszłości istniałaby możliwość wyboru w Chameleonie czy chcę pracować pod Win7 czy OSX (pomijam XP bo chcę z niego zrezygnować na rzecz 7).
Teraz moje pytanie, czy da się to zrobić bez formatowania dysków - dodam że w GParcie jak flagowałem poszczególne dyski, jednak nie potrafię "naprawić bootloader'a", nie mam pojęcia jak to zrobić.
A co do systemu to iDeneb 10.5.7, Chameleon RC4, płyta głowna Gigabyte - orginalne jądro systemowe.
Proszę o pomoc, mam nadzieję że komuś nie będzie szkoda tej krótkiej chwili by mi pomóc.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3690 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-16, 12:07
1. odpinasz wszystkie dyski zostawiasz tylko ten z OS Xem na SATA1
2. instalujesz chameleona najlepiej v2 RC5 (nie trzeba zmieniac aktywnej partycji)
3. wylaczasz kompa i podpinasz wszystkie dyski
4. cieszysz sie wyborem systemu operacyjnego na starcie
Wysłany: 2010-08-16, 12:31
Witam,
dzięki za pomoc, ale nie działa.
Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, niestety jest dokładnie tak samo jak wcześniej - po wyborze windowsa pojawia się czarny ekran z mrugającym w lewym górnym rogu pokreślnikiem. Działo się tak 3 miesiące temu pod XP jak i teraz pod Win7.
Wysłany: 2010-08-16, 14:20
Po 1 - Chameleona instalowałem na odłączonych pozostałych dyskach.
Po 2 - Jak już wcześniej pisłem nie potrafię naprawić bootloadera. Jak już odpaliłem instalator windowsa, wybrałem "Napraw komputer" to:
a) kiedy miałem ustawiony na master dysk z OSX wyrzucał komunikat że system na cd jest nie zgodny z tym na hdd,
b) obecnie - jak już zamieniłem dyski i masterem jest dysk w Windowsem to konsola Napraw Komputer jest dostępna, jednak nie wykrywa systemu, przez co nie ma go na liście :( Obecie staram się to rozgryźć.
PS> Zamiana dysków nic nie dala jeśli chodzi o Chameleona
EDIT:
Dodam że właśnie spróbowałem oflagować dysk z windowsem w programie GParted (gdyż wcześiej nie mial zaznaczenia boot), następnie spróbowałem naprawić bootloadera. Niestety, także teraz nie widzi systemu, a po uruchomieniu ponownym i tak nie staje na nogach.
Uruchom Windows w trybie "Konsoli odzyskiwania" i wpisz komendy:
fixmbr
fixboot
Zrestartuj komputer. Najlepiej to zrobić z odłączonymi pozostałymi dyskami.
_________________ MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!
Wysłany: 2010-08-16, 16:23
Szkoda że nie pomaga, mianowicie pokazuje wam zdjęcia - główny problem wywodzi się pewnie z tego że nie widzi systemu i tak jakby nie wie co naprawiać ;/
EDIT: ogarnąłem jak to uruchomić - bootrec.exe/fixmbr
a fixboota coś nie widzi... "nie można odnaleźć elementu"
Nie daje rady, mam już tego serdeczie dość... ;/
Co więcej na nie grzebanym win XP Chameleon co prawda przechodzi dalej po wyborze win XP ale na dualbocie od XP restartuje komputer...b
[ Dodano: 2010-08-16, 19:03 ]
JUPIE!!!
Win 7 niezależnie stoi. Błąd który popełniałem polegał na tym, że konsole odzyskiwania uruchamiałem z płyty win7 a nie z dysku. Uruchamiając PC z 2 dyskami windowsowymi czekałem na dualboot'a z wyborem windy, następnie najechałem na Windows 7 i wduszając F8 doszedłem do bardziej rozbudowanych opcji do wyboru jak np "Napraw komputer". Tak fixmbr fixboot i juz. Zaraz sprawdzimy czy zadziała pod chameleonem - pewnie nie ;/
[ Dodano: 2010-08-16, 19:39 ]
W zasadzie wróciłem do punktu wyjścia. Chameleon v2 RC5pre8 R60 nie pomógł, windows nadal nie startuje - chociaż na nowo zaczął działać. Jakieś propozycję?
EDIT:
Usunałem zdjęcia bo juz są niepotrzebne. Korzystając z czasu i forum spróbowałem tej o to możliwości:
diskpart
list Disk
select Disk X -----za X
list partition
select Partition X ------za X
Active
exit
Niestety, pojawił się bład:
"Bład usługi dysków wirtualnych:
typ okreslonej partycji jest nieprawidłowy dla tej operacji"
Dodam że diskpart napisał mi że partycja z win7 to partycja o typie Logicznym.
PS. Widze że skończyły się wam pomysły :(
[ Dodano: 2010-08-19, 15:01 ]
Jakieś nowe propozycje, pomocy?
Wysłany: 2010-08-28, 10:50
Tutaj są dyski z Windowsami. Disk 1 to XP, Disk 2 to win7. Dysk z OSX jest odłączony bo bym nic nie włączył.
Wszystkie dyski to sata.
Disk1 jest pod slotem 0 (czyli wychodzi na to że master)
Disk2 jest pod slotem 1 (czyli slave)
Disk3 <osx> podmieniam z Diskiem2 czyli ze slavem.
Jak podmieniłem na odwrót swego czasu to też nie chciał ruszyć.
Wysłany: 2010-08-30, 11:18
Hmmm, poczytałem i wydaje mi się jednak że ja mam same partycje podstawowe a nie rozszerzone.
Hmm, win7 jest na partycji logicznej, czyli na typie partycji rozszerzonej, trzebaby typ partycji zmienić, chyba.
EDIT:
K**** mać! Jakaś dziwna vixa jest z tym kompem :|
Zmieniłem partycję na podstawową, i zacząłem sprawdzać. Nadal nic się nie działo, postanowiłem sprawdzić czy 7 się włącza, i:
a) 7 startuje z bootloadera w którym mogę wybrać pomiędzy starszym systemem Windows a win7 (bootloader jest na dysku z Xp) (Z ODPIETYM OSX)
b) 7 nie startyje kiedy dysk jest podłączony SOLO do PC, nawet po naprawie bootloadera staje po "tabelce"
c) Z chameleona kiedy mam podłączony win XP startuje ten bootloader z mozliwością wyboru pomiędzy Xp i 7 ale:
- przy wyborze XP restartuje kompa
- przy wyborze 7 startuje 7
Jakieś propozycję, nie wiem co miałbym zrobić, przeinstalować 7, bo już nie ogarniam i nie rozumiem nic. Dyski żyją własnym życiem...
Arek
Ostatnio zmieniony przez Ja1012 2010-08-30, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Wszystkie partycje wewnątrz jasnoniebieskiego prostokąta są rozszerzone. Jedyną nierozszerzoną partycją u Ciebie, to partycja C na dysku nr1.
[ Dodano: 2010-08-30, 12:22 ]
Ja1012 napisał/a:
win7 jest na partycji logicznej, czyli na typie partycji rozszerzonej
Trochę to masło maślane . Partycja jest albo logiczna, albo rozszerzona.
Partycje rozszerzone są widoczne i możliwe do stosowania jedynie dla systemów z rodziny Windows, dlatego też ani OSX ani Chameleon nie poradzi sobie z nimi.
_________________ MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!
Precyzyjnie mówiąc w systemie partycji mbr (inaczej zwanej dos), partycje mogą być tylko podstawowe i + jedna rozszerzona - łącznie nie więcej niż cztery. Aby obejść to ograniczenie stworzono partycję rozszerzoną i na niej można tworzyć dysk logiczny.
OS X jest przystosowany do pracy z systemem partycji GPT, a tam występują tylko partycje podstawowe, za to może ich być zdecydowanie więcej niż w mbr.
Wysłany: 2010-08-30, 13:28
**** mać! Jakaś dziwna vixa jest z tym kompem :|
Zmieniłem partycję na podstawową, i zacząłem sprawdzać. Nadal nic się nie działo, postanowiłem sprawdzić czy 7 się włącza, i:
a) 7 startuje z bootloadera w którym mogę wybrać pomiędzy starszym systemem Windows a win7 (bootloader jest na dysku z Xp) (Z ODPIETYM OSX)
b) 7 nie startyje kiedy dysk jest podłączony SOLO do PC, nawet po naprawie bootloadera staje po "tabelce"
c) Z chameleona kiedy mam podłączony win XP startuje ten bootloader z mozliwością wyboru pomiędzy Xp i 7 ale:
- przy wyborze XP restartuje kompa
- przy wyborze 7 startuje 7
Jakieś propozycję, nie wiem co miałbym zrobić, przeinstalować 7, bo już nie ogarniam i nie rozumiem nic. Dyski żyją własnym życiem...
Arek
To przekopiowałem bo widze że mi odpisaliście, sądzicie że powinienem zmienić WSZYSTKIE partycje bezwzględu na to czy jest na nich system czy nie na primary?
Na zdjęciu jak jest na tych "vixach".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.