Wysłany: 2010-08-15, 11:45 HP Pavilion DV6610ew- wieczny problem.
Witam serdecznie. Specyfikacje mojego laptopa:
AMD Athlon 64 X2 TK55 Mobile Technology
4GB DDR2
Karta graficzna (model) nVidia GeForce 7150M (DirectX9, SM 3.0, PureVideo)
Chipset nForce
Dysk 160GB (SATA)
Problem mam z "still waiting for root device"
Przeczytałem temat na tym forum związany z tym błędem, jednak nie rozwiązałem go. Brak jakichkolwiek opcji w BIOSIE :(
Próbowałem kilka wersji iDeneb- "still waiting for root device" (bawiłem się z cpus=1, cpus=2 -x, 0f, idlehalt=0 itd. )
iAtkos- to samo.
Jednak z iPC jest trochę inaczej. Bootuje prawidłowo do instalatora ( z idlehalt=0 ), jednak nie można sformatować dysku (disk utitly widzi partycje, jednak nie może ich zamontować, sformatować itd. )
Próbowałem instalować z maszyny wirtualnej na dysk fizyczny- wywala still waiting for (...) po instalacji.
Bardzo prosiłbym o pomoc. Moża dodać jakiś kext do obrazu płyty?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-15, 12:32
Pewnie probujesz sformatowac w instalatorze OSX partycje NTFS na HFS+ a tak sie nie da. Partycja musi byc w FAT aby dalo sie ja przeformatowac na HFS+ (Mac OS X Journaled)
Witaj,
Także instalowałem Maca na HP Pavilione, ale innym modelu (info w stopce) i także nie miałem wymaganych opcji w BIOSIE. Nie przejąłem się tym i instalowałem system przy pomocy iBoot Supported. Chociaż w Twoim wypadku lepszy byłby chyba iBoot Nvidia.
Link do tutoriala z którego korzystałem i w moim wypadku okazał się skuteczny:
Próbowałem instalować z maszyny wirtualnej na dysk fizyczny- wywala still waiting for (...) po instalacji.
Still wating zawsze oznacza brak kextu do chipsetu hdd... musisz go po prostu wybrać przy instalacji z distro, lub samemu dodać jak instalujesz retail'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.