No nie.........
Dlaczego nie było takich poradników jak sam zaczynałem zabawę w te klocki?
To dobrze, że są jeszcze tacy, którzy potrafią i którym się chce.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-16, 10:24
Dziękuję wszystkim za miłe słowa!
herkules napisał/a:
u mnie nie ruszyło z folderem o nazwie KextStore tylko tradycynie Extensions
Jakbyś opisał dokładniej?
Może coś nie do końca udało Ci się utworzenie mkex'a?
Jak jest mkext, to Chameleon ładuje kexty z tego pliku. Jak nie ma to ładuje z folderu Extensions. Gdy jest i jedno i drugie, to istnieje obawa konfliktów - stąd inna nazwa.
Niektóre kexty (np. u mnie SleepEnabler) nie chcą działać ładowane pojdedyńczo, a działają gdy zrobi się mkext'a. Dlatego warto to zrobić.
dzięki bardzo za stworzenie poradnika instalacji Snow Leopard na x86!
Właśnie (już drugi dzień :( ) siedzę i staram się zainstalować ... niestety mam problem, z którym nie umiem sobie poradzić (a w google też nie ma za wielu wyników) więc pozwoliłem sobie napisać do Ciebie.
W kroku 5. Extra.
komenda
Kod:
kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore
zwraca błąd
Kod:
kernel extension /Volumes/dysk/Extra/KextStore/AHCPIPortInjection.kext is not auhentic (check ownership and permissions); skipping it and any plugins
i niestety tak z wszystkimi extensionami :(.
Czy mógłbym prosić Ciebie o pomoc, jak rozwiązać ten problem?
Jeśli zamiast "root wheel" masz "unknown" lub cokolwiek innego, to możliwości są dwie:
- Nie doczytałeś do końca pkt.2 i masz wyłączone uprawnienia na dysku.
- Coś źle wpisałeś nadając uprawnienia w Terminalu. Może literówka typu 775 zamiast 755?
Miałem ten sam problem. Rozwiązanie :
Nadanie właściciela (chown) i CHMOD'a 755 na /Extra/KextStore.
Ew. jak to nie pomoże to pozostaje nadawanie dla wszystkich kextów O.o
Pozdrawiam.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-17, 17:15
Aby trochę uporzątkować sprawę, oddzieliłem dyskusję od samego poradnika.
Jak widzę najczęstszym błędem jest sprawa włączenia uprawnień na dysku. Dodałem więc czerwone "UWAGA" przy sprawie włącznia uprawnień w punkcie 2. Ogólnie namawiam do uważnego czytania - wszystkie kroki są ważne i trzeba je dokładnie wykonać, żeby się wszystko udało.
Do poradnika dołączyłem drugi post z linkami do BootCD i wskazówkami, co do instalacji przy jego pomocy. Jak będę miał dłuższą chiwlę, to go trochę podrasuję
1) Essentials (Power Management, SMC). U mnie sprawdziły się: NullCPUPowerManagement.kext, fakesmc.kext. Powinny one zadziałać na większości płyt głównych z chipsetami Intela od ICH7 w górę:
Dotyczy
Kod:
Snow 10.6.2 z Apple Retail DVD w 15-30 minut by rzooff
Prosze o ,,doprecyzowanie,, czy powinny one dzialac wlacznie z ICH7 czy tylko ,,w gore,,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.