Wysłany: 2010-03-11, 12:22 Gigabyte x58a-ud3r - Instalacja Snow Leo 10.6
Otóż chodzi o instalacje Leo Snowa z retaila (jest to kopia ponieważ oryginału jeszcze nie posiadam aczkolwiek zaopatrzę się w najbliższej przyszłości). Chodzi oto iż czy jest możliwość (ewentualnie jak) zainstalować leoparda na PC kiedy nie posiada się chodzącego Macintosha. Ponieważ poradniki odnośnie instalacji które znalazłem w FAQ wymagają chodzącego systemu. Jak można było by zainstalować go? Ewentualnie zgrać iso i przerobić. Nie wiem jakie są możliwości ponieważ jeszcze nie jestem tak głęboko w temacie. Po problemach z iDenebem ściągnąłem iAKTOSa v7 jak rzooff poradził w jednym z tematów odnośnie i7. Lecz zaraz po odpaleniu instalacji komp się resetuje a nie posiadam zintegrowanej karty graficznej, żeby z niej spróbować odpalić jak przeczytałem w innym artykule. Próbowałem z rożnymi ustawieniami w biosie aczkolwiek na żadnej konfiguracji nie chciało działać (chodzi głównie o ahci itp). Tak do końca nie zależy mi na konkretnej distro lub wersji Leo aczkolwiek ważne by wersja ta była 10.5.8 +, ponieważ od tej wersji Logic Studio 9 będzie chodzić a na nim mi zależy. Dotychczas miałem zainstalowanego Tigera na VMware lecz z tego rozwiązania nie byłem zadowolony. Co polecicie? Jakie możliwości? Zależy mi na tym żeby zainstalować niezależny system w wersji 10.5.8
Moje zestawienie sprzętowe to:
Procesor: i7-920 Lga 1366 (obsluga SSE3)
Motherboard: Gigabyte x58a-ud3r
Chipsety: Mostek północny: Intel X58 Express Mostek poludniowy: Intel ICH10R
Karta Dzwiekowa (zintegrowana): Realtek ALC889
Karta Sieciowa (zintegrowana): RTL8111D
Dysk SATA: 2 partycje Mac na podstawowej
Karta graficzna: GeForce 9500 GT (PCI-e)
Jeżeli coś napisałem niezrozumiale lub pominąłem jakieś ważne szczegóły to dopisze co będzie potrzebne.
Ok dzieki za pomoc własnie zainstalowalem tego distro i chodzi. Doinstalowalem kext do karty sieciowej i net juz chodzi teraz mam jedynie problem z karta dzwiekowa poniewaz probowalem zainstalowac voodoohda lecz dalej karta muzyczna cos niechce odpalic.
Nie wrzucalem Poprostu wyskoczyl blad ale juz sobie z nim poradzilem i wszystko chodzi jak nalezy.
Teraz krok dalej sprawdzilem i Logic wymaga wersji 10.5.7 lecz teraz mam inny problem przy instalacji Logica wyskakuje mi taki oto blad:
Alert
Logic Studio Installer requires that your system have a Quartz Extreme capable video card.
Logic Studio Installer recommends that your system have 64 MB of VRAM; this system has only 0 MB of VRAM
Czym moze byc to spowodowane i jak mozna temu zapobiedz. Wydaje mi sie ze moga tu miec cos wspolnego kexty do grafiki lecz to tylko przypuszczenia z mojej strony. Bylby mi ktos w stanie poweidziec cos na ten temat? Pomoc rozwiazac ten problem? Z gory dziekuje
Po restarcie już powinieneś mieć QE/CI i znacznie więcej VRAM.
A jak będziesz instalował Snow'a i Chameleona 2, to wystarczy dodać wpis dot. enablera do com.apple.Boot.plist.
Jeśli jeszcze się nie rozgościłeś na Mac OS, to możesz spróbować Update'u przez Combo Update 10.5.8 -> jest na stronie Apple.
Albo troszkę ostrożniej, zmienić tylko nr wersji -> terminal:
Niestety instalacja nic nie dala ;/ Jest mozliwosc ze nie czyta tego bo zainstalowalem juz cos do grafiki z plyty z distro i teraz to robi ze tak powiem konflikt? Lub czy jest jakis inny sposob na zrobienie tego?
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-12, 13:14
Poszukaj OpenHaltRestart.kext, powinno pomóc - tylko wersję dla Leo, bo teraz pewnie łatwiej trafić na tą dla Snow'a.
A jak już się nacieszysz Leonem, to poczytaj o instalacji Snow'a.
niestety dlaej niedziala mimo instalacji tego kexta nic nie pomoglo przy najblizszej okazji podesle foto screena przy wylaczaniu. Jest taak jakby sie wylaczal znika myszka itp wyskakuje tak jak linijka komend zakonczona z darwin x86 i stoi w tym miejscu. Przynajbklizszej okazji zalacze foto co dokladnie pisze.
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-13, 15:19
Może coś jest z USB nie halo, ale to dziwne przy ICH10R nie powinno tak być...
Użyj jeszcze DSDTPatcherGUI - a otrzymany plik dsdt.aml załącz do postu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.